Vanteiden vaihto on helppo ja nopea tapa muuttaa auton ulkonäköä – oli kyseessä sitten uusi tai vanha auto. Toinen merkittävä syy vanteiden hankinnalle on tarve, sillä Pohjoismaissa tarvitaan yleensä kahdet renkaat ja vanteet - yhdet kesäkautta ja toiset talvikautta varten, vannevalmistaja Alcar Finlandin tuotepäällikkö Thomas Kullström kertoo.  

Autoilun sähköistymisen myötä myös vannevalmistajien on pitänyt reagoida markkinoihin. Sähköautot on yleisesti ottaen varustettu suuremmilla renkailla ja vanteilla kuin polttomoottoriautot. Lisäksi vanteilta ja renkailta vaaditaan suurempia kantavuuksia sähköauton suuren massan takia. 

– Samalla kun autojen tekniikka kehittyy hybridien ja sähköautojen suuntaan myös vanteiden tekniikka ja vaatimukset kehittyvät sen mukana. Yhä useammin asiakas vaatii vanteelta suorasoveltuvuuden lisäksi esimerkiksi TÜV- tai ECE-todistuksen, joka takaa, että vanne on sopiva ja turvallinen juuri kyseiseen autoon, Kullström valottaa.  

Kevyt vanne pienentää energiankulutusta ja parantaa pitoa  

Vanteen painolla on merkittävä vaikutus niin pitoon kuin energiankulutukseen. Tämä johtuu siitä, että vanteen massa kasvaa pyöriessään eksponentiaalisesti suhteessa vauhtiin.   

– Kevyellä vanteella pyörivä massa on luonnollisesti pienempi, mikä aikaansaa paremman pidon ja pienemmän energiankulutuksen. Monet Special Wheelsin vannemalleista on valmistettu flow forming -tekniikalla, jossa vanneaihiota venytetään kuumavalssaamalla lopulliseen muotoonsa. Näin saadaan kevyempi ja kestävämpi vanne kuin perinteisellä valumenetelmällä, Special Wheelsin markkinointi-, laatu- ja vastuullisuuspäällikkö Martin Vildinge kertoo.  

Näin tarkistat vanteiden kunnon 

Renkaiden ja vanteiden kunto sekä soveltuvuus ajoneuvoon tulee tarkistaa aina ennen renkaiden asennusta. Huomioita kannattaa kiinnittää seuraaviin seikkoihin: 

  • Tarkista, näyttääkö vanne ja rengas päällepäin ehjältä. Jos vanteen maalipintaan on tullut vaurioita, tulee ne paikata asiallisesti. Silloin korroosio ei pääse syövyttämään vanteita.  
  • Katso, ovatko ilmat säilyneet renkaissa. Ehjässä ja oikein säilytetyssä vannerengaspaketissa ei pitäisi ilmaantua merkittävää ilmanpaineen alenemista sesonkisäilytyksen aikana (maks. -0,3 bar). Jos ilmaa on hävinnyt enemmän, voi renkaassa olla viilto, reikä tai hitaasti vuotava venttiili. Myös vanteessa saattaa olla vaurio tai halkeama.  
  • Varmista, että vanne näyttää silmämääräisesti pyöreältä. Varsinkin vanteen sisäpuoli, eli auton sisälle jäävä puoli tulee tarkistaa. Juuri sisäpuoli on arka vaurioitumaan syvään kuoppaan ajettaessa. 

Paras tapa tarkistaa renkaiden ja vanteiden kunto on viedä ne rengasliikkeeseen, jossa renkaiden ja vanteiden kunto tarkistetaan tasapainotuskoneessa. Tarvittaessa vanne voidaan tasapainottaa uudelleen, mikäli epätasapainoa ilmaantuu. Tasapainotuksella mitataan rengasvannesarjasta useita eri mittoja, mitä ei pysty tekemään silmämääräisesti kotona.  

Hanki vanteet ja renkaat joustavilla maksutavoilla  

Vianorilta löydät monipuolisen valikoiman näyttäviä vanteita sekä renkaita eri valmistajilta. Voit hakea vannehaulla autosi rekisterinumeron, mallin tai vannekoon avulla sopivat vanteet ja renkaat sekä varata asennusajan. Tutustu myös räätälöityihin  rengas-vannepaketteihin. Kun ostat renkaat ja vanteet samalla kertaa, saat 100 euron alennuksen loppusumasta.  

Jos sinulla on kysyttävää renkaiden tai vanteiden soveltuvuudesta autoosi, ota yhteyttä palvelupisteeseemme. Ammattilaisemme auttavat sinua löytämään tyylikkäät vanteet. Muista myös, että saat Vianorista jopa 12 kuukautta kulutonta ja korotonta maksuaikaa vanne- ja rengasostoksiisi.  

Löydä sopivat vanteet

Aika hankkia uudet vanteet?

Etsi autoosi sopivat vanteet vannehakukoneella rekisteritunnuksen, automallin tai vannekoon mukaan.

Löydä sopivat vanteet

Aika hankkia uudet renkaat?

Etsi autoosi sopivat renkaat rengashakukoneella rekisteritunnuksen, automallin tai rengaskoon mukaan.

Löydä sopivat renkaat

Renkaiden tasapainotus alk. 62 €

Ammattilaisemme irrottavat autostasi renkaat ja tasapainottavat ne huipputarkalla tasapainotuskoneella.