Suomen kesässä kelit vaihtelevat ja ajo-olosuhteet voivat muuttua hetkessä. Muun muassa renkaiden urasyvyys, ilmanpaine ja ikä vaikuttavat siihen, miten turvalliset ne ovat ajaa. Erityisesti sadekelillä kesärenkaan pidolla on iso merkitys liikenneturvallisuuden kannalta, sillä kuluneilla renkailla jarrutusmatkat venyvät ja vesiliirron riski on suurempi. 

Tuore kyselytutkimus* selvitti, miten suomalaiset autoilijat pitävät huolta renkaistaan. Urasyvyyden tarkastaa säännöllisesti vain 60 prosenttia autoilijoista. Muihin renkaiden kuntoon vaikuttaviin asioihin kiinnittää huomiota vielä harvempi. 11 prosenttia tutkimukseen osallistuneista oli sitä mieltä, että renkaista ei tarvitse pitää huolta millään tavalla. 

– Tässä voi olla kyse ihan siitäkin, ettei tiedetä, millaisia asioita renkaista pitää tarkastaa ja miten ne vaikuttavat omaan ja muiden turvallisuuteen. Vietämme Vianoreissa Tieturvallisuusviikkoa 10-14.5.2021, jotta tieto näistä asioista leviäisi ja kesän matkat sujuisivat turvallisemmin, sanoo kuluttajakaupan johtaja Vesa Laitinen autonhuolto- ja rengasketju Vianorilta. 

Hiljaisuus ja märän ajokelin turvallisuus tärkeimpiä  

Kyselytutkimuksessa selvitettiin myös, mitä asioita suomalaiset painottavat hankkiessaan uusia kesärenkaita. Vastaajat saivat valita viisi heille tärkeintä asiaa. Kärkeen nousi pito ja ajettavuus märillä teillä, jonka valitsi 60 prosenttia vastaajista. 

Toiseksi tärkeimpänä ominaisuutena vastaajat nimesivät on hiljaisen rengasäänen (49 %), ja kolmantena renkaan kyvyn torjua vesiliirtoa (47 %). Neljänneksi tärkeimmäksi nousi alhainen polttoaineenkulutus, jonka valitsi 40 prosenttia vastaajista. 

Nämä ominaisuudet yhdistyvät esimerkiksi Nokian Renkaiden tuotteissa, joiden kehitystyössä on huomioitu nimenomaan pohjoisen kesän ajo-olosuhteet, ajomukavuus ja taloudellisuus.  

Nokian Hakka Blue 2 on todella hiljainen kesärengas tehokkaisiin keskikokoisiin henkilöautoihin ja urheilullisiin perheautoihin. Rengas on todella hiljainen ja sen tarkka tuntuma tiehen tekee ajamisesta helppoa ja nautittavaa. 

Vauhdikkaampaan ajoon tarkoitettu Nokian Hakka Black 2 tuo varmuutta ja pitoa uraisilla teillä ja nopeissa kaistanvaihdoissa.  

Nokian Hakka Green 3 puolestaan tarjoaa turvallisia matkoja sekä taloudellisempia ja vihreämpiä kilometrejä, sillä renkaan alhainen vierintävastus vähentää polttoaineenkulutusta. 

Kiinnitä näihin asioihin huomiota kesärenkaissasi 

Lain mukaan kesärenkaiden urasyvyyden tulee olla vähintään 1,6 millimetriä. Käytännössä kuitenkin pito-ominaisuudet heikkenevät ja vesiliirron riski kasvaa jo silloin, kun renkaiden urasyvyys alittaa neljä millimetriä. 

Rengaspaineet olisi hyvä tarkistaa kerran kuussa ja aina, kun auton kuorma on tavallista suurempi, sillä liian alhaiset paineet vaikuttavat auton ohjattavuuteen, kuluttavat renkaita tavallista nopeammin ja lisäävät polttoaineenkulutusta. Vaikka noin puolet suomalaisista tarkistaa rengaspaineita säännöllisesti, vain 31 prosenttia tekee sen tarpeeksi usein. 

Renkaiden pultit tulee jälkikiristää, kun renkaanvaihdon jälkeen on ajanut noin 100-200 kilometriä. On myös hyvä varmistaa, että renkaat ovat kuluneet tasaisesti. 

Epätasainen kuluminen voi olla merkki esimerkiksi vääristä ohjauskulmista, liian alhaisesta rengaspaineesta tai ongelmista iskunvaimentimissa. Renkaan pääurista kannattaa poistaa isot kivet silloin tällöin, jotta ne eivät aiheuta rengasvaurioita. 

– Myös renkaiden ikä kannattaa tarkastaa. Ajan myötä renkaan kumiseos kovettuu, jolloin pito vähenee, ja siksi renkaan käyttöiäksi suositellaan enintään kuutta vuotta. Jos renkaan valmistamisesta on ehtinyt kulua 10 vuotta, sillä ajamista ei voi suositella, vaikka se ei olisi ollut käytössä kuutta vuotta. Valmistusajan pystyy tarkastamaan renkaan kyljestä, Laitinen kertoo. 

Vianor tarjoaa kaikille autoilijoille ilmaisen kesärenkaiden urasyvyyden mittaamisen, jälkikiristyksen ja ilmanpaineen tarkistuksen ilman ajanvarausta 10.-14.5.2021. Lue lisää. 

 

Mikäli renkaasi ovat tulleet tiensä päähän, tutustu Vianorin kattavaan kesärengasvalikoimaan ja nauti huolettomista ajokilometreistä kesän seikkailuissa. 

 

*Kyselytutkimuksen teetti Nokian Renkaat, ja sen toteutti YouGov-tutkimuslaitos maaliskuussa 2021. Kyselyyn vastasi 1000 suomalaista. 

Aika hankkia uudet renkaat?

Etsi autoosi sopivat renkaat rengashakukoneella rekisteritunnuksen, automallin tai rengaskoon mukaan.

Löydä sopivat renkaat