Valikoima talvirenkaat  |  Varaa aika renkaiden vaihtoon 

 

Milloin talvirenkaat vaihdetaan?

Tieliikennelaki määrää, että talvirenkaita on käytettävä, jos sää tai keli sitä edellyttää, 1.11. - 31.3. välisenä aikana. Kitka- ja nastarenkaiden käytössä on kuitenkin eroa. 

Autossa on oltava talvirenkaat edellä mainitun lain mukaan, minkä lisäksi kitkarenkaita saa käyttää joustavammin. Varsinkin, jos kelit vaihtelevat paljon lumisen ja sulan välillä, voidaan kitkarenkailla varautua kelien vaihteluihin.

Nastarenkaita saa käyttää vain marraskuun alusta maaliskuun loppuun, sekä kelien niin vaatiessa. Kitkarenkaille ei puolestaan ole samanlaisia rajoituksia, vaikka niitä suositellaan käytettäväksi ainoastaan talvirenkaina.

Talvirenkaiden urasyvyys ja kuluminen?

Sekä kesä- että talvirenkaille on määritelty vähimmäinen urasyvyys. Kun renkaat ovat liian kuluneet, ei niillä saa enää ajaa. Henkilö- ja pakettiautoissa talvirenkaiden urasyvyyden on oltava vähintään 3 mm. 

Tästä minimirajasta huolimatta renkaiden kuntoon on hyvä kiinnittää huomiota jo ennen 3 mm rajaa. Kun renkaiden vaihdon yhteydessä tarkistaa riittävän urasyvyyden, voi varmistua, että renkaissa on kulutuspintaa koko talvikauden loppuun asti. Tämän lisäksi renkaiden pito heikkenee jo ennen 3 mm rajaa. Tällöin esimerkiksi vesiliirron riski kasvaa merkittävästi. Suositeltavampi urasyvyys on vähintään 5 mm.

Jos käytössä on nastarenkaat, pitää ottaa huomioon myös renkaan nastojen lukumäärä ja kunto. Vähintään 75% renkaan alkuperäisistä nastoista on oltava jäljellä.

Nasta- vai kitkarenkaat?

Suomessa autoilijoilla on kaksi vaihtoehtoa talvirenkaiden käyttöön, nasta- ja kitkarenkaat. Kitkarenkaita kutsutaan myös nastattomiksi talvirenkaiksi. Valinta kitka- ja nastarenkaiden välillä riippuu paljon ajo-olosuhteista sekä siitä, kuinka paljon talven aikana aiotaan ajaa. Nastarenkaat ovat parempi valinta, jos autolla ajetaan paljon jäällä ja ajo-olosuhteet ovat muutenkin poikkeuksellisen vaativat. Nastarengas voi lisäksi tuoda ylimääräistä turvaa hieman kokemattomamman kuskin käytössä.

Kitkarengas puolestaan soveltuu hyvin talvirenkaaksi, jos tiet ovat enemmän lumen kuin jään peitossa. Ilman nastoja selviää myös silloin, kun autossa on hyvät turvavarusteet, kuten ABS-jarrut. Yksi kitkarenkaiden eduista on lisäksi se, että niiden avulla renkaiden vaihdon kanssa voi olla joustavampi. Kitkarenkaat mahdollistavat talvirenkaiden vaihdon jo syksyllä, ennen kuin talvikelit ovat alkaneet. Kitkarenkaat voi myös jättää autoon pidempään keväällä ja vaihtaa kesärenkaisiin vasta, kun kesäkelit ovat kunnolla alkaneet.
 

Saako kitkarenkailla ajaa ympäri vuoden?

Yksi harhaluulo on nykyäänkin yleinen suomalaisten autoilijoiden keskuudessa. Monet nimittäin ajattelevat, että kitkarenkaat voi huoletta jättää autoon koko vuodeksi, läpi kesän ja talven. Toiset puolestaan pyrkivät ottamaan kaiken irti kitkarenkaistaan ja jättävät ne talven jäljiltä autoon kesän ajaksi, kun renkaat lähenevät niiden käyttöiän loppua. Tätä kutsutaan renkaiden loppuun ajamiseksi. Kumpikaan vaihtoehto ei ole suositeltava.

Vaikka kitkarenkaita saisikin käyttää kesät talvet, ovat ne sekä riski turvallisuudelle että huono valinta renkaiden kunnolle. Ensinnäkin kitkarenkailla ajaminen kesällä kuluttaa niitä ennenaikaisesti. Tärkeämpi syy asianmukaisten kesärenkaiden käytölle on kuitenkin turvallisuus: hyvät kesärenkaat ovat kitkarenkaita turvallisemmat kesällä. Esimerkiksi kesärenkaiden pito ja jarrutusmatka ovat ylivertaiset kesäkeleillä kitkarenkaisiin verrattuna.

Vaihda siis autoosi laadukkaat kesärenkaat nasta- tai kitkarenkaiden tilalle. Renkaiden vaihtamista ja säilyttämistä helpottaaksesi voit tuoda autosi renkaat Vianorin rengashotelliin. Renkaat voidaan vaihtaa kätevästi samalla, kun tuot toiset renkaasi säilöön kesä- tai talvikelien taas alkaessa.

Talvirenkaiden vaihto: muistilista autoilijalle

Talvirenkaiden vaihdossa monia mietityttävät renkaiden vaihtamisen ajankohta sekä oikeanlaisen renkaan valinta. Tässä muutama muistisääntö autoilijalle, kun talvi taas koittaa ja renkaiden vaihtaminen on ajankohtaista.

  • Talvirenkaita tulee käyttää Suomen tieliikennelain mukaan 1.11. - 31.3. Autossa tulee olla talvirenkaat myös silloin, kun sää tai keli sitä edellyttää.
  • Talvikäyttöön tarkoitetut renkaat voivat olla nastalliset tai nastattomat eli kitkarenkaat.
  • Henkilöautoissa vähimmäinen talvirenkaan urasyvyys on 3 mm. Suositeltava urasyvyys 5 mm takaa paremman renkaan pidon jäällä, lumessa ja sohjossa. Tarkista urasyvyyden lisäksi myös nastarenkaiden nastojen lukumäärä.
  • Muutenkin renkaiden kunto ja kuluneisuus kannattaa tarkistaa vaihdon yhteydessä. Esimerkiksi oikeat rengaspaineet, pyörimissuunta ja renkaiden paikan vaihtaminen eri akseleilla vaikuttavat renkaiden kulumiseen.
  • Vaikka kitkarenkailla saa ajaa myös talvikauden ulkopuolella, eivät nastattomat talvirenkaat ole turvalliset kesäkeleillä. Käytä kitkarenkaita sen sijaan renkaiden vaihdon helpottamiseen niiden salliman joustavamman aikataulun ansiosta.
  • Valitse talvirengas ajo-olosuhteiden sekä käytön mukaan. Nastarengas sopii talvirenkaaksi jäisille teille ja vaativiin ajo-olosuhteisiin. Kitkarenkaat puolestaan pitävät hyvin lumella ja vaihtelevilla keleillä.

Tuo talvirenkaasi vaihdettavaksi Vianoriin

Tee talvirenkaiden vaihtamisesta helpompaa tuomalla autosi Vianorin renkaiden vaihtoon. Voit olla varma, että autosi renkaat on vaihdettu oikeaoppisesti ammattilaisen toimesta ja asianmukaisissa tiloissa. Renkaiden vaihtamisen lisäksi niiden kunto ja urasyvyys tarkistetaan. Halutessasi voit jättää kesärenkaasi säilytettäväksi Vianorin rengashotelliin, mistä ne on helppo vaihtaa taas talven päättyessä. Etsi lähin Vianor palvelupisteesi helposti verkosta.

Vianorilta löydät myös laajan valikoiman tunnettujen merkkien talvirenkaita. Tutustu koko valikoimaan erimallisten autojen nasta- ja kitkarenkaita. Tarjoamme renkaiden vaihdon lisäksi kattavasti ammattitason palveluita renkaille ja autoille. Tule siis palveltavaksi renkaiden asiantuntijalle Vianoriin ja aja huoletta läpi talven.

Valikoima talvirenkaat  |  Varaa aika renkaiden vaihtoon 

Aika vaihtaa autoon talvirenkaat?

Varaa aika renkaiden vaihtoon kätevästi netistä

Varaa aika