Yksi tapa vaikuttaa autoilun vastuullisuuteen on rengasvalinta ja renkaista huolehtiminen. Oikeanlaisten renkaiden valitseminen alentaa autoilun päästöjä ja kokonaiskulutusta. Suorin vaikutus on renkaan vierintävastuksella eli energialla, joka kuluu renkaan vieriessä tiekontaktissa. Mitä kevyemmin rengas vierii, sitä vähemmän se kuluttaa polttoainetta ja synnyttää hiilidioksidipäästöjä. Sähköautoilijoille matalampi vierintävastus tarkoittaa pitempää ajomatkaa yhdellä latauksella.  

– Vierintävastuksella on merkittävä vaikutus kulutukseen. Esimerkkinä A-luokan rengas oikeilla rengaspaineilla voi säästää jopa 0,5 litraa polttoainetta 100 kilometrillä verrattaessa heikoimman vierintävastusluokan renkaaseen. Autoilijan on helppo vertailla renkaiden eroja EU-rengasmerkinnän avulla, rengas- ja autohuoltoketju Vianorin kuluttajakaupan johtaja Vesa Laitinen kertoo.

Polttoainesäästöjä oikeilla rengaspaineilla

Oikeilla rengaspaineilla on suuri vaikutus niin ajamisen taloudellisuuteen kuin turvallisuuteen. On tärkeää ajaa oikeilla rengaspaineilla, sillä liian alhaisilla paineilla renkaat kuluvat nopeammin ja rikkoutuvat helpommin.

– Jo 0,4 bar (40 kPa) suositusta alhaisempi ilmanpaine lisää polttoaineenkulutusta noin 2 prosenttia ja renkaan kulumista jopa 30 prosenttia. Rengaspaineet kannattaa tarkistaa kerran kuussa sekä tavallista raskaammalla kuormalla ajettaessa, Laitinen painottaa.

Säännöllisellä ilmastointihuollolla vaikutat ympäristöön ja ajamisen kustannuksiin

Kunnossa oleva ilmastointijärjestelmä ei ole ainoastaan mukavuuskysymys vaan sillä on positiivinen vaikutus niin ympäristöön kuin ajamisen kustannuksiin. Huonokuntoinen järjestelmä vie tehoa moottorista ja säännöllisellä ilmastointihuollolla varmistetaan myös moottorin parempi toiminta.

– Ilmastointijärjestelmän kylmäaineesta voi haihtua vuosittain jopa 10–15 prosenttia, mikä lisää järjestelmän kompressorin työtä ja polttoaineenkulutusta. Ilmastointi tarvitsee säännöllistä huoltoa toimiakseen optimaalisesti ja ilmastointilaite onkin syytä huollattaa kahden vuoden välein, Vianorin autohuollon päällikkö Pekka Alanko muistuttaa.

Taloudellinen ajotapa: Näillä vinkeillä säästät rahaa ja ympäristöä

  • Vähennä auton tyhjäkäyntiä. Polttoaineen kuluttaminen tyhjäkäynnillä on tarpeetonta, jos autolla ei ajeta.
  • Vältä liikkeellelähtöjä ja pysähtelyjä. Auton polttoaineenkulutus kasvaa kiihdytettäessä.
  • Aja mahdollisimman suurella vaihteella. Polttoaineenkulutus pysyy matalampana, kun kierrokset eivät nouse liian korkeiksi.
  • Hyödynnä moottorijarrutusta. Nosta jalka kaasupolkimelta jo hyvissä ajoin ennen pysähtymistä.
  • Minimoi auton kuorma. Mitä isompi kuorma autossa on, sitä enemmän polttoainetta auto kuluttaa. Jätä pois kaikki turha tavara, mukaan lukien suksiboksi ja kattotelineet aina, kun niille ei ole käyttöä. Kattotelineiden ja suksiboksin aiheuttama ilmanvastus voi olla merkittävä varsinkin korkeimmissa nopeuksissa johtaen suurempaan polttoaineenkulutukseen.
  • Tarkista ilmanpaineet. Tarkista ilmanpaine mielellään kerran kuussa. Mittaa rengaspaine aina kylmistä renkaista, sillä renkaat lämpenevät ajon aikana. Kun paine on kohdallaan, rengas pyörii kevyesti ja kuluttaa vähemmän polttoainetta.

Vianorista löydät laajan kesärengasvalikoiman sekä rengas- ja autohuoltopalvelut näppärästi saman katon alta. Lähimmän palvelupisteesi voit tarkistaa täältä

Aika hankkia uudet renkaat?

Etsi autoosi sopivat renkaat rengashakukoneella rekisteritunnuksen, automallin tai rengaskoon mukaan.

Löydä sopivat renkaat

Ilmastointilaitteen täyttöhuolto

Ilmastointijärjestelmä tarvitsee säännöllistä huoltoa toimiakseen tehokkaasti ja luotettavasti. Ainoastaam luvan suorittanut, koulutettu henkilö saa huoltaa ilmastointijärjestelmiä.

Varaa aika

Ota yhteyttä lähimpään palvelupisteeseen

Löydä lähin palvelupiste