Esilämmitä auto pakkasilla  

 • Talvipakkasilla on hyvä esilämmittää auto ennen matkalle lähtöä.  
 • Autolla tulisi ajaa käynnistyksen jälkeen niin kauan, että moottori lämpenee normaaliin lämpötilaan. Samalla myös käynnistysakku lataantuu.  
 • Akun latautumiseksi tarvitaan vielä pidempi ajo, jos käytössä on ollut polttoainekäyttöinen lisälämmitin.  
 • Vianorilla  auton kuntotarkastukseen kuuluu akun ja sen kunnon tarkastaminen.   

“Niin kauan kuin lämmität, niin kauan ajat” on hyvä nyrkkisääntö. Kylmällä kelillä ajaisin viikon loman aikana ainakin kerran reilun puolen tunnin ajon, jotta akku pysyy kunnossa”, sanoo rengas- ja autohuoltoketju Vianorin autohuollon päällikkö Pekka Alanko. 

Varmista sekä oma näkyvyytesi että autosi näkyvyys liikenteessä  

 • Valojen toiminta ja suuntaus kannattaa tarkistaa ja vaihtaa mahdollisesti rikkoutuneet ajovalopolttimot pareittain, sillä toisenkin polttimon käyttöikä tulee todennäköisesti pian täyteen.   
 • Myös tuulilasin puhtaudella on suuri vaikutus näkyvyyteen. Tuulilasin sisäpuolikin on hyvä huomioida ja puhdistaa lasien sisäpinnat asianmukaisilla aineilla säännöllisesti, jotta näkyvyys pysyy hyvänä.  
 • Ennen liikkeelle lähtöä kannattaa varmistaa, etteivät pyyhkijänsulat ole jäätyneet lasiin kiinni.  
 • Lumia pyyhkiessä on hyvä putsata myös raitisilman sisäänotot. Useimmiten ne sijaitsevat konepellin ja tuulilasin välissä ja jäävät helposti lumen ja jään peittoon.  
 • Tuulilasinpesunesteen on oltava olosuhteisiin nähden riittävän vahvaa, sillä nesteen jäätyessä pumppu voi hajota.  

”Monien autojen muotoilu on nykyään sellainen, että lumen pöllytessä auton perä menee umpeen eivätkä takavalot näy. Välillä on hyvä kurkata, miltä perä näyttää, sillä se saattaa muurautua umpeen lyhyelläkin matkalla. Nykyaikaiset led-valot eivät juurikaan lämpene ja ne voivat peittyä lumeen niin, etteivät valot näy takana tuleville autoilijoille”, Alanko muistuttaa.  

Aja turvallisesti ja varaudu yllättäviin tilanteisiin   

 • Renkaat ovat auton ainoa kosketuspinta tiehen, joten niillä on suuri merkitys turvallisuuteen. Renkaista on tärkeää tarkastaa, että rengaspaineet ovat kohdallaan ja urasyvyyttä on riittävästi. Talvirenkaissa urasyvyyttä on hyvä olla vähintään neljä millimetriä.  
 • Rengaspaineita ei tulisi mitata sisätiloissa tai ajon jälkeen, sillä paine laskee kylmässä. Samasta syystä talvirenkaisiin on hyvä laittaa 0,2 baria painesuositusta enemmän. Autonvalmistajan rengaspainesuosituksen löydät auton ohjekirjasta.   
 • Auton järkevä lastaaminen lisää ajomukavuutta ja liikenneturvallisuutta. Painavat tavarat kannattaa sijoittaa tavaratilaan niin, että ne ovat keskellä ja mahdollisimman alhaalla. Matkustamossa ja varsinkaan hattuhyllyllä ei saa olla kovia tai painavia tavaroita, jotka voivat äkkijarrutuksessa vahingoittaa matkustajia.  
 • Vaihtelevilla talvikeleillä lumi välillä sulaa ja välillä jäätyy. Siksi on toisinaan hyvä tarkistaa, että polttoaineluukku aukeaa. Tien päällä ei ole mukava todeta, että luukku onkin jäässä.  
 • Pitkien automatkojen lisäksi myös lyhyempiä reissuja varten on hyvä tarkistaa auton avaimen pariston kunto. Kylmyys saattaa hyvinkin nopeasti hyydyttää avaimen. Esimerkiksi hiihtolenkin jälkeen olisi ikävä yllätys, jos avain ei toimisikaan.  
 • Oli kyse sitten minkä pituisesta automatkasta tahansa, talvella pitää aina varautua siihen, että jotain yllättävää voi tapahtua. Siksi on hyvä pukeutua lämpimästi, että pärjää tarvittaessa jonkin aikaa pakkasessa.  

”Kannattaa tutkia auton ohjekirjasta jo etukäteen, miten auton sisälle pääsee, jos lukot eivät aukenekaan nappia painamalla. Itse otan myös pidemmille matkoille mukaan kahdet auton avaimet. Silloin ei ole pulassa, jos toiset hukkuvat tai hajoavat”, Alanko vinkkaa.  

Auto kuntoon ennen matkalle lähtöä 

Vianorista saat turvalliset talvirenkaat ja kattavat autohuoltopalvelut saman katon alta. Voit etsiä omaan autoosi sopivia renkaita rengashakumme avulla. Lähimmän palvelupisteesi löydät helposti verkosta.  

Haluaisitko saada renkaisiin ja huoltopalveluihin liittyvää tietoa, vinkkejä ja tarjouksia suoraan sähköpostiisi?

Askarruttaako akun kunto?

Tutustu akkupalveluihimme.

Lue lisää

Alkaen 49,00 €

Kuntotarkastuksen avulla saat selville autosi kunnon, ja mahdollisiin ongelmiin voidaan puuttua nopeasti

Aika hankkia uudet renkaat?

Etsi autoosi sopivat renkaat rengashakukoneella rekisteritunnuksen, automallin tai rengaskoon mukaan.

Löydä sopivat renkaat