Ilmastointi tarvitsee säännöllistä huoltoa toimiakseen optimaalisesti ja ilmastointilaite onkin syytä huollattaa kahden vuoden välein. Huollossa vanha kylmäaine poistetaan järjestelmästä, minkä jälkeen järjestelmä alipaineistetaan kosteuden poistamiseksi. Näin voidaan ehkäistä korroosiota. Tyhjennyksen ja alipaineistuksen jälkeen kylmäaine jälleen täytetään ja järjestelmään lisätään öljyä.  

– Järjestelmän kosteudesta johtuva korroosio voi vaurioittaa esimerkiksi kompressoria tai paisuntaventtiiliä ja siten laskea järjestelmän tehoa. Pahimmillaan vauriot estävät ilmastointilaitteen toiminnan kokonaan. Kannattaa ennemmin maksaa pieni hinta ilmastoinnin suorituskyvyn säännöllisestä ylläpidosta kuin suuri summa sen korjaamisesta myöhemmin, sanoo rengas- ja autohuoltoketju Vianorin autohuollon päällikkö Pekka Alanko. 

Toimiva ilmastointilaite säästää moottoria ja pienentää polttoaineenkulutusta 

Ilmastoinnin täyttöhuolto ei usein kuulu määräaikaishuoltoihin, mutta melko yleinen suositus on huollattaa järjestelmä kahden vuoden välein ja tarkastuttaa vuosittain. Tällä tavalla järjestelmä pysyy tehokkaana. Ilmastointihuolto on luvanvaraista, joten ilmastointilaitteita saa huoltaa ainoastaan pätevyyskokeen suorittanut asentaja, ja autokorjaamon tulee olla rekisteröitynyt Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) rekisteriin.  

–  Säännöllisellä ilmastointihuollolla varmistetaan, että myös moottori toimii paremmin, sillä huonokuntoinen järjestelmä vie tehoa moottorista. Ilmastointijärjestelmän kylmäaineesta voi haihtua vuosittain jopa 10-15 prosenttia. Tämä lisää järjestelmän kompressorin työtä ja polttoaineenkulutusta. Kunnossa oleva ilmastointijärjestelmä tuo myös lisää mukavuutta ja turvallisuutta kesän automatkoille. Kun lämpötila ja ilmankosteus ovat miellyttävät, voit keskittyä ajamiseen, Alanko neuvoo.   

Nykyään autoissa käytetään kahta erilaista kylmäainetta ajoneuvon iästä riippuen. Vianorilla ammattilaiset tarkastavat autoon sopivan kylmäaineen tyypin ilmastointihuollon yhteydessä, jolloin sinun ei tarvitse huolehtia asiasta.  

Sisäilmansuodattimen vaihdolla eroon katu- ja siitepölystä  

Auton sisäilmansuodattimen kuntoon kannattaa myös kiinnittää huomiota ja suodatin on hyvä vaihtaa, mikäli edellisestä kerrasta on kulunut yli vuosi. 

– Autolla ajamisesta tulee miellyttävämpää, kun vaihtaa sisäilmansuodattimen. Tukkeutunut tai kostea sisäilmansuodatin heikentää sisään tulevan ilman laatua sekä ilman kiertoa auton sisällä. Toimiva suodatin puolestaan poistaa katupölyn ja siitepölyn auton sisäilmasta lähes täysin, mikä lisää ajomukavuutta keväällä ja kesällä, Alanko kertoo. 

 

Tee ajamisesta mukavampaa ja tuo autosi ilmastointihuoltoon Vianorille. Lähimmän palvelupisteesi löydät täältä 

Alkaen 79,00 €

Onko aika käydä ilmastointihuollossa? Varaa aika helposti tästä.

Säännöllisen määräaikaishuollon tarkoitus on varmistaa, että auto toimii huoltovälin ongelmitta.

Tarjouspyyntö

Ota yhteyttä lähimpään palvelupisteeseen

Löydä lähin palvelupiste