Kokosimme oppaan Tesla Model Y:n talvirenkaiden valintaan, jotta suoriudut talven ajoista turvallisesti. Voit käyttää valikoimamme sähköautojen renkaita myös muissa sähköautomalleissa.

Minkä kokoiset talvirenkaat Tesla Model Y:hyn sopivat?

Tesla Model Y on toimitettu tehtaalta 19-, 20- tai 21-tuumaisilla vanteilla. Vannekoko riippuu valituista lisävarusteista, varustepaketeista ja tehoversiosta.

Valittu vannekoko määrittää myös vakiorengastuksen:

  • 19-tuumaisten vanteiden rengaskoko: 255/45R19 XL
  • 20-tuumaisten vanteiden rengaskoko 255/40R20 XL
  • 21-tuumaisten vanteiden rengaskoko etuakselilla: 255/35R21 XL
  • 21-tuumaisten vanteiden rengaskoko taka-akselilla 275/35R21 XL

Huomaa, että 21-tuumaisilla vanteilla takavanteet ovat leveämmät, ja näille on tehtaalta asennettu myös leveämpi vakiorengastus. Pienemmissä vanteissa etu- ja taka-akselilla olevat vanteet ovat yhtä leveät.

Tilatessasi Tesla Model Y:n Suomessa uutena, tarjotaan lisävarusteena myytäviä talvirenkaita ainoastaan 19-tuumaisina kitka- tai nastarenkaina. Monet Tesla Model Y:t on kuitenkin tuotu ulkomailta, ja muilla markkina-alueilla autoa on myyty myös eri kokoisilla talvirenkailla, kuten 20-tuumaisella rengastuksella. 

On myös mahdollista, että autossasi on vain yksi sarja vanteita, jolloin kesä- ja talvirenkaita käytetään samoilla vanteilla. Tämä toimintatapa on mahdollinen, mutta aiheuttaa ylimääräisen työvaiheen ja hidastaa renkaiden vaihtamista keväällä ja syksyllä. Mikäli Teslasi on säännöllisesti ympärivuotisessa käytössä, helpottaa erillisen vannesarjan hankkiminen talvirenkaiden vaihtoa huomattavasti. 

Voit tiedustella lähimmän Vianorin palvelupisteesi asiantuntevilta myyjiltä autoosi soveltuvista vanne- ja talvirengaspaketeista. Saat uuden vannesarjan tilattuna lähimpään liikkeeseesi, Tesla Model Y:hyn soveltuvilla talvirenkailla ja autoosi alle asennettuna.

Vaihtoehtoiset Tesla Model Y:n talvirengaskoot

Edellä mainitut rengaskoot ovat Tesla Model Y:n vakiorengaskokoja, joilla auto toimitetaan tehtaalta. On kuitenkin mahdollista, että käytetyssä Teslassa renkaat ja vanteet on vaihdettu alkuperäisistä muuhun kokoon aiemman omistajan toimesta. Tällaisessa tapauksessa sekä vanne- että rengaskoko saattavat erota edellä listatuista.

Yleisesti ottaen Tesla Model Y:n ja lähes minkä tahansa auton vanteiden ja renkaiden kokoa on mahdollista muuttaa tietyissä rajoissa. Ensinnäkin on huomioitava lakisääteiset rajat. Uudet vanteet tai renkaat tulee muutoskatsastaa aina, kun vanteen halkaisijaa muutetaan yli tuumalla rekisteriotteeseen merkityistä hyväksytystä vannekoosta tai jos renkaan leveyttä muutetaan yli 30 mm alkuperäisestä koosta. 

Vanteen halkaisija ilmoitetaan rengaskoossa R-kirjaimen jälkeen tulevana lukuna, ja renkaan leveys ensimmäisenä lukuna. Esimerkiksi Tesla Model Y:n vakiorengaskoko 255/45R19 XL tarkoittaisi 255 mm leveää, halkaisijaltaan 19-tuumaista rengasta.

Rengaskokoa valittaessa kannattaa pitää mielessä, että valmistaja on yleensä käyttänyt runsaasti aikaa valitakseen autoon sopivan rengaskoon. Vakiorengaskoosta ei kannata liialti poiketa ilman perusteltua syytä. 

Mikäli haluat tehdä muutoksia autosi rengastukseen, suosittelemme tiedustelemaan asiaa lähimmän Vianor-palvelupisteen henkilökunnalta. He osaavat auttaa sinua valitsemaan autoosi lainmukaisen ja turvallisen rengastuksen omien kriteereidesi mukaisesti. Jos autoosi on vaihdettu vakiorengastuksesta eroavat renkaat tai vanteet, pystytään myös tämä tarkistamaan helposti lähimmässä Vianor-liikkeessä.

Millaiset talvirenkaat sopivat Tesla Model Y:hyn?

Tesla Model Y:hyn on mahdollista asentaa käytännössä millaiset tahansa talvirenkaat, jotka ovat auton vanteille sopivaa ja rekisteriotteeseen merkittyä tai tästä vain vähän eroavaa rengaskokoa. 

Lisäksi edellytyksenä on, että asennettava rengas on kantavuusluokaltaan sama kuin autoon tehtaalta asennetut renkaat. Model Y:n korkea massa edellyttää XL-merkinnällä varustettuja eli Extra Load -kantavuusluokan talvirenkaita.

Myös talvirenkaiden ominaisuuksissa on eroja. Suurin valinta talvirenkaita tehtäessä on päätös kitka- ja nastarenkaiden välillä.

Kitkat vai nastat?

Kitka- ja nastarenkaat poikkeavat toisistaan ominaisuuksiltaan. Tee valinta rengastyyppien välillä perustuen tavanomaiseen ajoympäristöösi. 

Tesla Model Y:hyn on mahdollista asentaa kitka- tai nastarenkaat, ja molempia rengastyyppejä edustavia malleja on saatavilla sopivassa koossa runsas valikoima.

Kitkarenkaat

Kitkarenkaat ovat nastattomia talvirenkaita, joiden suorituskyky perustuu pehmeän kumiseoksen ja renkaan lamellien mahdollistamaan pitoon. Modernit kitkarenkaat tarjoavat tavanomaisissa ajo-olosuhteissa hyvän pidon talvikeleillä.

Kitkarenkaiden suurimpana etuna nastarenkaisiin verrattuna ovat parempi ajomukavuus, hiljaisempi ajomelu ja mahdollisuus vaihtaa renkaat alle syksyllä hieman aiemmin. Kitkarenkaat myös kuluttavat asfaltin pintaa huomattavasti nastarenkaita vähemmän ja aiheuttavat näin vähemmän päästöjä.

Kitkarenkailla on sallittua ajaa vuoden ympäri, sillä ajamista talvikauden ulkopuolella ei ole rajoitettu nastarenkaiden tapaan. Emme kuitenkaan suosittele ajamaan kitkarenkailla kesällä, sillä niiden ajo-ominaisuudet ja erityisesti märkäpito ovat kesäkäyttöön suunniteltuja renkaita heikommat.

Mikäli ajat pääasiallisesti lumisilla tai sohjoisilla teillä sekä kuivalla asfaltilla, ovat kitkarenkaat erinomainen valinta Tesla Model Y:n kaltaiseen, modernilla luistonestojärjestelmällä varustettuun autoon. 

Nastarenkaat

Nastarenkaiden teho perustuu pieniin, jäisen tien pintaan pureutuviin nastoihin, jotka tarjoavat parhaan jääpidon vaativissa ajo-olosuhteissa ja liukkailla pinnoilla. Nastarenkaiden erinomaiset pito-ominaisuudet tekevät niistä hieman kitkarenkaita äänekkäämmät. Nastarenkaita ei saa asentaa autoon ennen talvirengaskautta tai talvirenkaita vaativia ajokelejä. 

Nastarenkaat ovat sopiva valinta, kun tarvitset maksimaalista pitoa. Valitse nastarenkaat Tesla Model Y -autoosi, jos ajat usein jäisillä teillä ja liikut paljon talvisilla syrjäseuduilla.

Talvirenkaat kaikkiin sähköautoihin

Valikoimamme talvirenkaat soveltuvat hyvin myös muille sähköautomerkeille.

Valitse sähköautoosi talvirenkaat, jotka tarjoavat tinkimätöntä pitoa ja ajomukavuutta.

Nokian Tyres valmistaa premium-renkaita, joiden Electric Fit™ -merkintä kertoo niiden sopivan yhteen niin polttomoottori- kuin sähköautojen kanssa. Löydät valmistajalta myös erityisesti sähköautojen vaatimuksiin kehitettyjä EV-renkaita. Kysy tarvittaessa apua valintaan lähimmän Vianor-palvelupisteen asiantuntijoilta.

Valitse pohjoismaisiin olosuhteisiin tarkoitetut talvirenkaat

Monissa Keski-Euroopan maissa käytetään talvisin kitkarenkaita, jotka eroavat ominaisuuksiltaan runsaasti pohjoismaiseen käyttöön tarkoitetuista talvirenkaista. 

Keskieurooppalaisia kitkarenkaita ei suositella käytettäväksi Suomen ajo-olosuhteissa, sillä näitä renkaita ei ole suunniteltu Suomea vastaaviin talviolosuhteisiin, eivätkä ne tarjoa yhtä hyvää pitoa kuin pohjoismaiseen käyttöön suunnitellut nasta- ja kitkarenkaat.

Valitsemalla talvirenkaat Tesla Model Y:hyn yhdessä Vianorin asiantuntevan henkilökunnan kanssa, saat varmasti turvalliset, tarkistetut ja autoosi soveltuvat talvirenkaat, joilla voit ajaa huoletta vaihtelevissa talviolosuhteissa.