Rengasrikko 

Kelirikko, terävä kuoppa asfaltissa, osuma katukivetykseen, lasia ajoväylällä - rengasrikko saattaa yllättää mitä yllättävimmissä tilanteissa. Tällöin on tärkeää pitää mielessä oikeat toimintatavat.  

Yritysasiakkaille Vianor tarjoaa VianorFlex 24/7 -palvelun, jonka avulla voit minimoida mahdollisen rengasrikon aiheuttamat käyttökatkokset. VianorFlex 24/7 tuo nopean avun kuorma- ja linja-autojen sekä yhdistelmäajoneuvojen kuljettajille rengasrikon sattuessa. Tutustu yritysasiakkaiden VianorFlex-palveluun ja varmista joustava apu rengasrikkotilanteissa. 

Oletko yksityisautoilija? Lue, mitä rengasrikon yllättäessä kannattaa tehdä ja miten rengasrikkojen syntymistä pystyy ennaltaehkäisemään. 

Mitä tehdä rengasrikon yllättäessä 

Rengasrikon yllättäessä auto alkaa usein puoltaa, sillä paine saattaa laskea nopeasti. Tässä tilanteessa tulee pysähtyä ensimmäiselle turvalliselle pysähdyspaikalle.  

Jos joudut pysähtymään ajoradan läheisyyteen, muista käyttää hätävilkkuja ja viedä varoituskolmio riittävän matkan päähän autosi taakse varoittamaan muita autoilijoita. 

Mikäli autossasi on vararengas, kannattaa se vaihtaa alle, jotta pystyt jatkamaan matkaa lähimpään rengasliikkeeseen. Monissa uusissa autoissa ei kuitenkaan ole mukana perinteistä vararengasta, vaan paikkauspullo tai runflat-renkaat.  

Jos paikkauspullon käyttö tai vararenkaan vaihtaminen onnistuu turvallisesti, voit tämän jälkeen jatkaa matkaa lähimpään rengasliikkeeseen. Noudata kuitenkin valmistajan vararenkaalle ilmoittamaa enimmäisnopeutta, joka on yleensä 60–80 kilometriä tunnissa.  

Mikäli renkaan vaihto tai paikkauspullon käyttö ei ole mahdollista kyseisessä paikassa turvallisesti tai et osaa tehdä tätä itse, kannattaa soittaa alueella toimivaan hinauspalveluun. 

Runflat-renkaat 

Runflat-teknologiaa hyödyntävissä renkaissa renkaan rakenne on suunniteltu siten, että niillä voidaan hetkellisesti ajaa myös ilman painetta. Runflat-renkaiden tarkoituksena on välttää matkanteon keskeytyminen rengasrikon sattuessa ja mahdollistaa ajaminen suoraan lähimpään rengasliikkeeseen. 

Runflat-teknologia perustuu renkaan tavanomaista jäykempään runkoon, jonka ansiosta lyhytaikainen ajaminen ilman rengaspaineita on mahdollista. Renkaan mallista, valmistajasta ja auton kuormauksesta riippuen runflat-renkailla voidaan ajaa 50-150 kilometrin pituinen siirtymä lähimpään rengasliikkeeseen.  

Puhjenneella runflat-renkaalla ei saa rengasrikon jälkeen ajaa samanlaisilla nopeuksilla kuin ehjällä renkaalla. Valmistajakohtaiset suositukset vaihtelevat, mutta yleisesti suurimmaksi runflat-renkaiden ajonopeudeksi suositellaan rengasrikon jälkeen 80 kilometriä tunnissa. 

Runflat-renkaat tunnistaa valmistajakohtaisesta merkinnästä. Esimerkiksi Nokian Renkaiden runflat-renkaat tunnistat FRT-rengasmerkinnästä (Flat Run Technology). 

Voiko runflat-renkaita paikata? 

Runflat-renkaiden erityisrakenne tuo omat haasteensa renkaan paikkaamiseen, mikäli renkaalla on ajettu tyhjänä. Osa rengasvalmistajista sallii myös runflat-renkaiden paikkaamisen ammattilaisen harkinnalla. Monet valmistajat kuitenkin kieltävät suoraan runflat-renkaiden paikkaamisen, mikäli näillä on ajettu tyhjänä.  

Ajamalla lähimmälle Vianor-palvelupisteelle, saat apua rengasrikon osuessa runflat-renkaille. Selvitämme pystyykö rengasta paikkaamaan ja järjestämme tarvittaessa uuden renkaan rikkoutuneen tilalle.  

Kuinka välttää rengasrikot 

Rengasrikot ovat harmillisia yllätyksiä, jotka tuntuvat sattuvan aina juuri pahimpaan aikaan. Rengasrikkojen syntymistä on onneksi mahdollista ennaltaehkäistä muutamilla varsin helpoilla toimenpiteillä. 

Oikeat rengaspaineet 

Kaikkein tärkein asia rengasrikon ehkäisyssä on oikeilla rengaspaineilla ajaminen. Nykyaikaisissa teräsrunkoisissa renkaissa liian matalilla rengaspaineilla ajaminen rasittaa rengasta runsaasti. Liian matalilla paineilla renkaat eivät toimi suunnitellusti, eivätkä pysy oikeassa muodossaan. Alhaiset paineet kuluttavat renkaita nopeasti ja altistavat ne rengasrikoille. Alhaisilla rengaspaineilla teräväreunainen kuoppa tiessä tai katukivetykseen ajaminen saattavat herkästi rikkoa renkaan.  

Väärät rengaspaineet ovat myös turvallisuusriski, sillä renkaan ajo-ominaisuudet eivät ole optimaaliset liian alhaisilla rengaspaineilla. Pidäthän myös mielessä, että tavanomaista painavampi kuorma edellyttää myös rengaspaineiden tarkistusta. Raskaammalla kuormalla ajettaessa rengaspaineita kannattaa nostaa auton valmistajan ohjeistuksen mukaisesti.  

Oikeiden rengaspaineiden asettaminen ei yksistään riitä, vaan rengaspaineita tulisi myös seurata aktiivisesti. Suosittelemme tarkistamaan rengaspaineet kerran kuussa. Samalla varmistat, ettei renkaassa tai vanteessa ole vauriota, joka aiheuttaisi renkaan hitaan vuotamisen. 

Oikea tilannenopeus ja varovainen ajotyyli 

Renkaat rikkoutuvat usein ulkoisen iskun tai viillon myötä. Pienimpiä teräviä esineitä ei aina ole mahdollista väistää, mutta omalla ajotyylillään on mahdollista välttää suurimmat riskitekijät. 

Suomen laaja maantieverkosto on kunnoltaan vaihteleva ja yllättävät sääolosuhteet saattavat heikentää tien kuntoa nopeasti. Tiessä olevat kuopat ovat yleinen syy rengasrikon syntymiseen, ja erityisesti teräväreunaiset kuopat rikkovat renkaan helposti. Ennakoivalla ajotyylillä ja oikealla tilannenopeudella havaitset kuopat ajoissa ja pystyt joko hidastamaan tai väistämään ne pahimpien vaurioiden välttämiseksi. 

Vastaavasti omalla tarkkaavaisuudella pystyt välttämään myös ylimääräiset katukivetykseen törmäykset ja muut ylimääräiset rasitteet renkaalle. 

Oikeat renkaat 

Käyttämällä autossa siihen soveltuvia renkaita vältät renkaiden ylimääräisen kulumisen ja ajat turvallisesti. Erityisesti painavissa katumaastureissa ja sähköautoissa on syytä varmistaa renkaiden oikea kuormitusluokka, sillä väärä kuormitusluokka kuluttaa renkaita tavanomaista nopeammin ja hajottaa ne herkemmin.  

Oikean renkaan valitseminen onnistuu helposti tarkistamalla valmistajan autoosi hyväksymät rengaskoot autosi rekisteriotteesta. Mikäli et ole varma siitä, millaiset renkaat autoosi sopivat tai autosi rengaskokoa on muutettu alkuperäisestä, auttavat Vianorin ammattitaitoiset myyjät sinua mielellään. 

Suuntaa Vianorin lähimmälle palvelupisteelle, josta löydät kattavat rengaspalvelut aina renkaiden tilauksesta asennukseen ja tarkastukseen saakka. Monet Vianorin palvelupisteistä tarjoavat myös ohjauskulmien säätöä ja autohuollon palveluita. 

Alustan osien kunto ja ohjauskulmat 

Rengaspaineita tarkistaessasi ja renkaita vaihtaessasi kannattaa aina myös tarkistaa renkaiden tasainen kuluminen. Mikäli renkaasi kuluvat epätasaisesti, saattaa autosi alustassa olla jokin ongelma.  

Yksinkertaisimmillaan epätasainen kuluminen voi johtua renkaiden väärästä ohjauskulmien säädöstä, mutta epänormaali kuluminen saattaa viitata myös muihin alustan vaurioihin tai kulumiin. Vika voi löytyä esimerkiksi iskunvaimentimista. 

Epätasaisesti kuluvat renkaat kuluttavat renkaan loppuun huomattavasti tavanomaista nopeammin ja lisäävät näin tarpeettomasti rengaskulujasi. Epänormaalisti kuluvat renkaat ovat myös turvallisuusriski, sillä renkaiden pito, ennakoitavuus tai muut ajo-ominaisuudet tällöin välttämättä ole yhtä hyvät. 

Mikäli renkaasi näyttävät kuluvan epätasaisesti, voit varata ajan ohjauskulmien säätöön lähimmältä Vianorin palvelupisteeltä. Jos alustan osat kaipaavat huoltoa, monet palvelupisteistämme tarjoavat myös kattavat autohuollon palvelut. 

Alkaen 99,00 €

Kaipaavatko autosi ohjauskulmat tarkastusta ja säätöä? Varaa aika helposti verkossa!

Ota yhteyttä lähimpään palvelupisteeseen.

Löydä lähin palvelupiste