Talvirenkaiden pito jäisellä tiellä on perinteisesti ollut talvirenkaiden tärkein turvallisuuteen liittyvä ominaisuus. Renkaiden tulee kyetä vastaamaan myös muuttuviin keliolosuhteisiin leudompien talvikelien yleistyessä. Entistä tärkeämmiksi ominaisuuksiksi nousevat myös renkaan suorituskyky lauhempina talvipäivinä sekä erilaiset ajomukavuuteen, taloudellisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen liittyvät ominaisuudet. 

Miten valita oikeat talvirenkaat?

1. Pito jäällä ja lumella

Laadukkaat renkaat ovat tärkeä turvallisuustekijä vaativimmissa talviolosuhteissa. Kaistanvaihdot, korkeammat ajonopeudet ja liittyminen vilkkaaseen liikenteeseen jäisessä risteyksessä voivat olla haastavia, puhumattakaan mustasta jäästä. Suomen talvessa talvirenkaan tulee toimia moitteettomasti myös nopeissa ja yllättävissä jarrutuksissa esimerkiksi liikennevaloristeyksiin pakkautuneella lumella. Talvirenkaan hallittavuuden tulee säilyä myös lumipolanteisilla teillä, joihin on kulunut urat. 

Nokian Renkaiden uusi Hakkapeliitta 10 -rengas vastaa pohjoisen talven haastaviin ajo-olosuhteisiin innovatiivisella tuplanastateknologialla. Renkaan keskiosan nastat parantavat pitoa kiihdytettäessä ja jarrutettaessa. Olkapääalueen nastat antavat pitoa mutkissa ja kaistanvaihdoissa. Myös uusi pintakumisekoitus vahvistaa pitoa, sillä se pysyy joustavana ja säilyttää pitonsa kovillakin pakkasilla. Nokian Tyres Hakkapeliitta 10 on nimensä mukaisesti täyden kympin talvirengas, sillä se voitti sekä Tekniikan Maailman että Moottori-lehden vertailutestit syksyllä 2021.

2. Vakaus paljailla teillä

Laadukas talvirengas on kyllin jäykkä. Renkaasta tekee jäykemmän huolellisesti suunniteltu rakenne ja pintakuvio sekä laadukkaat materiaalit. Se antaa tarkkuutta ajovasteeseen paljaalla asfaltilla. Ajaminen on myös huolettomampaa, kun rengas pitää suuntansa myös kulumisurissa.

Laaturenkaat erottuvat edullisemmista ja toimivat luotettavammin erilaisissa ajo-olosuhteissa huolellisen tuotekehityksen ja materiaalivalintojen ansiosta. Hakkapeliitta 10 -talvirengas on suunniteltu toimimaan leudoista talvipäivistä paukkupakkasiin, joten pitoa ja vakautta löytyy kelillä kuin kelillä. Nokian Renkaiden uusin nastarengas tuo turvallisuutta erityisesti kaikkein liukkaimpiin olosuhteisiin.

3. Ajomukavuus talviteillä

Koska talvet ovat vähälumisempia, on rengasäänellä koko ajan suurempi vaikutus ajomukavuuteen. Sähköautojen omistajat arvostavat hiljaista menoa ja laadukkaat renkaat vastaavat tähän tarpeeseen. 

Hyvät kitkarenkaat, kuten uutuusrengas Nokian Tyres Hakkapeliitta R5, ovat olleet tyypillisesti hiljaisuudesta pitävän valinta, mutta nykyään myös nastarenkaista löytyy hiljaisia vaihtoehtoja. Hakkapeliitta 10:n kehityksessä tehtiin paljon tutkimus- ja testaustyötä rengasäänen vähentämiseksi. Nastan alle lisättiin vaimennuskerros ja nastajakoa optimoitiin, jotta renkaan aiheuttama sisämelu saatiin poikkeuksellisen alhaiselle tasolle. Sähkö- ja hybridiautoihin tarkoitettu Hakkapeliitta 10 EV vie ajomukavuuden aivan uudelle tasolle Silent Drive vaimennusteknologiansa ansiosta.

4. Säästöt kukkarolle ja luonnolle

Talvirenkaiden valinnalla voi vaikuttaa myös autoilun kokonaiskuluihin. Laadukas talvirengas on kestävä sekä käyttöikänsä että ympäristön kannalta. 

Nokian Renkaiden tuotteiden kehityksessä vierinvastuksen pienentäminen on tärkeää. Se tuo polttoainesäästöjä tai lisää toimintasädettä sekä vähentää haitallisia päästöjä. Samalla vähennetään tien kulumista ja pidennetään renkaan käyttöikää.

Hakkapeliitta 10:stä tekee ympäristöystävällisemmän myös kekseliäs raaka-aineiden käyttö. Pinnan kumiseoksessa on käytössä useita uusiutuvia raaka-aineita, kuten mäntyhartsia ja rypsiöljyä. Kaikista seoksessa käytetyistä öljyistä yli 50 prosenttia on biopohjaisia.

5. Kaikki renkaat eivät sovi pohjoiseen talveen

Pienempi määrä lunta ei tarkoita, että tiet olisivat vähemmän liukkaita. Kun vesi ja loska jäätyvät yön aikana, autoilijat joutuvat selviämään liukkaista aamuista ja petollisesta mustasta jäästä. Renkaiden EU-merkintä uudistettiin aiemmin tänä vuonna. Uusi jääpitomerkintä auttaa valitsemaan kitkarenkaat, jotka ovat turvalliset pohjoisen talvikeleillä.

Keski-Eurooppaan tarkoitetuilla kitkarenkailla ei pärjää Suomen talvessa. Ne on optimoitu märempiin oloihin, kun taas pohjoisen talvikeleihin suunnitellut kitkarenkaat, kuten Hakkapeliitta R5, pitävät myös jäisellä tiellä.

EU-merkintää kannattaa tutkia rengasvalinta tehdessä muutenkin, sillä siitä näkee myös renkaan polttoainetaloudellisuuden ja rengasäänen tason.

Löydä Vianorista autoosi sopivat Nokian Tyres Hakkapeliitta -talvirenkaat ja valitse seuraavan sukupolven turvallisuutta. 

Aika hankkia uudet renkaat?

Etsi autoosi sopivat renkaat rengashakukoneella rekisteritunnuksen, automallin tai rengaskoon mukaan.

Löydä sopivat renkaat