Talvirenkaiden  valintaa ohjaava tärkein turvallisuusominaisuus on perinteisesti ollut  suorituskyky jäällä. Lauhempien talvipäivien sulilla teillä korostuu myös renkaan suorituskyky  paljaalla tai märällä asfaltilla, ja sulat tiet saavat autoilijat kiinnittämään entistä enemmän huomiota rengasääneen.

”Vaativimmissa talviolosuhteissa laadukkaat renkaat ovat tärkeä turvallisuustekijä. Liittyminen vilkkaaseen liikenteeseen jäisessä risteyksessä tai kaistanvaihto moottoritiellä voivat olla haastavia. Talvista on tullut aiempaa leudompia, mutta pienempi määrä lunta ei tarkoita, että tiet olisivat vähemmän liukkaita. Autoilijat joutuvat selviämään liukkaista aamuista ja petollisesta mustasta jäästä, kun vesi ja loska jäätyvät yön aikana,” muistuttaa rengas- ja autohuoltoketju Vianorin kuluttajakaupan johtaja Vesa Laitinen

 

”Vaativimmissa talviolosuhteissa laadukkaat renkaat ovat tärkeä turvallisuustekijä

 

Nokian Renkaiden Hakkapeliitta 10 -nastarengas vastaa pohjoisen talven haastaviin ajo-olosuhteisiin innovatiivisella tuplanastateknologialla. Renkaan keskiosan nastat parantavat pitoa kiihdytettäessä ja jarrutettaessa. Olkapääalueen nastat antavat pitoa mutkissa ja kaistanvaihdoissa. Myös uusi pintakumisekoitus vahvistaa pitoa, sillä se pysyy joustavana ja säilyttää pitonsa kovillakin pakkasilla.                             

Sopiiko sinulle nastat vai kitkat?


Nasta- ja kitkarenkaiden eroja puntaroidessa ja talvirenkaiden valintaa tehdessä on hyvä miettiä mm. seuraavia kysymyksiä:

  • Kuinka paljon ja millaisilla teillä ajat?
  • Millainen kuljettaja olet?
  • Ajatko lähes aina omalla autolla vai voitko tarvittaessa turvautua julkisiin kulkuneuvoihin?
  • Onko autossasi erityisiä turvavarusteita?

Ajamisen painottuessa jäisille teille nastarengas on turvallisin vaihtoehto. Nastarenkaat sopivat erityisesti etelän rannikkoseuduille, joissa tiet ovat talvella usein jäisiä. Varsinkin, jos autosta puuttuu viimeisin turvatekniikka, on nastarengas lyhyen jarrutusmatkansa ansiosta hyvä valinta. Kitkarenkaat soveltuvat puolestaan paremmin lumisille teille. Jos autossa on nykyaikaiset turvavarusteet, ja ajaa enimmäkseen tasaisissa, lumisissa olosuhteissa, kannattaa harkita kitkarenkaita.

Parempaa ajomukavuutta laadukkailla talvirenkailla

Vähälumisempien talvien yleistyessä rengasäänen vaikutus ajomukavuuteen on entistä suurempi. Erityisesti sähköautojen  omistajat arvostavat hiljaista kyytiä. Renkaan laatu korreloi yleensä äänitason kanssa, joten ajomukavuutta kaipaavan kannattaa panostaa talvirenkaiden valinnassa laadukkaisiin renkaisiin.  

”Hyvät kitkarenkaat ovat olleet hiljaisuudesta pitävän tyypillinen valinta. Nykyään myös nastarenkaista löytyy hiljaisia vaihtoehtoja ja uusien nastarenkaiden ohjaamoääni on yllättävänkin vaimea,” sanoo Laitinen.  

Laadukas talvirengas on myös kyllin jäykkä. Renkaasta tekee jäykemmän huolellisesti suunniteltu rakenne ja pintakuvio sekä laadukkaat materiaalit. Se antaa tarkkuutta ajovasteeseen paljaalla asfaltilla. Ajaminen on myös huolettomampaa, kun rengas pitää suuntansa myös kulumisurissa.

Laaturenkaat erottuvat edullisemmista ja toimivat luotettavammin erilaisissa ajo-olosuhteissa huolellisen tuotekehityksen ja materiaalivalintojen ansiosta. Esimerkiksi Hakkapeliitta 10 -nastarengas on suunniteltu toimimaan leudoista talvipäivistä paukkupakkasiin, joten pitoa ja vakautta löytyy kelillä kuin kelillä. Se on turvallinen talvirengasvalinta erityisesti kaikkein liukkaimpiin olosuhteisiin.

Hyödynnä EU:n rengasmerkintää talvirenkaan valinnassa  

EU:n rengasmerkintä on uudistunut helpottamaan erityisesti pohjoismaisia kuluttajia talvirenkaiden valintapäätöksen tekemisessä. Vuodesta 2021 rengastarraan on lisätty jää- ja lumipitoa koskevat tiedot sekä laajaan eurooppalaiseen tietopankkiin johtava QR-koodi. Merkintä kertoo renkaan polttoainetaloudellisuudesta ja äänitasosta. Jääpitomerkinnän avulla pystyy valitsemaan renkaat, jotka ovat turvalliset pohjoisen talvikeleillä.  

”Suomen talvessa ei pärjää Keski-Euroopassa käytettävillä kitkarenkailla. Keski-Eurooppaan tarkoitetut kitkarenkaat on optimoitu märempiin oloihin, kun taas pohjoisen talvikeleihin suunnitellut kitkarenkaat pitävät myös jäällä ja pystyvät vastaamaan nopeisiin, yllättäviin jarrutuksiin. Jääpitomerkinnästä kuluttajan on helppo tarkistaa, että rengas todella sopii pohjoisen talveen,” kertoo Laitinen.

 

”Suomen talvessa ei pärjää Keski-Euroopassa käytettävillä kitkarenkailla

 

Talvirenkaiden valinnalla säästöjä sekä kukkarolle että luonnolle

Talvirenkaiden valinnalla voi myös vaikuttaa autoilun kuluihin. Laadukas talvirengas on kestävä niin käyttöikää kuin ympäristöäkin ajatellen. Pienen vierintävastuksen renkaat tuovat polttoainesäästöjä tai pidentävät toimintasädettä sekä vähentävät haitallisia päästöjä.  

Esimerkiksi Nokian Renkaiden tuotteiden kehityksessä renkaan vierintävastuksen pienentäminen on tärkeää. Se tuo polttoainesäästöjä tai lisää toimintasädettä sekä vähentää haitallisia päästöjä. Samalla vähennetään tien kulumista ja pidennetään renkaan käyttöikää. Hakkapeliitta 10:stä tekee ympäristöystävällisemmän myös kekseliäs raaka-aineiden käyttö. Pinnan kumiseoksessa on käytössä useita uusiutuvia raaka-aineita, kuten mäntyhartsia ja rypsiöljyä. Kaikista seoksessa käytetyistä öljyistä yli 50 prosenttia on biopohjaisia.

Tutustu laajaan talvirengasvalikoimaamme. Palvelupisteemme ovat apunasi niin renkaiden vaihdossa kuin talvirenkaiden valinnassa.

Aika hankkia uudet renkaat?

Etsi autoosi sopivat renkaat rengashakukoneella rekisteritunnuksen, automallin tai rengaskoon mukaan.

Löydä sopivat renkaat