Suomessa talvirenkaat ovat auton alla yleensä lähes puolet vuodesta. Laadukkaiden talvirenkaiden valintaan on syytä panostaa huolella, sillä ne ovat tehokas turva liukkaalla kelillä.

Listasimme alle muutamia tärkeimmistä vinkeistä Tesla Model 3:n talvirenkaiden valintaan. Voit hyödyntää vinkkejämme myös muiden sähköautojen renkaiden valintaan.

Voit myös kääntyä renkaiden valinnassa lähimmän Vianor-liikkeen asiantuntevien myyjien puoleen. Vianor-palvelupisteeltä saat apua oikeiden renkaiden valintaan ja turvalliset sekä tarkistetut renkaat autosi alle asennettuina.

Minkä kokoiset talvirenkaat Tesla Model 3:een soveltuvat?

Tesla Model 3 on mahdollista tilata tehtaalta joko 18-, 19- tai 20-tuumaisella rengastuksella.

18-tuumaiset vanteet ovat Model 3:n vakiovaruste, mutta lisähinnasta auton voi tilata 19-tuumaisilla vanteilla. 20-tuumaiset vanteet taas ovat yksinomaan tehokkaimpaan Model 3 Performance-malliin tarjolla olevat erikoisvanteet.

Tesla mahdollistaa kaikkien edellä mainittujen vannekokojen tilaamisen myös talvirenkailla. Suomessa uutta autoa tilattaessa Tesla tarjoaa Model 3:n talvirengaspaketteja kuitenkin ainoastaan 18-tuumaisina. Monet liikenteessä olevat Teslat ovat ulkomailta tuotuja, minkä vuoksi niissä saattaa olla 19- tai 20-tuumaiset vanteet talvirenkailla. 

Talvirenkaiden asentaminen on mahdollista samoille vanteille, joilla käytät kesärenkaita. Huomioi kuitenkin, että renkaiden vaihtamisesta vanteille kaksi kertaa vuodessa koituu ylimääräistä vaivaa ja mahdollisesti ylimääräisiä kustannuksia.

Tesla Model 3:n rengaskoot tehtaalta ovat seuraavat:

  • 18-tuumaisilla vanteilla: 235/45R18
  • 19-tuumaisilla vanteilla: 235/40R19
  • 20-tuumaisilla vanteilla: 235/35R20

Rengaskoot ovat samat kesä- ja talvirenkailla.

Voiko Tesla Model 3:n talvirenkaiden kokoa muuttaa?

Tesla Model 3 toimitetaan tehtaalta aina 235 mm leveillä renkailla, renkaan profiilin vaihdellessa 35-45 prosentin välillä renkaan halkaisijasta riippuen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että autossasi tällä hetkellä alla olevat talvirenkaat olisivat juuri tämän kokoiset. Auton edellinen omistaja saattaa olla muuttanut rengaskokoa jostakin syystä.

Tesla Model 3:n talvirenkaiden muuttaminen onnistuu samaan tapaan kuin lähes minkä tahansa muun automallin talvirenkaiden muuttaminen. Pienet muutokset rengaskoossa eivät haittaa, kunhan samalla akselilla on aina samankokoiset renkaat. Nelivetoisissa malleissa on suositeltavaa, että jokainen rengas olisi samankokoinen tai vastaisi vierintäkehältään toisen akselin renkaita mahdollisimman hyvin.

Huomioithan, että vanteen halkaisijaa voi kasvattaa korkeintaan 26 mm (eli yhden tuuman) ja renkaan leveyttä korkeintaan 30 mm alkuperäisestä rekisteriotteeseen merkitystä koosta ilman, että rengaskoon muutosta pitäisi muutoskatsastaa.

Valmistajan autoon tehtaalta toimittama rengaskoko on yleensä hyvä lähtökohta myös tuleville rengasvalinnoille, ellei sinulla ole erityistä syytä muuttaa rengaskokoa.

Mikäli haluat muuttaa rengaskokoa, ota yhteys lähimpään Vianorin palvelupisteeseen, jossa ammattitaitoiset myyjämme osaavat opastaa turvallisten ja lainmukaisten renkaiden valinnassa.

Kannattaako Tesla Model 3:een valita nasta- vai kitkarenkaat?

Nasta- ja kitkarenkaiden välinen taisto on iänikuinen väittely – ja yksi talvirenkaiden valinnan perustavanlaatuisia kysymyksiä. 

Valitse rengastyyppi, joka sopii parhaiten omaan ajotyyliisi ja ajosuoritteeseesi. Mikäli ajat pääasiassa lumisilla teillä tai paljaalla asfaltilla, suosittelemme valitsemaan kitkarenkaat. Jos taas ajat enemmän jäisellä tiellä, kannattaa autoon valita nastarenkaat.

Tesla Model 3:een soveltuvat sekä kitka- että nastarenkaat. Saat apua talvirenkaiden valintaan lähimmästä Vianor-liikkestäsi, jossa myyjät voivat suositella käyttöösi ja ajoympäristöösi parhaiten soveltuvaa rengastyyppiä.

Muista, että rengasvalintaakin tärkeämpi turvallisuustekijä liukkaalla kelillä on pitää tilannenopeus oikeana ja ajotyyli rauhallisena.

Talvirenkaat muihin sähköautomalleihin

Löydät meiltä nasta- ja kitkarenkaat myös muille sähköautomerkeille. Valitse talvisille teille sähköauton renkaat, jotka tarjoavat maksimaalista pitoa ja ajomukavuutta.

Nokian Tyres Electric Fit™ -renkaat sopivat yhteen sekä polttomoottori- että sähköautojen kanssa. Valitsemalla Electric Fit™ -renkaat, voit olla varma renkaiden soveltuvuudesta sähköautoosi. Voit myös valita Nokian Tyres EV-renkaat, jotka on kehitetty juuri sähköautoja ajatellen. EV-talvirenkaissa korostuvat pito-ominaisuuksien lisäksi alhainen äänitaso ja matala vierintävastus.

Milloin Teslaan tulisi vaihtaa talvirenkaat?

Tesla Model 3:ssa tulee käyttää talvirenkaita silloin kuin missä tahansa muussakin autossa. Tämänhetkinen tieliikennelaki edellyttää talvirenkaiden käyttöä 1.11. - 31.3. välisenä aikana, mikäli olosuhteet sitä edellyttävät. Nykyinen tieliikennelaki antaa siis hieman tulkinnanvaraa myös vähälumisen talven varalta.

Nastarenkaiden käyttö on rajoitettu marraskuun alusta maaliskuun loppuun tai kelien niin vaatiessa. Lain mukaan nastarenkaita ei siis saa vaihtaa liian aikaisin alle, mikäli kelit eivät tätä edellytä.

Kitkarenkaiden käyttöä ei ole rajoitettu, vaan niiden vaihtaminen autoon on sallittua koska tahansa, vaikka kelit eivät tätä vaatisikaan. Kitkarenkaiden käyttöä kesärenkaina ei kuitenkaa suositella, sillä kesäolosuhteissa kitkarenkaat häviävät ominaisuuksiltaan kesärenkaille.

Vaihda talvirenkaat ajoissa

Talvirenkaat kannattaa vaihtaa ajoissa, sillä Suomen sää on tunnetusti yllättävä, eikä talvikelien alkua ole helppoa arvioida. Kun kelit alkavat näyttää talvisilta, saattaa rengasliikkeeseen olla jo viikkojen jono.

Varaa aika talvirenkaiden vaihtoon hyvissä ajoin lähimmästä Vianor-liikkeestä. Liikkeen ammattitaitoiset myyjät osaavat auttaa myös oikean rengasmallin ja koon valinnassa, mikäli tarvitset uudet talvirenkaat.

Kuinka usein Tesla Model 3:n talvirenkaat kannattaa vaihtaa?

Kesärenkaissa lain määräämä minimiurasyvyys on 1,6 millimetriä. Talvirenkaissa lakisääteinen urasyvyyden vähimmäismäärä on korkeampi: talvirenkailta edellytetään vähintään 3 mm urasyvyyttä.

Emme kuitenkaan koskaan suosittele ajamaan renkaita loppuun saakka lakisääteiseen minimirajaan asti. Renkaan ominaisuudet alkavat heikentyä huomattavissa määrin jo ennen vähimmäisrajaa.

Erityisesti talvirenkaissa kannattaa renkaiden vaihtoa harkita jo 5 mm urasyvyydellä. Tämän jälkeen ominaisuudet lumella, jäällä ja sohjolla ajettaessa alkavat heikentyä.

Tarkista nastarenkaiden tasainen kuluminen

Mikäli käytät nastarenkaita, tarkista renkaan urasyvyyden lisäksi myös renkaan nastojen määrä ja kuluneisuus. 

Jos nastarenkailla on ajettu pitkään kuivalla asfaltilla tai ne ovat olleet käytössä jo useamman talven, saattaa suuri osa nastoista olla lentänyt irti tai kulunut tylpäksi. Nastojen määrän ja kuluneisuuden lisäksi on hyvä kiinnittää huomio siihen, kuinka tasaisesti nastat ovat kuluneet. 

Mikäli nastoja on kulunut ainoastaan yksittäisestä renkaasta tai vain renkaan toiselta reunalta, kannattaa renkaan vaihtoa harkita. Jos renkaat kuluvat huomattavan epätasaisesti, harkitse myös auton ohjauskulmien tarkistamista.

Usein renkaat ovat kuluneemmat ja nastoja puuttuu enemmän auton vetävältä akselilta. Tesla Model 3:n tapauksessa tämä tarkoittaa takavetoisissa RWD-malleissa takarenkaita ja nelivetoisissa AWD-malleissa kaikkia renkaita. Renkaiden kunnon tarkistaminen ja vaihtotarpeen arvioiminen onnistuvat turvallisesti ja varmasti Vianorin palvelupisteellä. 

Mistä hankkia talvirenkaat Tesla Model 3:een?

Talvirenkaiden hankkiminen Tesla Model 3:een onnistuu helposti lähimmältä Vianorin palvelupisteeltäsi. Vianorin ammattitaitoiset myyjät osaavat auttaa sinua oikeiden talvirenkaiden valinnassa, joten saat varmasti turvalliset ja lainmukaiset renkaat Teslaasi asennettuina.