Mikä on renkaan profiili?
Merkintä rengasprofiilista löytyy renkaan sivupintaan painetuista rengasmerkinnöistä. Rengasmerkintöjä kannattaa opetella tulkitsemaan, sillä niistä selviää muutakin hyödyllistä kuin vain renkaan koko. Käydään merkinnät läpi esimerkin kautta. Mahdollinen rengasmerkintä voisi olla 205/55 R 16 94 V XL. Näistä merkinnöistä rengasprofiilin ilmaisee toinen luku kauttaviivan jälkeen eli esimerkissämme 55.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että renkaan korkeus on 55 prosenttia sen poikkileikkausleveydestä. Renkaan leveys kerrotaan heti merkintöjen alussa millimetreinä, esimerkissä luvulla 205. Muut rengasmerkintöjen luvut ovat renkaan rakenne (esimerkissä R eli “radial” tai vyörengas), vanteen halkaisija tuumissa (16), kuormitusluokka (94) ja nopeusluokka (V). Lisäksi esimerkin rengasmerkintä päättyy kirjaimiin “XL”, joka ilmaisee renkaan korotetun kuormitusluokan.
Korkea- vai matalaprofiiliset renkaat
Voimme jakaa renkaat kahteen luokkaan niiden rengasprofiilin mukaan: matala- ja korkeaprofiilisiin renkaisiin. Jos renkaan profiilisuhde on yli 50, kyseessä on korkeaprofiilinen rengas. Jos luku on puolestaan alle 50, on kyseessä matalaprofiilinen rengas.
Näistä kahdesta tyypistä korkeaprofiiliset renkaat ovat huomattavasti yleisempiä. Useimmat autoilijat valitsevat autoonsa korkeaprofiiliset renkaat, sillä heillä ei ole varsinaista tarvetta renkaille, joissa on matala profiili. Lisäksi matalaprofiiliset renkaat ovat yleensä kalliimmat, minkä lisäksi niiden ensisijainen tarkoitus on vaikuttaa auton ulkonäköön. Matalaprofiiliset renkaat ovatkin yleisempiä urheilullisissa autoissa.
Korkea- ja matalaprofiiliset renkaat: Plussat ja miinukset
Ajomukavuus: Korkeaprofiilisten renkaiden ajomukavuus peittoaa matalprofiiliset renkaat. Ajaminen on tasaisempaa myös epätasaisilla teillä matalaprofiilisiin renkaisiin verrattuna, minkä lisäksi korkeaprofiiliset renkaat tuottavat vähemmän rengasmelua ajon aikana.
Taloudellisuus: Matalaprofiiliset renkaat ovat leveämmät, joten ne ovat kosketuksissa tienpintaan suuremmalta alueelta. Tästä syystä tien ja renkaiden välillä syntyy enemmän kitkaa, mikä kasvattaa renkaiden vierintävastusta. Matalan vierintävastuksen renkaat kuluttavat vähemmän polttoainetta, tehden niistä sekä ympäristöystävällisemmän ja ajan myötä edullisemman vaihtoehdon.
Ajonopeus: Matalaprofiilirenkaat on suunniteltu suoriutumaan erityisesti, kun tarkoituksena on ajaa kovaa. Niiden ohjattavuus säilyykin vakaana, vaikka ajonopeus kasvaisi isoksi. Tämän ansiosta matalaprofiilisia renkaita suositaan erityisesti sporttisissa autoissa, joilla riittää tehoa nopeampaan ajoon.
Ohjattavuus: Sen lisäksi, että matalaprofiilirenkaat suoriutuvat hyvin korkeammista ajonopeuksista, niiden ohjattavuus ei kärsi ja auto reagoi hyvin myös äkillisiin käännöksiin. Toisaalta leveämpi matalaprofiilirengas reagoi herkemmin tien uriin, mikä voi haitata ajomukavuutta.
Jarrutuskyky: Korkeaprofiilisten renkaiden pienempi kosketuspinta maahan vähentää kitkaa, mutta myös tekee niiden jarrutusmatkasta pidemmän verrattuna matalaprofiilirenkaisiin.
Kuluminen: Verrattuna korkeaprofiilisiin renkaisiin matalan profiilin renkaat kuluvat nopeammin, joten niiden käyttöikä on lyhyempi. Niiden kapeamman sivupinnan vuoksi matalaprofiiliset renkaat ovat lisäksi alttiimpia vaurioille, kuten puhkeamiselle.
Ulkonäkö: Renkaiden ulkonäkö on maku- ja mielipidekysymys, mutta monet autoilijat, erityisesti urheilullisten autojen omistajat, suosivat matalaprofiilisten renkaiden sporttisempaa ulkonäköä.
Hinta: Yksi ratkaiseva tekijä renkaiden valinnassa on niiden hinta. Korkeaprofiilirenkaat ovat näistä kahdesta rengastyypistä edullisempi ja yleisempi rengasmalli. Moni autoilija ei halua maksaa matalprofiilirenkaista ylimääräistä, erityisesti jos ne eivät tarjoa huomattavia etuja. Korkeamman hinnan lisäksi korkeaprofiilirenkaat kuluvat hitaammin ja täten todennäköisesti kestävät pidempään.
Kapea vai leveä rengas omaan autoon
Autoon tulisi valita renkaat, jotka ovat kooltaan ajoneuvon valmistajan suositusten mukaiset. Liian suuri poikkeama renkaiden koossa verrattuna auton rekisteriotteeseen merkitystä enimmäiskoosta vaatii muutoskatsastusta. Jos renkaan leveyden poikkeama on yli 30 mm alkuperäisestä koosta, on auto muutoskatsastettava. Myöskään renkaan ulkohalkaisijaa ei saa suurentaa yli 51 mm tai leveyttä yli 102 mm alkuperäisestä ilman tätä toimenpidettä.
Renkaan valinnassa auttavat ensisijaisesti rengasmerkinnät. Rengaskaupoilla valintaa tukemassa ovat myös EU-rengamerkinnät, jotka tarjoavat hyödyllistä tietoa myös esimerkiksi renkaiden taloudellisuudesta. Turvallisten renkaiden valintaan auttaa myös EU-rengasmerkintöjen märkäpitomerkintä sekä merkinnät lumi- ja jääpidosta. Jos haluat mahdollisimman hiljaiset renkaat, tutustu ulkoisesta vierintämelusta kertovaan merkintään. Lue lisää EU-rengasmerkinnöistä.
Renkaat ja vanteet Vianorilta
Jos oikea rengasprofiili ja renkaan koko askarruttavat, voit hakea autoosi sopivia renkaita Vianorin rengashausta. Syötä vain autosi rekisteritunnus, niin haku antaa juuri omaan autoosi sopivat renkaat valittavaksesi. Voit lisäksi hakea sopivia renkaita automallin ja rengaskoon perusteella.
Halutessasi voit kääntyä Vianorin osaavan ja ammattitaitoisen henkilökunnan puoleen. Palvelemme läpi Suomen ja aina muita Pohjoismaita myöten. Löydät lähimmän Vianor palvelupisteen ja yhteystiedot helposti verkosta.
Myös vannekoolla on vaikutusta renkaan profiiliin. Vannekoon ollessa 17-tuumaa tai sen yli, eivät korkeaprofiiliset renkaat enää sovi. Sen sijaan suurta vannetta varten tarvitaan matalaprofiilinen rengas. Meiltä löydät myös huippumerkkien vanteet autoosi. Niin vanteisiin kuin renkaisiinkin voit tutustua paikan päällä Vianor-palvelupisteissä.
Älä unohda, että Vianor myös huoltaa autosi ja renkaasi ammattitaidolla. Olipa kyseessä renkaidenvaihto tai auton huolto, me autamme. Tutustu palveluihin ja varaa aika verkosta.