Sään lämmetessä moni vie veneen vesille tai kuljettaa tavaraa kodin ja kesämökin välillä. Olipa mukana iso tai pieni kuorma, tavaroiden oikeanlainen pakkaaminen autoon tai peräkärryyn vaikuttaa sekä omaan että muiden tieturvallisuuteen merkittävästi. Painavaa kuormaa kuljettaessa tulee huomioida myös tarpeeksi korkea renkaiden ilmapaine.
– Tärkein muistettava asia on, että tavaroiden paikka autossa on tavaratilassa, ei matkustamossa. Jos matkustamossa on mukana pieniä välttämättömiä tavaroita, oikeita paikkoja esimerkiksi puhelimille, tableteille ja eväille ovat istuintaskut ja lokerot. Hattuhylly, jalkatilat tai takapenkki eivät ole turvallisia kuljetuspaikkoja, sillä pienetkin esineet voivat äkkijarrutuksen tai törmäyksen sattuessa aiheuttaa paljon vahinkoa, sanoo rengas- ja autonhuoltoketju Vianorin kuluttajakaupan johtaja Vesa Laitinen.
Pakatessa on hyvä huomioida muutama perusasia. Painavimmat tavarat sijoitetaan tavaratilaan alimmaiseksi kiinni selkänojaan niin, että ne kuormittavat selkänojia mahdollisimman tasaisesti. Kevyemmät tavarat pakataan lähemmäs auton perää tai päällimmäiseksi. Kuorma ei saa ylettyä takapenkin selkänojan yläreunan yli, ja tavarat on hyvä pakata niin, että ne tukevat toisiaan ja pääsevät liikkumaan mahdollisimman vähän.
– Tavaratilassa saattaa olla kiinnityslenkkejä, joiden avulla tavaroita pystyy tukemaan. Siellä on myös kiinnityspisteitä, joihin saa tarvittaessa sidottua esimerkiksi kuormaliinat pitämään tavaroita paikallaan. Erilaisia kuormaamista helpottavia välineitä voi myös ostaa erikseen, kuten turvaverkkoja, sanoo Laitinen.
Joissakin farmarimallisissa autoissa on tavaratilan ja matkustamon välissä rullattava turvaverkko, mikä mahdollistaa yli selkänojan reunan menevän kuorman. Tällöin ylimmäiseksi tulisi kuitenkin aina laittaa vain kevyitä tavaroita, ja pakkaamiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Kevyitä tavaroita voi tarpeen tullen kuljettaa myös suksiboksissa. Silloinkin ne tulee kiinnittää hyvin, ja samoin suksiboksin itsensä kiinnitys kannattaa tarkistaa.
Usein auton tavaratilaa voi tarvittaessa suurentaa taittamalla takapenkkien selkänojat eteenpäin. Silloin tavaroiden huolellinen kiinnittäminen esimerkiksi kuormaliinoilla on erityisen tärkeää.
Raskaampi kuorma edellyttää korkeampia renkaiden ilmanpaineita
Ennen matkaan lähtöä on vielä hyvä vilkaista auton alle, sillä täyteen kuormatun auton rengaspaineiden tulee olla korkeammat kuin kevyellä kuormalla liikuttaessa. Oikeat rengaspaineet erilaisille kuormille löytyvät auton ohjekirjasta.
Tuoreen kyselytutkimuksen* mukaan vain 22 prosenttia suomalaisista tarkistaa rengaspaineet vastaamaan korkeampaa kuormaa. Rengaspaineet vaikuttavat ajamisen turvallisuuteen, sillä liian alhaisilla rengaspaineilla ajaessa rengas joustaa liikaa kuorman alla ja voi vahingoittua. Autoa myös on vaikeampi hallita ääritilanteissa.
– Hyvä nyrkkisääntö on, että rengaspaineet kannattaa tarkistaa vähintään kerran kuukaudessa, renkaanvaihdon yhteydessä ja silloin, kun kuorma on tavallista painavampi, summaa Laitinen.
Turvallisuuden lisäksi oikea rengaspaine vaikuttaa myös renkaiden kestävyyteen, ajamisen taloudellisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen. Jos rengaspaineet ovat liian pienet, polttoaineenkulutus kasvaa ja renkaan elinikä lyhenee merkittävästi.
Huomioi peräkärryn kuormauksessa painopiste ja säädökset
Peräkärryn kuormaamiseen pätevät omat sääntönsä. Kuorma esimerkiksi on aina sidottava kiinni, eikä se saa sivusuunnassa mennä vaunun laitojen yli.
– Myös kuorman painopiste tulee ottaa huomioon. Takapainoinen peräkärry voi ääritilanteessa irrottaa auton takarenkaat tienpiennasta, jolloin auton ohjattavuus katoaa. Peräkärry tuleekin aina lastata siten, että se on etupainoinen, Laitinen muistuttaa.
Auton vetokoukkuun kohdistuvan, alaspäin painavan massan sallittava määrä vaihtelee automallin mukaan. Maksimikuormitus selviää vetokoukun tyyppikilvestä tai mukana toimitettavista dokumenteista. Mikäli tyyppikilpi on haalistunut tai dokumentteja ei ole, tieto yleensä löytyy vetokoukun valmistajan internet-sivuilta. Vetokoukkuun kytkettävä suurin vetomassa selviää rekisteriotteesta tai Traficomin verkkosivuilta.
– Jos perävaunun vetämistä koskevat erilaiset massa- ja ajokorttisäännökset tuntuvat monimutkaisilta, yleensä kysymyksiin löytyy vastaus Traficomin internetsivuilta, vinkkaa Laitinen.
*Kyselytutkimuksen teetti Nokian Renkaat, ja sen toteutti YouGov-tutkimuslaitos maaliskuussa 2021. Kyselyyn vastasi 1000 suomalaista.