Näin valitset renkaat ja vanteet sähköautoon tai hybridiin

19.03.2021

Sähköauton tai hybridin renkaita ja vanteita valitessa kannattaa kiinnittää huomiota tiettyihin asioihin, jotta ajaminen olisi turvallista, valitut tuotteet kestäisivät mahdollisimman pitkään ja ajomukavuus olisi paras mahdollinen. Tuotevalinnoilla voi vaikuttaa myös ajamisen ympäristöystävällisyyteen. 

Vaikka sähköauto tai hybridi olisi saman kokoinen kuin perinteinen polttomoottoriauto, sekä renkaiden että vanteiden kantavuuden täytyy olla sähköautossa isompi. Tämä johtuu siitä, että akkujen tuoma lisäpaino tekee ajoneuvosta raskaamman kuin vastaavan kokoinen polttomoottoriauto. 

Auton rekisteriotteesta löytyy ajoneuvon massa, jonka perusteella määritellään vanteen kantavuus ja renkaiden kuormitusluokka. Autoon tulee valita vähintään vaaditun kuormitusluokan renkaat, sillä muuten renkaat kuluvat tavallista nopeammin ja voivat vaurioitua ajettaessa. 

– Kuormitusluokaltaan sopivan renkaan valitseminen on helppoa, sillä renkaan kantavuus on merkitty renkaan sivupintaan. Rengasmerkinnän viimeinen numero kertoo renkaan kuormitusluokan. Esimerkiksi merkinnässä 205/55 R 16 94 V XL kuormitusluokka on 94, kertoo autonhuolto- ja rengasketju Vianorin kuluttajakaupan johtaja Vesa Laitinen

Auton alla pyörivät renkaat vaikuttavat myös ajamisen taloudellisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen. Mitä alhaisempi vierintävastus renkaalla on, sitä pidemmälle yhdellä latauksella pääsee. Sähköautoilijan ajomukavuutta lisää myös renkaan hiljaisuus. 

– Renkaita vertaillessa EU-rengasmerkinnät auttavat löytämään hiljaiset ja vierintävastukseltaan alhaiset renkaat. Merkinnästä saa myös tietoa kesärenkaan märkäpidosta, joka vaikuttaa oleellisesti renkaan turvallisuuteen, muistuttaa Laitinen. 

Renkaan pitoon ja siten turvallisuuteen erityisesti sadekelillä vaikuttaa myös kulutuspinnan urasyvyys. Lain mukaan kesärenkaissa tulee olla urasyvyyttä vähintään 1,6 millimetriä, mutta käytännössä renkaan kyky vastustaa vesiliirtoa heikkenee merkittävästi jo silloin, kun urasyvyyttä on jäljellä 4 millimetriä.

Vanteen kestävyys punnitaan ääritilanteissa

Polttomoottoriautoissa tuumakooltaan isot renkaat ovat yleensä leveämpiä, ja useimmat halkaisijaltaan isot vanteet on tehty niitä varten. Monissa sähköautomalleissa tuumakooltaan isot renkaat kuitenkin ovat kapeita. Siksi sähköautojen vannevalikoima on rajallisempi, koska vanteen täytyy sopia renkaan kokoon mutta myös kantavuuden täytyy olla riittävä. 

– Vanteiden kantavuuksia ei yleensä kerrota esimerkiksi verkkokaupoissa. Jos vanteen valinta tuntuu hankalalta, rengasliikkeiden myyjät osaavat auttaa kantavuudeltaan sopivien vanteiden löytämisessä, Laitinen sanoo. 

Jos vanteen kantavuus ei ole riittävä, vanteeseen voi käytössä tulla hiusmurtumia, ja pahimmassa tapauksessa vanne voi ääritilanteessa hajota. 

Vanteita valitessa myös niiden valmistustekniikka kannattaa ottaa huomioon. 

– Kevyemmät vanteet ovat hyvä valinta sähköautoon. Flow forming -tekniikalla valmistetut vanteet ovat kevyemmät ja kestävämmät kuin perinteisellä valumenetelmällä valmistetut, sillä niitä ei tehdä valamalla muottiin vaan ne valmistetaan työstämällä yhdestä aihiosta, Laitinen vinkkaa. 

 

Lisätiedot:

Vianor Oy

Kuluttajakaupan johtaja Vesa Laitinen, puh. 010 401 2281

vesa.laitinen@vianor.com

 

 


Uutiset

Kesäkuu, 2022

Nyt on oikea aika tarkistaa auto kesälomia varten + 5 vinkkiä, miten säästää polttoainekuluissa

Kesälomien lähestyessä on hyvä tarkistaa, että auto ja renkaat ovat kunnossa, jotta rattiin voi hypätä rennoin mielin. Varmistamalla perusasiat, kuten voimassa olevan katsastuksen ja toimivat valot, kesän automatkat sujuvat turvallisesti ja ilman ikäviä yllätyksiä. Reissuja suunnitellessa monia varmasti mietityttää polttoaineiden korkea hinta. Myös polttoaineenkulutukseen voi itse vaikuttaa yllättävänkin pienillä asioilla.


Toukokuu, 2022

Ohjauskulmien tarkastaminen ja ilmastointihuolto pienentävät polttoaineenkulutusta kesän automatkoilla

Väärät ohjauskulmat lisäävät polttoaineenkulutusta, kun renkaiden vierintävastuksesta tulee suurempi. Ne myös aiheuttavat renkaiden epätasaista kulumista ja heikentävät pidemmällä aikavälillä auton muita osia. Monikaan ei tiedä, että myös huoltamaton ilmastointijärjestelmä kasvattaa selvästi polttoaineenkulusta. Ilmastointijärjestelmän kylmäaineesta voi haihtua vuosittain jopa 10-15 prosenttia, mikä lisää kompressorin työtä ja vaikuttaa siten polttoaineenkulutukseen.

Ennakkotilaukset ja uudelleenpinnoitus auttavat kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajia syksyyn valmistautumisessa

Maailmanlaajuisten rahti- ja materiaaliongelmien vuoksi renkaista saattaa tulla markkinoilla pulaa tulevana syksynä. Toimitusaikojen pidentyessä ja hintojen noustessa on hyvä valmistautua syksyyn ajoissa. Ennakkotilaus on paras tapa varmistaa kohtuullinen hintataso ja renkaiden saatavuus. Koska hinnankorotukset ovat pinnoittamispuolella olleet maltillisempia ja saatavuus on hyvällä tasolla, on uudelleenpinnoitus kustannustehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajille.


Huhtikuu, 2022

Maatalouden rengasvalinnat vaikuttavat niin ympäristöön kuin viljelyn kannattavuuteen

Maan rakenteen tiivistyminen vaikuttaa suoraan sadon määrään ja siten viljelyn tuottavuuteen. Tiivistymistä voidaan kuitenkin estää erilaisin keinoin, ja renkaat ovat tärkeä osa tätä työtä. Maatalousrenkaiden valinnalla voi siis vaikuttaa niin maaperän kuntoon kuin liiketoiminnan kannattavuuteen. Helppoutta ja ennakoitavuutta maatalouteen tuovat tänä päivänä myös digitaaliset älyrenkaat.


Maaliskuu, 2022

Routavauriot voivat vahingoittaa autoa pahasti - ohjauskulmien tarkistaminen saattaa olla aiheellista

Autoilijat kokevat nyt päivittäin, että kadut ja tiet ovat harvinaisen huonossa kunnossa. Isoja ja syviä kuoppia on runsaasti. Hyvällä tuurilla kuoppaan ajosta selviää pelkällä säikähdyksellä, mutta melko usein renkaiden ohjauskulmat saattavat vääristyä. Myös pahempia vahinkoja sattuu, jos syvään kuoppaan ajaa liian kovalla vauhdilla. Seurauksena voi olla jopa rengasrikko, ja myös jousitus tai iskunvaimentimet saattavat vahingoittua.

Lokakuu, 2021