Nokian Renkaiden SnapSkan-palvelun tulokset kertovat karun totuuden: Jopa 13 prosenttia autoilijoista uhmaa syksyn sateita vaarallisilla kesärenkailla

18.09.2018

Kesärenkaat eivät jouda talviteloille vielä, sillä ennen talvea ja pakkasia on syksy ja sateet. Rankkasateella autoilijan paras henkivakuutus on hyväkuntoiset kesärenkaat. Nokian Renkaiden kehittämän digitaalisen SnapSkan-palvelun mittatulokset kuitenkin kertovat, että jopa 13 prosenttia autoista liikkuu huonokuntoisilla kesärenkailla.

Nokian Renkaiden SnapSkan-palvelun tulokset kertovat karun totuuden: Jopa 13 prosenttia autoilijoista uhmaa syksyn sateita vaarallisilla kesärenkailla

Jopa 13 prosenttia autoilijoista riskeeraa huonokuntoisilla renkailla

Nokian Renkaiden kehittämä digitaalinen SnapSkan-palvelu on koko kesän ajan mitannut autojen renkaita Suomen suurimmissa kaupungeissa. Kesäkuun alusta elokuun loppuun mennessä autoja on mitattu yhteensä lähes 200 000 kappaletta. Kesäkuukausina mitatuista autoista jopa 13 prosenttia ajaa renkailla, joiden urasyvyys on vaarallisen alhainen. Tämän lisäksi 31 prosenttia ajaa kohtalaisen kuntoisilla renkailla. Autonrengasliiton vuoden 2016 rengastarkastuksissa huonokuntoisten kesärenkaiden osuus oli 10,5 %. Tulokset eivät ole kuitenkaan suoraan vertailukelpoisia keskenään johtuen urasyvyyksien erilaisesta pyöristämisestä.

Kesärenkaiden urasyvyys on avainasemassa renkaan märkäpidossa. Lain mukaan alin urasyvyys on 1,6 mm, mutta tässä syvyydessä rengas on jo vaarallinen ajaa. Mitä syvemmät urat ovat, sitä paremmin ne varastoivat vettä tien ja renkaan välistä, ja sitä paremmin rengas pitää märällä pinnalla. Uuden kesärenkaan uransyvyys on noin 8 milliä, ja alle 4 milliin kuluneina niiden vesiliirto-ominaisuudet heikentyvät huomattavasti. Huonokuntoiset renkaat myös pidentävät jarrutusmatkoja: kun seitsemän millimetrin rengas pysähtyy 25 metrin jälkeen, jarrutusmatka kahden millimetrin renkailla venyy miltei 38 metriin. Ero on siis yli kaksi auton mittaa.

Neljä prosenttia ajaa talvirenkailla myös kesällä

SnapSkan-palvelun mittaustuloksista selviää myös, että suomalaiset ajavat talvirenkailla kesällä huolestuttavan paljon. Kesä-, heinä- ja elokuussa mitatuista autoista talvirenkaiden osuus oli noin neljä prosenttia. Autonrengasliiton vuoden 2017 rengastarkastuksissa prosenttimäärä oli sama. Suhteutettuna koko Suomen autokantaan tämä tarkoittaa, että yli 100 000 autoa ajaa kesäteille sopimattomilla renkailla.

Talvirenkailla ajo kesällä on vaarallista, sillä talvirenkaiden ominaisuudet eivät ole optimoitu kesäkäyttöön. Lumelle ja jäälle suunniteltujen talvirenkaiden märkäpito-ominaisuudet ovat huomattavasti alemmat kuin kesärenkaissa, ja erityisesti tämä näkyy märällä pinnalla jarruttaessa: Tekniikan Maailman testissä jarrutusmatkaa 80 kilometrin tuntivauhdista tuli pohjoismaisella kitkarenkaalla 39,2 metriä, kun hyväkuntoisella kesärenkaalla vastaava luku oli vain 25,4 metriä. Jos tielle hyppää syyspimeässä hirvi, on ero huima. Talvirenkaat eivät myöskään pärjää kesärenkaille ajomukavuudessa tai ohjautuvuudessa kuumalla ja kuivalla tienpinnalla.

Suurin osa autoilijoista ei tiedä renkaidensa kuntoa – SnapSkan kehitettiin avuksi

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien mukaan renkaat ovat riskitekijänä noin joka seitsemännessä henkilö- tai pakettiauton aiheuttamassa kuolonkolarissa. Parina viime vuonna kehitys on kääntynyt huonompaan suuntaan. Tämän lisäksi Autonrengasliiton tutkimuksen mukaan vain joka neljäs tietää missä kunnossa auton alla olevat renkaat ovat.

- Renkaat ovat auton aktiivisin turvavaruste, mutta tästä huolimatta renkaiden kunnon tarkistus usein laiminlyödään. Moni autoilija tarkistaa renkaiden kunnon vain alle laitettaessa, ja esimerkiksi kesärenkailla on tämän jälkeen saatettu ajaa tuhansia kilometrejä kuumilla ja huonokuntoisilla teillä. Kesän aikana siis renkaat ovat kuluneet entisestään, sanoo SnapSkan-palvelusta vastaava Ville Nikkola Nokian Renkailta

Nokian Renkaat kehitti SnapSkanin parantamaan tieturvallisuutta, sillä sen avulla renkaiden kunnon tarkistaminen käy nopeasti ja vaivattomasti.

- SnapSkan-palvelun idea on tehdä renkaiden kunnon tarkistaminen mahdollisimman helpoksi. Mittauspisteet on sijoitettu paikkoihin, missä autoilija liikkuu muutenkin, ja raportin renkaiden kunnosta autoilija saa suoraan omaan älylaitteeseensa. SnapSkan mittaa kaikkien henkilöautojen ja kaikkien rengasvalmistajien renkaat ja on täysin maksuton, Nikkola sanoo.

SnapSkan-palvelupisteitä löytyy Suomen suurimpien asutuskeskusten parkkihalleista sekä Vianor-palvelupisteistä. Uusin SnapSkan-piste avautuu kauppakeskus Kaareen Helsinkiin syyskuun aikana.

Lue lisää SnapSkanista: www.nokianrenkaat.fi/snapskan

Tutustu SnapSkan-palveluun, löydä lähin mittauspiste ja rekisteröidy käyttäjäksi: www.snapskan.fi


Uutiset

Maaliskuu, 2024

Vianorin Seinäjoen palvelupiste muuttaa uusiin tiloihin – kasvava liiketoiminta edellyttää lisäkapasiteettia

Vianorin Seinäjoen palvelupiste muuttaa uuteen osoitteeseen Kaarantie 2:een Roveksen alueelle maaliskuun 11. päivä. Uudet, modernit toimitilat tarjoavat kaivattua lisäkapasiteettia rengashotellille sekä Seinäjoen ainoan läpiajettavan hallin raskaalle kalustolle. 2800 neliön kiinteistö on Vianorille ihanteellinen, sillä se sijaitsee sopivalla etäisyydellä kuluttajista ja hyvien liikenneyhteyksien varrella raskaan kaluston näkökulmasta.


Helmikuu, 2024


Marraskuu, 2023

Miten voit pidentää tuulilasin käyttöikää?

Ehjä tuulilasi on tärkeä osa liikenneturvallisuutta, sillä säröt ja kiveniskemät haittaavat näkyvyyttä. Tuulilasin ja pyyhkijöiden kunnon tarkistaminen onkin helppo tapa lisätä niin omaa kuin muiden tiellä liikkujien turvallisuutta. Viat tuulilasissa vaikuttavat myös auton korirakenteen tukevuuteen ja lasiin integroitujen tunnistimien toimivuuteen. Kiveniskemät pystytään yleensä korjaamaan, jos vauriokohta on kahden euron kolikkoa pienempi eikä sijaitse aivan tuulilasin reunassa. Tuulilasin käyttöikää voi pidentää pitämällä lasi puhtaana ja vaihtamalla pyyhkijänsulat ajoissa.

Pienemmällä budjetilla kannattaa valita testatut ja luotettavat talvirenkaat

Kuluttajat ovat alkaneet kartoittamaan entistä enemmän myös edullisempia talvirengasvaihtoehtoja tai pohtimaan talvirenkaiden uusimisen lykkäämistä. Edullisten renkaiden osuus myydyistä talvirenkaista on kuitenkin edelleen pieni verrattuna turvallisuusominaisuuksiltaan ylivoimaisten premium-renkaiden kysyntään, joka on pysynyt entisellä tasolla. Autoilijat haluavat panostaa turvallisuuteen ja laatuun, jotka korreloivat polttoainekustannusten kanssa. Vianorin valikoimasta löytyy talvirenkaita erilaisiin budjetteihin ja tarpeisiin. Maailmanlaajuisesti toimivan ja vastuullisen rengasvalmistaja Gitin uutuustuotteet tarjoavatkin keskitason hintaluokasta talvirenkaita etsiville autoilijoille varteenotettavan vaihtoehdon.


Lokakuu, 2023

Miten valita oikeanlaiset talvirenkaat?

Hyvä talvirengas tarjoaa ajomukavuutta ja on ennen kaikkea turvallinen kaikilla talven keleillä. Olitpa sitten nasta- tai kitkarenkaiden kannattaja, kannattaa talvirenkaat valita sen mukaan, minkälaisissa olosuhteissa yleensä ajat. Riippuu pitkälti ajotottumuksista ja renkaiden käyttöympäristöstä, sopivatko nastalliset vai nastattomat talvirenkaat paremmin omaan käyttöön. Olennaista on valita talvirengas, joka on suunniteltu pohjoisiin ajo-olosuhteisiin.


Elokuu, 2023

Lyhennä jarrutusmatkaa oikeanlaisilla renkailla ja toimivilla jarruilla

Auton pysähtymiseen vaikuttavat monet seikat. Yksi tärkeimmistä ovat renkaat. Oikeanlaisilla ja ajo-olosuhteisiin sopivilla renkailla voidaan lyhentää jarrutusmatkaa ja parhaimmillaan estää onnettomuuksia tapahtumasta. Myös auton jarrut ovat tieturvallisuuden kannalta kriittiset. Jarrut on syytä huollattaa säännöllisesti ja niiden kuntoon voi itsekin vaikuttaa omalla ajotavalla. Jarrujen kunto näkyy myös polttoaineenkulutuksessa.


Kesäkuu, 2023

Autoile tänä kesänä vastuullisesti – Vianorin vinkit taloudelliseen ja ympäristöystävälliseen matkantekoon

Kesä on automatkojen aikaa. Olitpa lähdössä perheen kanssa kaupunkilomalle, puolison kera mökkireissulle tai kavereiden seurassa roadtripille, voit pienillä teoilla vaikuttaa autoilusi ekologisuuteen ja kustannuksiin. Rengasvalinnan ja renkaista huolehtimisen lisäksi auton oikeanlaisella ylläpidolla, kuten säännöllisellä ilmastointihuollolla, voidaan tehdä autoilusta taloudellisempaa ja ympäristöystävällisempää. Myös taloudellisella ajotavalla on yllättävän suuri vaikutus polttoaineenkulutukseen.

Säännöllinen ilmastointihuolto tekee ajamisesta mukavampaa, ehkäisee turhia vikoja ja pienentää polttoaineenkulutusta

Kunnossa oleva ilmastointijärjestelmä tekee kesän ajomatkoista viileän mukavia. Oikea lämpötila ja kosteus auton sisällä ovat tärkeitä myös turvallisuuden näkökulmasta, sillä niiden ansiosta kuljettaja voi keskittyä olennaiseen eli ajamiseen. Toimivalla ilmastoinnilla on lisäksi positiivinen vaikutus ympäristöön ja ajamisen kustannuksiin, koska auton polttoaineenkulutus laskee ilmastointijärjestelmän toimiessa kunnolla.


Toukokuu, 2023

Tarkasta auto ja renkaat ennen kesälomareissuja – vinkit turvalliseen matkantekoon

Kesä on aivan nurkan takana ja niin ovat myös lomareissut. Monet suuntaavat kesälle mökille, sukulaisille tai erilaisiin lomakohteisiin, jolloin kilometrejä kertyy nopeasti. Ennen tien päälle lähtöä kannattaakin tarkastaa, että niin auto kuin renkaat ovat kunnossa. Silloin matkanteko on mukavaa ja turvallista, ja koko lomaseurue kuljettaja mukaan lukien voi keskittyä nautiskelemaan reissusta. Turvallisuuden lisäksi renkaiden tarkastus voi säästää myös euroja, sillä väärillä rengaspaineilla ajaminen kasvattaa polttoaineenkulutusta.


Huhtikuu, 2023

Kuinka valita oikeanlaiset kesärenkaat?

Kevättä on saatu tänä vuonna odotella tavanomaista pidempään, mutta renkaanvaihtoaika alkaa viimein lähestyä. Nyt onkin hyvä aika tarkistaa kesärenkaiden kunto ja suunnata tarvittaessa rengaskaupoille. Renkaita valitessa kannattaa huomioida tärkeät perusasiat, jotta renkaat toimivat turvallisesti niin yllättävissä tilanteissa kuin Suomen vaihtelevissa kesäolosuhteissa. Alhaisen vierintävastuksen renkaat kerryttävät autoilijalle säästöjä polttoainekuluissa ja kasvattavat sähköautojen toimintasädettä.


Maaliskuu, 2023

67 % suomalaisista vaihtaa hyväkuntoisiin kesärenkaisiin – katso vinkit renkaiden vaihtoon

Rengas- ja autohuoltoketju Vianorin rengashotelleissa mitattiin syys-helmikuun aikana ympäri Suomea yli 23 000 kuluttaja-asiakkaan auton renkaiden urasyvyys. Rengasdatan perusteella 67 % suomalaisista on säilytyksessä hyväkuntoiset kesärenkaat, joiden urasyvyys on yli 4 millimetriä. Parhaimmassa kunnossa olevat kesärenkaat löytyvät pääkaupunkiseudulta ja Turun seudulta. Renkaanvaihtoajan lähestyessä on hyvä tarkistaa myös kotivarastoissa säilytettyjen renkaiden kunto. Jos suunnitelmissa on vaihtaa kesärenkaat itse, kannattaa asennuksessa huomioida muutamat tärkeät perusasiat.


Helmikuu, 2023

Säännöllinen öljyn ja suodattimen vaihto vaikuttaa auton suorituskykyyn ja suojaa moottorivaurioilta

Säännöllinen moottoriöljyn vaihtaminen ehkäisee moottorin kulumista ja pienentää myös polttoaineenkulutusta. Joku saattaa ajatella, että öljynsuodattimen voi vaihtaa joka toisen öljynvaihdon yhteydessä, mutta itse asiassa öljyt kestävät suodatinta pidempään. Öljynvaihdosta ei ole suurtakaan hyötyä, jos autoon jätetään likainen suodatin. Myös öljyvalinnan kanssa on oltava todella tarkkana, sillä väärä öljy on välitön peruste moottorin takuun eväämiselle.


Tammikuu, 2023

Maksimoi akun käyttöikä talven rasituksissa – lue Vianorin yksinkertaiset vinkit

Auton akku rasittuu kovilla pakkasilla ja huonokuntoinen akku voi silloin hyytyä nopeastikin. Jotta auto ei jätä tien päälle kesken matkan tai käynnistymättä kokonaan, kannattaa akun kunto tarkastaa. On myös olemassa yksinkertaisia keinoja, joilla saat pidettyä akun toimintakykyisenä mahdollisimman pitkään - oli kyseessä sitten polttomoottorikäyttöinen auto tai hybridi.


Joulukuu, 2022

Mitä kaikkea kotimekaanikon tulee huomioida modernissa autossa?

Nykyaikaisista autoista löytyy suuri määrä erilaista autoilijan elämää helpottavaa teknologiaa. Tietotekniikka on integroitu autoihin täysin ja se mahdollistaa useiden lisävarusteiden sekä mukavuus- ja turvallisuusvarusteiden toiminnan.  Kotimekaanikon kannalta autojen muutos on merkittävä, ja kannattaakin olla tarkkana, jos tarkoituksena on korjata tai huoltaa auto itse.


Marraskuu, 2022


Lokakuu, 2022

Oikeanlainen säilytys pidentää renkaiden käyttöikää

Optimaaliset säilytysolosuhteet auttavat pitämään renkaan kumiseoksen ominaisuudet kunnossa ja renkaat pidempään turvallisina. Tärkeintä on säilyttää renkaat sisätiloissa suojassa auringonvalolta, kosteudelta ja esimerkiksi öljyiltä ja rasvoilta. Vääränlaiset säilytysolosuhteet lyhentävät renkaiden käyttöikää ja voivat jopa tuhota ne.  Isompien rengaskokojen yleistyessä säilytystila käy monissa kodeissa vähiin ja siksi rengashotellipalveluiden kysyntä onkin kasvanut.


Syyskuu, 2022

Tulevana talvena yritysasiakkailla on renkaita, mistä valita

Syksyisten kelien myötä talvikin alkaa jo kolkutella nurkan takana. Parhaan turvan liukkailla ja lumisilla teillä tarjoavat luotettavat talvirenkaat, jotka ovat jokaisen yrityksen työntekijälle halpa henkivakuutus – turvallisuuden peruspilari, josta ei kannata tinkiä. Vianorissa talvirengasvalikoima on tänäkin vuonna maailmantilanteesta huolimatta laaja eivätkä tuotteet lopu varastosta. Olipa hakusessa minkä hintaluokan renkaat tahansa, Vianorista löytyy kattava tarjonta eri valmistajien tuotteita kaikenlaisiin tarpeisiin.


Elokuu, 2022

Nyt kannattaa tarkistaa autoa syksyn kelejä varten – näillä vinkeillä ajat turvallisesti

Syksyn lähestyessä auto on hyvä valmistella pimeitä ja sateisia kelejä varten. Valojen toiminta ja suuntaus kannattaa tarkistaa, sillä toimittamattomat tai väärin toimivat valot heikentävät liikenneturvallisuutta. Lisäksi tuulilasin ja pyyhkijänsulkien kunnon tarkistaminen on helppo tapa lisätä niin omaa kuin muidenkin turvallista matkantekoa. Nyt on myös oikea aika vilkaista kesärenkaiden kuntoa: riittääkö niissä pito, kun liikenteessä on paljon pieniä koululaisia, ja pystyvätkö renkaat vielä estämään vesiliirron sateisilla teillä?


Kesäkuu, 2022

Nyt on oikea aika tarkistaa auto kesälomia varten + 5 vinkkiä, miten säästää polttoainekuluissa

Kesälomien lähestyessä on hyvä tarkistaa, että auto ja renkaat ovat kunnossa, jotta rattiin voi hypätä rennoin mielin. Varmistamalla perusasiat, kuten voimassa olevan katsastuksen ja toimivat valot, kesän automatkat sujuvat turvallisesti ja ilman ikäviä yllätyksiä. Reissuja suunnitellessa monia varmasti mietityttää polttoaineiden korkea hinta. Myös polttoaineenkulutukseen voi itse vaikuttaa yllättävänkin pienillä asioilla.


Toukokuu, 2022

Ohjauskulmien tarkastaminen ja ilmastointihuolto pienentävät polttoaineenkulutusta kesän automatkoilla

Väärät ohjauskulmat lisäävät polttoaineenkulutusta, kun renkaiden vierintävastuksesta tulee suurempi. Ne myös aiheuttavat renkaiden epätasaista kulumista ja heikentävät pidemmällä aikavälillä auton muita osia. Monikaan ei tiedä, että myös huoltamaton ilmastointijärjestelmä kasvattaa selvästi polttoaineenkulusta. Ilmastointijärjestelmän kylmäaineesta voi haihtua vuosittain jopa 10-15 prosenttia, mikä lisää kompressorin työtä ja vaikuttaa siten polttoaineenkulutukseen.

Ennakkotilaukset ja uudelleenpinnoitus auttavat kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajia syksyyn valmistautumisessa

Maailmanlaajuisten rahti- ja materiaaliongelmien vuoksi renkaista saattaa tulla markkinoilla pulaa tulevana syksynä. Toimitusaikojen pidentyessä ja hintojen noustessa on hyvä valmistautua syksyyn ajoissa. Ennakkotilaus on paras tapa varmistaa kohtuullinen hintataso ja renkaiden saatavuus. Koska hinnankorotukset ovat pinnoittamispuolella olleet maltillisempia ja saatavuus on hyvällä tasolla, on uudelleenpinnoitus kustannustehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajille.


Huhtikuu, 2022

Maatalouden rengasvalinnat vaikuttavat niin ympäristöön kuin viljelyn kannattavuuteen

Maan rakenteen tiivistyminen vaikuttaa suoraan sadon määrään ja siten viljelyn tuottavuuteen. Tiivistymistä voidaan kuitenkin estää erilaisin keinoin, ja renkaat ovat tärkeä osa tätä työtä. Maatalousrenkaiden valinnalla voi siis vaikuttaa niin maaperän kuntoon kuin liiketoiminnan kannattavuuteen. Helppoutta ja ennakoitavuutta maatalouteen tuovat tänä päivänä myös digitaaliset älyrenkaat.


Maaliskuu, 2022

Routavauriot voivat vahingoittaa autoa pahasti - ohjauskulmien tarkistaminen saattaa olla aiheellista

Autoilijat kokevat nyt päivittäin, että kadut ja tiet ovat harvinaisen huonossa kunnossa. Isoja ja syviä kuoppia on runsaasti. Hyvällä tuurilla kuoppaan ajosta selviää pelkällä säikähdyksellä, mutta melko usein renkaiden ohjauskulmat saattavat vääristyä. Myös pahempia vahinkoja sattuu, jos syvään kuoppaan ajaa liian kovalla vauhdilla. Seurauksena voi olla jopa rengasrikko, ja myös jousitus tai iskunvaimentimet saattavat vahingoittua.





Lokakuu, 2021