Kuljetusyrityksille merkittäviä säästöjä niin polttoainekuluissa kuin päästöissä

24.11.2022

Ajoneuvon vierintävastus on monen tekijän summa. Siihen vaikuttavat esimerkiksi ilmanvastus, nopeus, kuorma, ajoneuvon sisäinen vastus ja renkaiden vierintävastusvoima. Kun puhutaan renkaista ja niiden vaikutuksesta vierintävastukseen, tärkein tekijä on renkaan ja tien välinen kitka. Muilla tekijöillä, kuten ilmanvastuksella ja luistamisella, ei ole niin suurta vaikutusta.

"Renkaan kulutuspinnasta syntyy yli kolmasosa renkaan kokonaisenergiahäviöstä, eli pintakuvioinnilla on ratkaiseva merkitys energiansäästön ja päästöjen vähentämisen kannalta. Mitä enemmän ajoneuvossa on renkaita, sitä suurempi on renkaiden vaikutus kokonaisvastukseen", kertoo autohuolto- ja rengasketju Vianorin tekninen tuotepäällikkö Janne Ruhanen.

20-30 % polttoainesäästöjä kevyesti rullaavilla renkailla

Tyypillisessä kuorma-autossa renkaiden vaikutus polttoaineenkulutukseen on 20-30 % luokkaa ajoneuvotyypistä riippuen. Tämä tarkoittaa, että renkaiden vierintävastuksen vähentyessä 10 % polttoaineenkulutus laskee 2-3 %.

"Kun käytät premium-renkaita (vaikkapa Nokian Tyres Hakkapeliitta Truck F2), joiden vierintävastus on alhainen, hintaero edullisempiin renkaisiin kuroutuu lyhyessä ajassa umpeen. Vaikka matalan vierintävastuksen premium-renkaat maksavat enemmän kuin budjettirenkaat, sijoitus maksaa itsensä takaisin, kun polttoainekustannukset pienenevät, kilometritulos paranee ja rengasrungot ovat uudelleen käytettävissä”, Ruhanen sanoo.

Uudelleen pinnoitus on ekologinen ja kustannustehokas vaihtoehto

Tutkimuksen mukaan uuden kuorma-autonrenkaan valmistuksesta aiheutuvat päästöt ovat lähes nelinkertaiset verrattuna pinnoitetun renkaan valmistamiseen. Suurin ero päästöissä syntyy luonnollisesti raaka-aineista, joita tarvitaan pinnoittamiseen huomattavasti vähemmän kuin uuden renkaan tekemiseen, mutta myös valmistuksella ja logistiikalla on keskeinen rooli.

”Premium-pinnoitteissa, kuten uudessa Noktop Hakkapeliitta E2 -talvipinnassa, on sama teknologia niin kumiseoksissa kuin pintakuvioissa uuteen renkaaseen verrattaessa, ja ekologisuuden lisäksi ne ovat kustannustehokkaita. Pinnoitetut renkaat ovatkin varteenotettava vaihtoehto harkitessasi renkaiden ostoa myös siksi, että niiden saatavuus on hyvällä tasolla. Varastotuotteet saa meiltä heti mukaan ja omien renkaiden pinnoitus onnistuu kahden viikon sisällä”, Ruhanen summaa.  

Optimaaliset renkaat joka akselille

On hyvä huomioida, että eri akseleilla käytettävät renkaat säästävät polttoainetta eri tavoin. Leveillä, yksittäisillä ja valtatieajoon tarkoitetuilla renkailla on pienet vierintävastusarvot, ja esimerkiksi rakennusajoneuvojen renkaiden arvot voivat olla jopa kaksinkertaiset. Tämä johtuu jykevyydestä ja erilaisista pito-ominaisuuksista.

"Perävaunun renkailla voidaan säästää eniten, sillä niiden osuus koko ajoneuvosta voi olla 50 %. Suurimman polttoainesäästön saavuttamiseksi on tärkeää varmistaa, että kaikkien paikkojen renkaat on optimoitu. Tässä suosittelisin tarkkaa harkintaa ja vertailua", sanoo Ruhanen.

”Myös sopiva suhde uusien ja pinnoitettujen renkaiden välillä on mietittävä, jotta saadaan riittävästi runkoja pinnoitettavaksi. Renkaat voivat ajoympäristöstä ja -kalustosta riippuen kulua eri akseleilla eri nopeutta, mikä on hyvä huomioida, jotta renkaista saadaan maksimihyöty ja pinnoituskierrosta optimaalinen”, Ruhanen vinkkaa.

Oikeat rengaspaineet parantavat turvallisuutta ja tuovat puhdasta säästöä

Kevyesti rullaavat renkaat eivät yksinään riitä, sillä polttoainetaloutta heikentävät myös väärät rengaspaineet. Alipaineisena ajettavat renkaat lyhentävät renkaiden elinikää ja lisäävät rengasvaurioiden riskiä.

”Jos rengas pyörii 20 % alipaineisena, on kyseessä jo selkeä renkaan runkorakenteen vaurioitumiseen johtava riski. Tällainen rengas pitää välittömästi tutkia ja poistaa käytöstä, jos on havaittavissa pienintäkään poikkeamaa", Ruhanen painottaa.

Oikeilla painella ajosta saadaan helposti vuosittain 1000-1500 euron säästöt polttoainekulutuksessa ajoneuvoyhdistelmää kohti. Vielä suurempi säästö voi kuitenkin syntyä renkaiden pidentyneen käyttöiän kautta, mikä ilmenee sekä tasaisemman kulumisen että vähentyneiden rengasrikkojen muodossa.

 

Lisätietoja:

Vianor Holding Oy 

Tekninen tuotepäällikkö Janne Ruhanen, puh. 010 401 3973 

janne.ruhanen@vianor.com  


Uutiset

Tammikuu, 2023

Maksimoi akun käyttöikä talven rasituksissa – lue Vianorin yksinkertaiset vinkit

Auton akku rasittuu kovilla pakkasilla ja huonokuntoinen akku voi silloin hyytyä nopeastikin. Jotta auto ei jätä tien päälle kesken matkan tai käynnistymättä kokonaan, kannattaa akun kunto tarkastaa. On myös olemassa yksinkertaisia keinoja, joilla saat pidettyä akun toimintakykyisenä mahdollisimman pitkään - oli kyseessä sitten polttomoottorikäyttöinen auto tai hybridi.


Joulukuu, 2022

Mitä kaikkea kotimekaanikon tulee huomioida modernissa autossa?

Nykyaikaisista autoista löytyy suuri määrä erilaista autoilijan elämää helpottavaa teknologiaa. Tietotekniikka on integroitu autoihin täysin ja se mahdollistaa useiden lisävarusteiden sekä mukavuus- ja turvallisuusvarusteiden toiminnan.  Kotimekaanikon kannalta autojen muutos on merkittävä, ja kannattaakin olla tarkkana, jos tarkoituksena on korjata tai huoltaa auto itse.


Marraskuu, 2022


Lokakuu, 2022

Oikeanlainen säilytys pidentää renkaiden käyttöikää

Optimaaliset säilytysolosuhteet auttavat pitämään renkaan kumiseoksen ominaisuudet kunnossa ja renkaat pidempään turvallisina. Tärkeintä on säilyttää renkaat sisätiloissa suojassa auringonvalolta, kosteudelta ja esimerkiksi öljyiltä ja rasvoilta. Vääränlaiset säilytysolosuhteet lyhentävät renkaiden käyttöikää ja voivat jopa tuhota ne.  Isompien rengaskokojen yleistyessä säilytystila käy monissa kodeissa vähiin ja siksi rengashotellipalveluiden kysyntä onkin kasvanut.


Syyskuu, 2022

Tulevana talvena yritysasiakkailla on renkaita, mistä valita

Syksyisten kelien myötä talvikin alkaa jo kolkutella nurkan takana. Parhaan turvan liukkailla ja lumisilla teillä tarjoavat luotettavat talvirenkaat, jotka ovat jokaisen yrityksen työntekijälle halpa henkivakuutus – turvallisuuden peruspilari, josta ei kannata tinkiä. Vianorissa talvirengasvalikoima on tänäkin vuonna maailmantilanteesta huolimatta laaja eivätkä tuotteet lopu varastosta. Olipa hakusessa minkä hintaluokan renkaat tahansa, Vianorista löytyy kattava tarjonta eri valmistajien tuotteita kaikenlaisiin tarpeisiin.


Elokuu, 2022

Nyt kannattaa tarkistaa autoa syksyn kelejä varten – näillä vinkeillä ajat turvallisesti

Syksyn lähestyessä auto on hyvä valmistella pimeitä ja sateisia kelejä varten. Valojen toiminta ja suuntaus kannattaa tarkistaa, sillä toimittamattomat tai väärin toimivat valot heikentävät liikenneturvallisuutta. Lisäksi tuulilasin ja pyyhkijänsulkien kunnon tarkistaminen on helppo tapa lisätä niin omaa kuin muidenkin turvallista matkantekoa. Nyt on myös oikea aika vilkaista kesärenkaiden kuntoa: riittääkö niissä pito, kun liikenteessä on paljon pieniä koululaisia, ja pystyvätkö renkaat vielä estämään vesiliirron sateisilla teillä?


Kesäkuu, 2022

Nyt on oikea aika tarkistaa auto kesälomia varten + 5 vinkkiä, miten säästää polttoainekuluissa

Kesälomien lähestyessä on hyvä tarkistaa, että auto ja renkaat ovat kunnossa, jotta rattiin voi hypätä rennoin mielin. Varmistamalla perusasiat, kuten voimassa olevan katsastuksen ja toimivat valot, kesän automatkat sujuvat turvallisesti ja ilman ikäviä yllätyksiä. Reissuja suunnitellessa monia varmasti mietityttää polttoaineiden korkea hinta. Myös polttoaineenkulutukseen voi itse vaikuttaa yllättävänkin pienillä asioilla.


Toukokuu, 2022

Ohjauskulmien tarkastaminen ja ilmastointihuolto pienentävät polttoaineenkulutusta kesän automatkoilla

Väärät ohjauskulmat lisäävät polttoaineenkulutusta, kun renkaiden vierintävastuksesta tulee suurempi. Ne myös aiheuttavat renkaiden epätasaista kulumista ja heikentävät pidemmällä aikavälillä auton muita osia. Monikaan ei tiedä, että myös huoltamaton ilmastointijärjestelmä kasvattaa selvästi polttoaineenkulusta. Ilmastointijärjestelmän kylmäaineesta voi haihtua vuosittain jopa 10-15 prosenttia, mikä lisää kompressorin työtä ja vaikuttaa siten polttoaineenkulutukseen.

Ennakkotilaukset ja uudelleenpinnoitus auttavat kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajia syksyyn valmistautumisessa

Maailmanlaajuisten rahti- ja materiaaliongelmien vuoksi renkaista saattaa tulla markkinoilla pulaa tulevana syksynä. Toimitusaikojen pidentyessä ja hintojen noustessa on hyvä valmistautua syksyyn ajoissa. Ennakkotilaus on paras tapa varmistaa kohtuullinen hintataso ja renkaiden saatavuus. Koska hinnankorotukset ovat pinnoittamispuolella olleet maltillisempia ja saatavuus on hyvällä tasolla, on uudelleenpinnoitus kustannustehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajille.


Huhtikuu, 2022

Maatalouden rengasvalinnat vaikuttavat niin ympäristöön kuin viljelyn kannattavuuteen

Maan rakenteen tiivistyminen vaikuttaa suoraan sadon määrään ja siten viljelyn tuottavuuteen. Tiivistymistä voidaan kuitenkin estää erilaisin keinoin, ja renkaat ovat tärkeä osa tätä työtä. Maatalousrenkaiden valinnalla voi siis vaikuttaa niin maaperän kuntoon kuin liiketoiminnan kannattavuuteen. Helppoutta ja ennakoitavuutta maatalouteen tuovat tänä päivänä myös digitaaliset älyrenkaat.


Maaliskuu, 2022

Routavauriot voivat vahingoittaa autoa pahasti - ohjauskulmien tarkistaminen saattaa olla aiheellista

Autoilijat kokevat nyt päivittäin, että kadut ja tiet ovat harvinaisen huonossa kunnossa. Isoja ja syviä kuoppia on runsaasti. Hyvällä tuurilla kuoppaan ajosta selviää pelkällä säikähdyksellä, mutta melko usein renkaiden ohjauskulmat saattavat vääristyä. Myös pahempia vahinkoja sattuu, jos syvään kuoppaan ajaa liian kovalla vauhdilla. Seurauksena voi olla jopa rengasrikko, ja myös jousitus tai iskunvaimentimet saattavat vahingoittua.

Lokakuu, 2021