Mitä eri autonhuollot ovat ja milloin niitä tarvitaan?

04.01.2022

Aika viedä auto huoltoon? Erilaisia huoltoja on tarjolla useita, ja eri huoltoliikkeet ja autonvalmistajat saattavat käyttää huolloista eri nimityksiä. Jotta oikean palvelun valitseminen olisi helpompaa, rengas- ja autonhuoltoketju Vianor listaa yleisimmät huollot ja kertoo, milloin määräaikaishuolto, vuosihuolto, kausihuolto tai esimerkiksi auton kuntotarkastus on ajankohtainen.

Määräaikaishuolto pitää auton kunnossa ja takuun voimassa

Autonvalmistajat määrittelevät merkki-, malli- ja versiokohtaisen huolto-ohjelman. Siinä on yleensä määritetty tietyt aika- ja kilometrivälit, jolloin huoltoa tarvitaan, ja niiden perusteella teetetään auton määräaikaishuollot.

”Huoltoväli ilmoitetaan aina kilometreinä ja ajanjaksona, eli esimerkiksi 20 000 km/12 kk. Auto tulee huoltaa, kun jompikumpi näistä täyttyy. Uudemmissa autoissa on käytössä myös mukautuvia, niin sanottuja longlife-huolto-ohjelmia, joissa huoltoväli riippuu muun muassa ajo-olosuhteista, ajotavasta, ajetuista kilometreistä ja kuluneesta ajasta,” sanoo rengas- ja autonhuoltoketju Vianorin autonhuollon päällikkö Pekka Alanko.

Määräaikaishuoltoon kuuluu aina myös tarkastuksia, joiden tarkoitus on ehkäistä korjaustarpeita tai auttaa ennakoimaan niitä.

”Tarkastuksessa voidaan huomata vaikka jarrusatulan pieni jumitus, joka ei yleensä poistu itsekseen vaan ajan kuluessa vika pahenee, mutta tarkastuksen yhteydessä tehty herkistely poistaa ongelman. Tarkastuksessa voidaan myös esimerkiksi nähdä, että jarrupalat kestävät vielä seuraavan huoltovälin, mutta silloin uusimiselle on todennäköinen tarve. Tällöin asia ei tule yllätyksenä seuraavassa huollossa,” Alanko kertoo.

Autonvalmistajan määrittämän huolto-ohjelman noudattaminen auttaa pitämään auton kunnossa ja on edellytys auton mahdollisen takuun jatkumiselle.

Vuosihuollon sisältö vaihtelee

Vuosihuolto on oikea valinta vanhemmille autoille, joissa ei ole enää noudatettu valmistajan määräaikaishuolto-ohjelmaa. Vuosihuollot eivät yleensä ole yhtä kattavia kuin määräaikaishuollot.

”Vuosihuollon lisäksi on hyvä varmistaa voimansiirtoon liittyvät mahdolliset lisähuoltojen tarpeet. Vanhemmissa autoissa nämä tarkastukset helposti jäävät väliin. Ne kuitenkin kannattaa teettää, koska esimerkiksi niin sanotut ikiöljyt eivät nimestään huolimatta ole ikuisia, vaan nekin kannattaa vaihtaa säännöllisesti, varsinkin automaattivaihteistoisissa autoissa,” vinkkaa Alanko.

Korjaamoilla on monesti omia vuosihuoltojaan, joiden nimet ja sisällöt vaihtelevat. Vuosihuoltoa käsitteenä sekoittaa myös se, että jos auton huolto-ohjelmassa määritelty huoltovälin aikaraja tulee vastaan ennen kilometrirajaa, kutsutaan tätä 12 tai 24 kuukauden välein tehtävää määräaikaishuoltoa joskus vuosihuolloksi. Valmistajan mallikohtaisten ohjeiden mukaan tehtynä vuosihuolto on myös määräaikaishuolto.

Myös kausihuoltoa näkee joskus kutsuttavan vuosihuolloksi. Kausihuolto oli yleensä räätälöity tulevaa kesää tai talvea silmällä pitäen, mutta nykyään tällaista kausihuoltoa ei ole tarpeen tehdä.

Kuntotarkastus auttaa, kun huoltohistoria ei ole tiedossa

”Jos sopivan huollon valitseminen tuntuu hankalalta, kannattaa apua kysyä alan liikkeistä. Huolto- ja korjaushistoria vaikuttavat tulevaan huoltotarpeeseen, joten kaikki huoltodokumentit, kuten huoltokirja ja aikaisempien huoltojen työmääräimet ja tarkistuslistat, kannattaa ottaa mukaan, jotta oikea huolto tulee tehtyä”, Alanko sanoo.

Kun valmistajan huolto-ohjelmaa on noudatettu ja huoltohistoria on kirjattu, auton myyminen on helpompaa. Käytetyn auton ostaja ei kuitenkaan aina saa tarkkaa tietoa auton huoltohistoriasta, jolloin sopivan huollon valitseminen voi olla hankalaa.

Alangon mukaan tällöin on hyvä teettää kuntotarkastus. Kuntotarkastuksessa autolle tehdään kattava tarkistus, jossa mahdolliset huolto- ja korjaustarpeet selviävät.

Vianorin huoltovinkit:

  • Teetä määräaikaishuollot ajallaan, jotta auto pysyy kunnossa ja takuu säilyy. Huolto-ohjelman noudattaminen myös auttaa auton myymisessä.
  • Vuosihuolto sopii vanhemmille autoille, joille ei enää ole teetetty määräaikaishuoltoja. Vuosihuollon sisältö ja nimitykset vaihtelevat – varmista autollesi sopiva palvelun sisältö.
  • Kausihuoltoa ei nykyään tarvita. Aiemmin esimerkiksi varmistettiin ilmastoinnin toiminta täyttöhuollolla tulevaa kesää silmällä pitäen, ja öljynvaihtovälien ollessa hyvinkin lyhyitä saatettiin moottoriin laittaa erilaiset öljyt kesäksi ja talveksi.
  • Kun auton huoltohistoria ei ole tiedossa, kuntotarkastus auttaa selvittämään auton kunnon ja mahdolliset huolto- ja korjaustarpeet.

Uutiset

Tammikuu, 2023

Maksimoi akun käyttöikä talven rasituksissa – lue Vianorin yksinkertaiset vinkit

Auton akku rasittuu kovilla pakkasilla ja huonokuntoinen akku voi silloin hyytyä nopeastikin. Jotta auto ei jätä tien päälle kesken matkan tai käynnistymättä kokonaan, kannattaa akun kunto tarkastaa. On myös olemassa yksinkertaisia keinoja, joilla saat pidettyä akun toimintakykyisenä mahdollisimman pitkään - oli kyseessä sitten polttomoottorikäyttöinen auto tai hybridi.


Joulukuu, 2022

Mitä kaikkea kotimekaanikon tulee huomioida modernissa autossa?

Nykyaikaisista autoista löytyy suuri määrä erilaista autoilijan elämää helpottavaa teknologiaa. Tietotekniikka on integroitu autoihin täysin ja se mahdollistaa useiden lisävarusteiden sekä mukavuus- ja turvallisuusvarusteiden toiminnan.  Kotimekaanikon kannalta autojen muutos on merkittävä, ja kannattaakin olla tarkkana, jos tarkoituksena on korjata tai huoltaa auto itse.


Marraskuu, 2022


Lokakuu, 2022

Oikeanlainen säilytys pidentää renkaiden käyttöikää

Optimaaliset säilytysolosuhteet auttavat pitämään renkaan kumiseoksen ominaisuudet kunnossa ja renkaat pidempään turvallisina. Tärkeintä on säilyttää renkaat sisätiloissa suojassa auringonvalolta, kosteudelta ja esimerkiksi öljyiltä ja rasvoilta. Vääränlaiset säilytysolosuhteet lyhentävät renkaiden käyttöikää ja voivat jopa tuhota ne.  Isompien rengaskokojen yleistyessä säilytystila käy monissa kodeissa vähiin ja siksi rengashotellipalveluiden kysyntä onkin kasvanut.


Syyskuu, 2022

Tulevana talvena yritysasiakkailla on renkaita, mistä valita

Syksyisten kelien myötä talvikin alkaa jo kolkutella nurkan takana. Parhaan turvan liukkailla ja lumisilla teillä tarjoavat luotettavat talvirenkaat, jotka ovat jokaisen yrityksen työntekijälle halpa henkivakuutus – turvallisuuden peruspilari, josta ei kannata tinkiä. Vianorissa talvirengasvalikoima on tänäkin vuonna maailmantilanteesta huolimatta laaja eivätkä tuotteet lopu varastosta. Olipa hakusessa minkä hintaluokan renkaat tahansa, Vianorista löytyy kattava tarjonta eri valmistajien tuotteita kaikenlaisiin tarpeisiin.


Elokuu, 2022

Nyt kannattaa tarkistaa autoa syksyn kelejä varten – näillä vinkeillä ajat turvallisesti

Syksyn lähestyessä auto on hyvä valmistella pimeitä ja sateisia kelejä varten. Valojen toiminta ja suuntaus kannattaa tarkistaa, sillä toimittamattomat tai väärin toimivat valot heikentävät liikenneturvallisuutta. Lisäksi tuulilasin ja pyyhkijänsulkien kunnon tarkistaminen on helppo tapa lisätä niin omaa kuin muidenkin turvallista matkantekoa. Nyt on myös oikea aika vilkaista kesärenkaiden kuntoa: riittääkö niissä pito, kun liikenteessä on paljon pieniä koululaisia, ja pystyvätkö renkaat vielä estämään vesiliirron sateisilla teillä?


Kesäkuu, 2022

Nyt on oikea aika tarkistaa auto kesälomia varten + 5 vinkkiä, miten säästää polttoainekuluissa

Kesälomien lähestyessä on hyvä tarkistaa, että auto ja renkaat ovat kunnossa, jotta rattiin voi hypätä rennoin mielin. Varmistamalla perusasiat, kuten voimassa olevan katsastuksen ja toimivat valot, kesän automatkat sujuvat turvallisesti ja ilman ikäviä yllätyksiä. Reissuja suunnitellessa monia varmasti mietityttää polttoaineiden korkea hinta. Myös polttoaineenkulutukseen voi itse vaikuttaa yllättävänkin pienillä asioilla.


Toukokuu, 2022

Ohjauskulmien tarkastaminen ja ilmastointihuolto pienentävät polttoaineenkulutusta kesän automatkoilla

Väärät ohjauskulmat lisäävät polttoaineenkulutusta, kun renkaiden vierintävastuksesta tulee suurempi. Ne myös aiheuttavat renkaiden epätasaista kulumista ja heikentävät pidemmällä aikavälillä auton muita osia. Monikaan ei tiedä, että myös huoltamaton ilmastointijärjestelmä kasvattaa selvästi polttoaineenkulusta. Ilmastointijärjestelmän kylmäaineesta voi haihtua vuosittain jopa 10-15 prosenttia, mikä lisää kompressorin työtä ja vaikuttaa siten polttoaineenkulutukseen.

Ennakkotilaukset ja uudelleenpinnoitus auttavat kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajia syksyyn valmistautumisessa

Maailmanlaajuisten rahti- ja materiaaliongelmien vuoksi renkaista saattaa tulla markkinoilla pulaa tulevana syksynä. Toimitusaikojen pidentyessä ja hintojen noustessa on hyvä valmistautua syksyyn ajoissa. Ennakkotilaus on paras tapa varmistaa kohtuullinen hintataso ja renkaiden saatavuus. Koska hinnankorotukset ovat pinnoittamispuolella olleet maltillisempia ja saatavuus on hyvällä tasolla, on uudelleenpinnoitus kustannustehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajille.


Huhtikuu, 2022

Maatalouden rengasvalinnat vaikuttavat niin ympäristöön kuin viljelyn kannattavuuteen

Maan rakenteen tiivistyminen vaikuttaa suoraan sadon määrään ja siten viljelyn tuottavuuteen. Tiivistymistä voidaan kuitenkin estää erilaisin keinoin, ja renkaat ovat tärkeä osa tätä työtä. Maatalousrenkaiden valinnalla voi siis vaikuttaa niin maaperän kuntoon kuin liiketoiminnan kannattavuuteen. Helppoutta ja ennakoitavuutta maatalouteen tuovat tänä päivänä myös digitaaliset älyrenkaat.


Maaliskuu, 2022

Routavauriot voivat vahingoittaa autoa pahasti - ohjauskulmien tarkistaminen saattaa olla aiheellista

Autoilijat kokevat nyt päivittäin, että kadut ja tiet ovat harvinaisen huonossa kunnossa. Isoja ja syviä kuoppia on runsaasti. Hyvällä tuurilla kuoppaan ajosta selviää pelkällä säikähdyksellä, mutta melko usein renkaiden ohjauskulmat saattavat vääristyä. Myös pahempia vahinkoja sattuu, jos syvään kuoppaan ajaa liian kovalla vauhdilla. Seurauksena voi olla jopa rengasrikko, ja myös jousitus tai iskunvaimentimet saattavat vahingoittua.

Lokakuu, 2021