Miten valita sopivat renkaat juuri ajokortin saaneelle?

09.11.2021

Oletko rengaskaupoilla ensimmäistä kertaa tai ostamassa renkaita juuri ajokortin saaneelle? Ajoturvallisuuden lisäksi myös esimerkiksi tyypillisen ajomatkan pituus ja käytettävissä oleva budjetti vaikuttavat rengasvalintaan.

Renkaat ovat auton ainoa kosketuskohta tiehen, ja siksi rengasvalinnalla on aina suuri vaikutus ajoturvallisuuteen. Renkaiden merkitys korostuu, jos ajokokemusta on vähän.

”Juuri kortin saanut kuski ei ole välttämättä kohdannut kaikkia keliolosuhteita, joita voi tulla vastaan. Silloin hyvä rengas antaa pelivaraa tien päällä. Joskus nuoren kuljettajan auto myös on vanhempaa mallia tai perheen kakkosauto, jonka renkaisiin ei ole välttämättä kiinnitetty huomiota, sanoo rengas- ja autonhuoltoketju Vianorin kuluttajakaupan johtaja Vesa Laitinen.

Laadukkaat renkaat antavat lisäturvaa erityisesti silloin, kun sitä eniten tarvitaan, eli erilaisissa ääritilanteissa. Jos esimerkiksi tielle hyppäävä hirvi aiheuttaa äkkijarrutuksen märällä tiellä tai musta jää yllättää aamuliikenteessä, laaturenkaat lyhentävät jarrutusmatkaa jopa usean autonmitan verran tai tuovat kaivattua lisäpitoa.

”Parhaatkaan renkaat eivät korjaa kaikkia kuskin virheitä. Laaturenkaat antavat lisää turvamarginaalia ja pienentävät kelistä johtuvia riskejä, mutta fysiikan lakeja nekään eivät muuta. Ennakointi ja järkevä ajokäytös ovat aina kuljettajan vastuulla,” muistuttaa Laitinen.

Rengasvalinta vaikuttaa turvallisuuden lisäksi myös ajamisen taloudellisuuteen

Jos renkaiden ostaminen ei ole tuttua puuhaa, alan liikkeistä saa apua. Asiantunteva rengasmyyjä osaa auttaa löytämään renkaat, jotka sopivat sekä autoon että autoilijan tarpeisiin.

”Esimerkiksi sillä on merkitystä rengasvalintaan, ajaako silloin tällöin muutaman kilometrin matkoja vai joka päivä pidemmän matkan töihin tai opiskelemaan. Tai ajaako talvisin lähinnä kaupungeissa, vai onko tavallisten matkojen varrella myös paljon maanteitä tai pienempiä teitä. Hyvästä rengasliikkeestä löytyy sopivia tuotteita eri tarpeisiin ja budjetteihin,” sanoo Laitinen.

Ajokortin saaminen ajoittuu usein itsenäisen elämän alkukohtaan, jolloin samaan aikaan voi olla monenlaista muutakin rahanmenoa, ja mahdollisimman edulliset renkaat voivat houkutella.

Laitinen muistuttaa, että vaikka laadukkaan renkaan hinta on ostettaessa kalliimpi, renkaan elinkaaren aikana hintaero halvempiin renkaisiin tasoittuu. Laaturengas voi jopa tulla edullisemmaksi:

”Parempien turvallisuusominaisuuksien lisäksi laadukkaissa renkaissa on kestävät materiaalit, jolloin uusia renkaita tarvitsee ostaa harvemmin. Lisäksi niissä on pienempi vierintävastus, minkä ansiosta polttoaineenkulutus on vähäisempää ja ajaminen on paitsi taloudellisempaa, myös ympäristöystävällisempää.”

Laitisen mukaan renkaiden hinta on yleinen puheenaihe asiakkaiden kanssa, eikä rahasta keskusteleminen ole rengasliikkeessä tabu.

”Monesti kysymme, onko asiakas ajatellut jotain budjettia. Vianor myös tarjoaa erilaisia joustavia maksuvaihtoehtoja, sillä ymmärrämme, että renkaat ovat iso ostos ja erilaisissa elämäntilanteissa kaivataan joustoa maksuaikatauluihin.”

 


Uutiset

Tammikuu, 2023

Maksimoi akun käyttöikä talven rasituksissa – lue Vianorin yksinkertaiset vinkit

Auton akku rasittuu kovilla pakkasilla ja huonokuntoinen akku voi silloin hyytyä nopeastikin. Jotta auto ei jätä tien päälle kesken matkan tai käynnistymättä kokonaan, kannattaa akun kunto tarkastaa. On myös olemassa yksinkertaisia keinoja, joilla saat pidettyä akun toimintakykyisenä mahdollisimman pitkään - oli kyseessä sitten polttomoottorikäyttöinen auto tai hybridi.


Joulukuu, 2022

Mitä kaikkea kotimekaanikon tulee huomioida modernissa autossa?

Nykyaikaisista autoista löytyy suuri määrä erilaista autoilijan elämää helpottavaa teknologiaa. Tietotekniikka on integroitu autoihin täysin ja se mahdollistaa useiden lisävarusteiden sekä mukavuus- ja turvallisuusvarusteiden toiminnan.  Kotimekaanikon kannalta autojen muutos on merkittävä, ja kannattaakin olla tarkkana, jos tarkoituksena on korjata tai huoltaa auto itse.


Marraskuu, 2022


Lokakuu, 2022

Oikeanlainen säilytys pidentää renkaiden käyttöikää

Optimaaliset säilytysolosuhteet auttavat pitämään renkaan kumiseoksen ominaisuudet kunnossa ja renkaat pidempään turvallisina. Tärkeintä on säilyttää renkaat sisätiloissa suojassa auringonvalolta, kosteudelta ja esimerkiksi öljyiltä ja rasvoilta. Vääränlaiset säilytysolosuhteet lyhentävät renkaiden käyttöikää ja voivat jopa tuhota ne.  Isompien rengaskokojen yleistyessä säilytystila käy monissa kodeissa vähiin ja siksi rengashotellipalveluiden kysyntä onkin kasvanut.


Syyskuu, 2022

Tulevana talvena yritysasiakkailla on renkaita, mistä valita

Syksyisten kelien myötä talvikin alkaa jo kolkutella nurkan takana. Parhaan turvan liukkailla ja lumisilla teillä tarjoavat luotettavat talvirenkaat, jotka ovat jokaisen yrityksen työntekijälle halpa henkivakuutus – turvallisuuden peruspilari, josta ei kannata tinkiä. Vianorissa talvirengasvalikoima on tänäkin vuonna maailmantilanteesta huolimatta laaja eivätkä tuotteet lopu varastosta. Olipa hakusessa minkä hintaluokan renkaat tahansa, Vianorista löytyy kattava tarjonta eri valmistajien tuotteita kaikenlaisiin tarpeisiin.


Elokuu, 2022

Nyt kannattaa tarkistaa autoa syksyn kelejä varten – näillä vinkeillä ajat turvallisesti

Syksyn lähestyessä auto on hyvä valmistella pimeitä ja sateisia kelejä varten. Valojen toiminta ja suuntaus kannattaa tarkistaa, sillä toimittamattomat tai väärin toimivat valot heikentävät liikenneturvallisuutta. Lisäksi tuulilasin ja pyyhkijänsulkien kunnon tarkistaminen on helppo tapa lisätä niin omaa kuin muidenkin turvallista matkantekoa. Nyt on myös oikea aika vilkaista kesärenkaiden kuntoa: riittääkö niissä pito, kun liikenteessä on paljon pieniä koululaisia, ja pystyvätkö renkaat vielä estämään vesiliirron sateisilla teillä?


Kesäkuu, 2022

Nyt on oikea aika tarkistaa auto kesälomia varten + 5 vinkkiä, miten säästää polttoainekuluissa

Kesälomien lähestyessä on hyvä tarkistaa, että auto ja renkaat ovat kunnossa, jotta rattiin voi hypätä rennoin mielin. Varmistamalla perusasiat, kuten voimassa olevan katsastuksen ja toimivat valot, kesän automatkat sujuvat turvallisesti ja ilman ikäviä yllätyksiä. Reissuja suunnitellessa monia varmasti mietityttää polttoaineiden korkea hinta. Myös polttoaineenkulutukseen voi itse vaikuttaa yllättävänkin pienillä asioilla.


Toukokuu, 2022

Ohjauskulmien tarkastaminen ja ilmastointihuolto pienentävät polttoaineenkulutusta kesän automatkoilla

Väärät ohjauskulmat lisäävät polttoaineenkulutusta, kun renkaiden vierintävastuksesta tulee suurempi. Ne myös aiheuttavat renkaiden epätasaista kulumista ja heikentävät pidemmällä aikavälillä auton muita osia. Monikaan ei tiedä, että myös huoltamaton ilmastointijärjestelmä kasvattaa selvästi polttoaineenkulusta. Ilmastointijärjestelmän kylmäaineesta voi haihtua vuosittain jopa 10-15 prosenttia, mikä lisää kompressorin työtä ja vaikuttaa siten polttoaineenkulutukseen.

Ennakkotilaukset ja uudelleenpinnoitus auttavat kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajia syksyyn valmistautumisessa

Maailmanlaajuisten rahti- ja materiaaliongelmien vuoksi renkaista saattaa tulla markkinoilla pulaa tulevana syksynä. Toimitusaikojen pidentyessä ja hintojen noustessa on hyvä valmistautua syksyyn ajoissa. Ennakkotilaus on paras tapa varmistaa kohtuullinen hintataso ja renkaiden saatavuus. Koska hinnankorotukset ovat pinnoittamispuolella olleet maltillisempia ja saatavuus on hyvällä tasolla, on uudelleenpinnoitus kustannustehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajille.


Huhtikuu, 2022

Maatalouden rengasvalinnat vaikuttavat niin ympäristöön kuin viljelyn kannattavuuteen

Maan rakenteen tiivistyminen vaikuttaa suoraan sadon määrään ja siten viljelyn tuottavuuteen. Tiivistymistä voidaan kuitenkin estää erilaisin keinoin, ja renkaat ovat tärkeä osa tätä työtä. Maatalousrenkaiden valinnalla voi siis vaikuttaa niin maaperän kuntoon kuin liiketoiminnan kannattavuuteen. Helppoutta ja ennakoitavuutta maatalouteen tuovat tänä päivänä myös digitaaliset älyrenkaat.


Maaliskuu, 2022

Routavauriot voivat vahingoittaa autoa pahasti - ohjauskulmien tarkistaminen saattaa olla aiheellista

Autoilijat kokevat nyt päivittäin, että kadut ja tiet ovat harvinaisen huonossa kunnossa. Isoja ja syviä kuoppia on runsaasti. Hyvällä tuurilla kuoppaan ajosta selviää pelkällä säikähdyksellä, mutta melko usein renkaiden ohjauskulmat saattavat vääristyä. Myös pahempia vahinkoja sattuu, jos syvään kuoppaan ajaa liian kovalla vauhdilla. Seurauksena voi olla jopa rengasrikko, ja myös jousitus tai iskunvaimentimet saattavat vahingoittua.

Lokakuu, 2021