Miten valita sopivat renkaat juuri ajokortin saaneelle?

09.11.2021

Oletko rengaskaupoilla ensimmäistä kertaa tai ostamassa renkaita juuri ajokortin saaneelle? Ajoturvallisuuden lisäksi myös esimerkiksi tyypillisen ajomatkan pituus ja käytettävissä oleva budjetti vaikuttavat rengasvalintaan.

Renkaat ovat auton ainoa kosketuskohta tiehen, ja siksi rengasvalinnalla on aina suuri vaikutus ajoturvallisuuteen. Renkaiden merkitys korostuu, jos ajokokemusta on vähän.

”Juuri kortin saanut kuski ei ole välttämättä kohdannut kaikkia keliolosuhteita, joita voi tulla vastaan. Silloin hyvä rengas antaa pelivaraa tien päällä. Joskus nuoren kuljettajan auto myös on vanhempaa mallia tai perheen kakkosauto, jonka renkaisiin ei ole välttämättä kiinnitetty huomiota, sanoo rengas- ja autonhuoltoketju Vianorin kuluttajakaupan johtaja Vesa Laitinen.

Laadukkaat renkaat antavat lisäturvaa erityisesti silloin, kun sitä eniten tarvitaan, eli erilaisissa ääritilanteissa. Jos esimerkiksi tielle hyppäävä hirvi aiheuttaa äkkijarrutuksen märällä tiellä tai musta jää yllättää aamuliikenteessä, laaturenkaat lyhentävät jarrutusmatkaa jopa usean autonmitan verran tai tuovat kaivattua lisäpitoa.

”Parhaatkaan renkaat eivät korjaa kaikkia kuskin virheitä. Laaturenkaat antavat lisää turvamarginaalia ja pienentävät kelistä johtuvia riskejä, mutta fysiikan lakeja nekään eivät muuta. Ennakointi ja järkevä ajokäytös ovat aina kuljettajan vastuulla,” muistuttaa Laitinen.

Rengasvalinta vaikuttaa turvallisuuden lisäksi myös ajamisen taloudellisuuteen

Jos renkaiden ostaminen ei ole tuttua puuhaa, alan liikkeistä saa apua. Asiantunteva rengasmyyjä osaa auttaa löytämään renkaat, jotka sopivat sekä autoon että autoilijan tarpeisiin.

”Esimerkiksi sillä on merkitystä rengasvalintaan, ajaako silloin tällöin muutaman kilometrin matkoja vai joka päivä pidemmän matkan töihin tai opiskelemaan. Tai ajaako talvisin lähinnä kaupungeissa, vai onko tavallisten matkojen varrella myös paljon maanteitä tai pienempiä teitä. Hyvästä rengasliikkeestä löytyy sopivia tuotteita eri tarpeisiin ja budjetteihin,” sanoo Laitinen.

Ajokortin saaminen ajoittuu usein itsenäisen elämän alkukohtaan, jolloin samaan aikaan voi olla monenlaista muutakin rahanmenoa, ja mahdollisimman edulliset renkaat voivat houkutella.

Laitinen muistuttaa, että vaikka laadukkaan renkaan hinta on ostettaessa kalliimpi, renkaan elinkaaren aikana hintaero halvempiin renkaisiin tasoittuu. Laaturengas voi jopa tulla edullisemmaksi:

”Parempien turvallisuusominaisuuksien lisäksi laadukkaissa renkaissa on kestävät materiaalit, jolloin uusia renkaita tarvitsee ostaa harvemmin. Lisäksi niissä on pienempi vierintävastus, minkä ansiosta polttoaineenkulutus on vähäisempää ja ajaminen on paitsi taloudellisempaa, myös ympäristöystävällisempää.”

Laitisen mukaan renkaiden hinta on yleinen puheenaihe asiakkaiden kanssa, eikä rahasta keskusteleminen ole rengasliikkeessä tabu.

”Monesti kysymme, onko asiakas ajatellut jotain budjettia. Vianor myös tarjoaa erilaisia joustavia maksuvaihtoehtoja, sillä ymmärrämme, että renkaat ovat iso ostos ja erilaisissa elämäntilanteissa kaivataan joustoa maksuaikatauluihin.”

 


Uutiset

Toukokuu, 2022

Ennakkotilaukset ja uudelleenpinnoitus auttavat kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajia syksyyn valmistautumisessa

Maailmanlaajuisten rahti- ja materiaaliongelmien vuoksi renkaista saattaa tulla markkinoilla pulaa tulevana syksynä. Toimitusaikojen pidentyessä ja hintojen noustessa on hyvä valmistautua syksyyn ajoissa. Ennakkotilaus on paras tapa varmistaa kohtuullinen hintataso ja renkaiden saatavuus. Koska hinnankorotukset ovat pinnoittamispuolella olleet maltillisempia ja saatavuus on hyvällä tasolla, on uudelleenpinnoitus kustannustehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajille.


Huhtikuu, 2022

Maatalouden rengasvalinnat vaikuttavat niin ympäristöön kuin viljelyn kannattavuuteen

Maan rakenteen tiivistyminen vaikuttaa suoraan sadon määrään ja siten viljelyn tuottavuuteen. Tiivistymistä voidaan kuitenkin estää erilaisin keinoin, ja renkaat ovat tärkeä osa tätä työtä. Maatalousrenkaiden valinnalla voi siis vaikuttaa niin maaperän kuntoon kuin liiketoiminnan kannattavuuteen. Helppoutta ja ennakoitavuutta maatalouteen tuovat tänä päivänä myös digitaaliset älyrenkaat.


Maaliskuu, 2022

Routavauriot voivat vahingoittaa autoa pahasti - ohjauskulmien tarkistaminen saattaa olla aiheellista

Autoilijat kokevat nyt päivittäin, että kadut ja tiet ovat harvinaisen huonossa kunnossa. Isoja ja syviä kuoppia on runsaasti. Hyvällä tuurilla kuoppaan ajosta selviää pelkällä säikähdyksellä, mutta melko usein renkaiden ohjauskulmat saattavat vääristyä. Myös pahempia vahinkoja sattuu, jos syvään kuoppaan ajaa liian kovalla vauhdilla. Seurauksena voi olla jopa rengasrikko, ja myös jousitus tai iskunvaimentimet saattavat vahingoittua.

Lokakuu, 2021