Syyshämärä lisää riistakolaririskiä - Hyvät renkaat voivat pelastaa törmäykseltä

07.10.2019

Syksy tuo mukanaan pimeyden ja liukkauden lisäksi teiden varsilla liikuskelevat ja ajoittain niiden yli poukkoilevat hirvieläimet. Autoilija voit pienentää riistakolarin riskiä laskemalla nopeutta etenkin tieosuuksilla, joilla hirvieläinvaarasta varoitetaan. Myös renkaiden kunnolla on suuri merkitys, sillä hyvät renkaat lyhentävät oleellisesti jarrutusmatkaa.

Nopeus lisää kolaririskiä

Hirvieläimet liikkuvat normaalia aktiivisemmin syys- ja joulukuun välisenä aikana, eli juuri silloin, kun autoilukelitkin muuttuvat kesän valoisista illoista haastavaan syyspimeään. Eläinkolarin riski on suurin hämärän aikaan, noin tunti-pari auringonlaskun jälkeen. Koska hirvet ylittävät tien yleensä samoista paikoista, kannattaa hirvivaroitusmerkkeihin kiinnittää huomiota ja niiden kohdalla tiputtaa nopeutta sekä tarkkailla tien reunoja.

– Nopeudella on ratkaiseva merkitys vahinkojen suuruuteen hirvikolarissa. Jos nopeutta laskee varsinkin hirvivaroitusalueella, on vähän enemmän aikaa havaita eläin ja reagoida, kun eläin juoksee tielle. Kolareissa tehtyjen tutkimusten mukaan riski kuolla ja loukkaantua hirvikolarissa kasvaa erittäin jyrkästi ajonopeuden noustessa, varoittaa johtava asiantuntija Jussi Pohjonen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista. 

Vältä rysäys hyvillä renkailla

Nopeuden ja tarkkaavaisuuden lisäksi onnettomuusriskiin vaikuttaa se, kuinka nopeasti auton saa pysähtymään. Hyvät renkaat vähentävät jarrutusmatkaa oleellisesti ja antavat kuljettajalle enemmän aikaa reagoida. Auto pysyy myös todennäköisemmin kuljettajan hallinnassa, jolloin hirveä kannattaa yrittää väistää sen takaa.

– Hirven juostessa yllättäen tielle auton vauhtia on pystyttävä laskemaan nopeasti. Hyvillä kesärenkailla on silloin suuri merkitys. Autolehtien kesärengastestit osoittavat, että hyvien ja huonojen kesärenkaiden jarrutusmatkan ero märällä tiellä saattaa olla jopa 12 metriä, eli yli kaksi auton mittaa. Tämä ero saattaa ratkaista törmääkö auto eläimeen vai ei, sanoo Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Autojen turvallisuus auttaa

Vuonna 2018 Suomessa tapahtui suurriistavirka-avun (SRVA) mukaan yhteensä 2 062 hirvionnettomuutta. Hirvikolareitakin yleisempiä ovat peurakolarit, varsinkin Etelä- ja Keski-Suomessa, missä peuroja on runsaasti. Erityisesti valkohäntäpeurakanta on kasvanut Suomessa voimakkaasti kymmenen vuoden aikana.

Hirvikolareissa seuraukset ovat vakavammat kuin peurakolareissa, joissa todennäköisimmin syntyy vain auton peltivaurioita. Hirvikolareissa sen sijaan auton tuulilasi ja osa auton katosta painuu usein sisään ja aiheuttaa vakavia henkilövahinkoja. Autojen turvarakenteet ja nopeusrajoitukset ovat tosin merkittävästi vähentäneet hirvikolareissa sattuneita kuolemia ja vakavia loukkaantumisia.

Näin pienennät onnettomuusriskiä:

  • Tarkista renkaidesi kunto sekä ilmanpaineet. Tarpeeksi syvät urat sekä oikea paine vaikuttavat auton jarrutusmatkaan ja ohjautuvuuteen.
  • Vähennä auton nopeutta hirvivaara-alueella ja jarruta heti, jos havaitset jotain poikkeavaa.
  • Vähennä nopeutta ja ole tarkkana paikoissa, joissa riista-aita päättyy.
  • Tarkkaile tien vierustoja erityisesti paikoissa, joissa puita tai pensaikkoja kasvaa tien lähellä.
  • Jos eläin juoksee tielle, yritä väistää sen takaa.

Näin toimit onnettomuustilanteessa:

  • Varoita muuta liikennettä ja aseta varoituskolmio paikalleen.
  • Auta ja hälytä apua, jos onnettomuudessa on loukkaantuneita (hätänumero 112).
  • Ilmoita onnettomuudesta aina poliisille (112), vaikka henkilövahinkoja ei satukaan.

Uutiset

Toukokuu, 2022

Ennakkotilaukset ja uudelleenpinnoitus auttavat kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajia syksyyn valmistautumisessa

Maailmanlaajuisten rahti- ja materiaaliongelmien vuoksi renkaista saattaa tulla markkinoilla pulaa tulevana syksynä. Toimitusaikojen pidentyessä ja hintojen noustessa on hyvä valmistautua syksyyn ajoissa. Ennakkotilaus on paras tapa varmistaa kohtuullinen hintataso ja renkaiden saatavuus. Koska hinnankorotukset ovat pinnoittamispuolella olleet maltillisempia ja saatavuus on hyvällä tasolla, on uudelleenpinnoitus kustannustehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajille.


Huhtikuu, 2022

Maatalouden rengasvalinnat vaikuttavat niin ympäristöön kuin viljelyn kannattavuuteen

Maan rakenteen tiivistyminen vaikuttaa suoraan sadon määrään ja siten viljelyn tuottavuuteen. Tiivistymistä voidaan kuitenkin estää erilaisin keinoin, ja renkaat ovat tärkeä osa tätä työtä. Maatalousrenkaiden valinnalla voi siis vaikuttaa niin maaperän kuntoon kuin liiketoiminnan kannattavuuteen. Helppoutta ja ennakoitavuutta maatalouteen tuovat tänä päivänä myös digitaaliset älyrenkaat.


Maaliskuu, 2022

Routavauriot voivat vahingoittaa autoa pahasti - ohjauskulmien tarkistaminen saattaa olla aiheellista

Autoilijat kokevat nyt päivittäin, että kadut ja tiet ovat harvinaisen huonossa kunnossa. Isoja ja syviä kuoppia on runsaasti. Hyvällä tuurilla kuoppaan ajosta selviää pelkällä säikähdyksellä, mutta melko usein renkaiden ohjauskulmat saattavat vääristyä. Myös pahempia vahinkoja sattuu, jos syvään kuoppaan ajaa liian kovalla vauhdilla. Seurauksena voi olla jopa rengasrikko, ja myös jousitus tai iskunvaimentimet saattavat vahingoittua.

Lokakuu, 2021