Näin saat akun kestämään talven rasitukset – kiinnitä erityistä huomiota hybridin käynnistysakun lataukseen

15.02.2022

Kovat pakkaset rasittavat auton akkua, ja huonokuntoinen akku hyytyy kylmillä keleillä nopeastikin. Monelle hybridin omistajalle voi myös tulla yllätyksenä, että auton käynnistysakku ei monesti lataudu, vaikka auto on kytketty latausasemaan. Auton akusta huolehtimiseen on kuitenkin yksinkertaisia keinoja.

Kylmällä säällä erityisesti auton käynnistäminen, polttoainekäyttöisen lisälämmittimen käyttö sekä esimerkiksi penkkien ja lasien lämmitys vievät tavallista enemmän energiaa, ja auton akku on koetuksella. Elinkaarensa päässä olevan akun toimintakyky voi kadota nopeastikin pakkasen kiristyessä.

Erityistä huomiota akun kuntoon kannattaa kiinnittää, jos tyypilliset ajomatkat jäävät lyhyiksi. Akku ei ehdi latautua lyhyiden ajomatkojen aikana tarpeeksi, minkä seurauksena se lakkaa lopulta toimimasta. Akku voi tyhjetä esimerkiksi talviloman aikana, jos kovalla pakkasella ajaa vain lyhyitä matkoja mökiltä rinteelle ja varsinkin jos samalla käytetään polttoainekäyttöistä lisälämmitintä.

”Kylmällä kelillä ajaisin viikon loman aikana ainakin kerran reilun puolen tunnin ajon, jotta akku pysyy kunnossa. Jos lämpötila on lähellä nollaa, niin silloin ehjällä autolla ja akulla pitäisi pärjätä,” sanoo autonhuollon päällikkö Pekka Alanko rengas- ja autonhuoltoketju Vianorilta.

Akun kunnossapitoon on yksinkertainen nyrkkisääntö

Jos auton akun kunnosta ei ole varmuutta, akku kannattaa tarkastuttaa alan liikkeessä. Akun testaaminen kotioloissa ei anna riittävää tietoa, sillä pelkkä lepojännite ei kerro akun kunnosta paljoakaan. Ammattilaiskäyttöön tarkoitetulla akkutesterillä akun testaaminen on nopeaa ja luotettavaa, ja akun kunnosta saa realistisen kuvan. Vianorilla auton käynnistysakun testaaminen on veloituksetonta.

Akusta pystyy pitämään huolta niin, että se pysyy toimintakunnossa mahdollisimman pitkään. Jotta akku pysyy toimintakykyisenä, se tulee pitää mahdollisimman täyteen ladattuna. Keskeinen akun kuntoon vaikuttava tekijä on pätkäajo.

Jos talvella ajaa vain lyhyitä pätkiä, akku ei ehdi niiden aikana lautautua riittävästi vaan tyhjenee vähitellen. Pakkasella tulisi käynnistyksen jälkeen ajaa noin 20 minuuttia, jotta akku ehtii latautua.

”Jos käytössä on ollut polttoainekäyttöinen lisälämmitin, akun latautumiseksi tarvitaan vielä pidempi ajo. Nyrkkisääntönä voi pitää kaavaa “niin kauan kuin lämmität, niin kauan ajat,” tiivistää Alanko.

Huolehdi hybridin käynnistysakun latauksesta

Hybridiautojen omistajille saattaa tulla yllätyksenä, että hybridien normaali käynnistysakku ei monesti lataudu, vaikka auto on kytketty latausasemaan. Osa hybrideistä lataa tai ylläpitää käynnistysakkua ajoakun latauksen ajan, mutta kun ajoakku saavuttaa täyden varauksen, loppuu usein myös käynnistysakun lataus tai ylläpito.

Joitain hybridejä myös sekä esilämmitetään että lämmitetään sähköajon aikana polttoainekäyttöisellä lämmittimellä, mikä kuluttaa käynnistysakun varausta.

”Näin pakkaskelillä lämmittimen käyttö ja vähäinen käynnistysakun lataus tekevät sen, että vaikka hybridi on ollut latauksessa, ei käynnistysakussa olekaan tarpeeksi virtaa. Tällöin esilämmitys keskeytyy tai ajon aikana polttomoottori käynnistyy käynnistysakun lataamiseksi,” Alanko kertoo.

”Jos mahdollista, kannattaa ladata ajoakkua pienellä virralla, jolloin lataus kestää pidempään ja samalla myös käynnistysakku latautuu. Käynnistysakkua voi myös ladata erikseen omalla laturillaan.”

 


Uutiset

Toukokuu, 2022

Ennakkotilaukset ja uudelleenpinnoitus auttavat kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajia syksyyn valmistautumisessa

Maailmanlaajuisten rahti- ja materiaaliongelmien vuoksi renkaista saattaa tulla markkinoilla pulaa tulevana syksynä. Toimitusaikojen pidentyessä ja hintojen noustessa on hyvä valmistautua syksyyn ajoissa. Ennakkotilaus on paras tapa varmistaa kohtuullinen hintataso ja renkaiden saatavuus. Koska hinnankorotukset ovat pinnoittamispuolella olleet maltillisempia ja saatavuus on hyvällä tasolla, on uudelleenpinnoitus kustannustehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajille.


Huhtikuu, 2022

Maatalouden rengasvalinnat vaikuttavat niin ympäristöön kuin viljelyn kannattavuuteen

Maan rakenteen tiivistyminen vaikuttaa suoraan sadon määrään ja siten viljelyn tuottavuuteen. Tiivistymistä voidaan kuitenkin estää erilaisin keinoin, ja renkaat ovat tärkeä osa tätä työtä. Maatalousrenkaiden valinnalla voi siis vaikuttaa niin maaperän kuntoon kuin liiketoiminnan kannattavuuteen. Helppoutta ja ennakoitavuutta maatalouteen tuovat tänä päivänä myös digitaaliset älyrenkaat.


Maaliskuu, 2022

Routavauriot voivat vahingoittaa autoa pahasti - ohjauskulmien tarkistaminen saattaa olla aiheellista

Autoilijat kokevat nyt päivittäin, että kadut ja tiet ovat harvinaisen huonossa kunnossa. Isoja ja syviä kuoppia on runsaasti. Hyvällä tuurilla kuoppaan ajosta selviää pelkällä säikähdyksellä, mutta melko usein renkaiden ohjauskulmat saattavat vääristyä. Myös pahempia vahinkoja sattuu, jos syvään kuoppaan ajaa liian kovalla vauhdilla. Seurauksena voi olla jopa rengasrikko, ja myös jousitus tai iskunvaimentimet saattavat vahingoittua.

Lokakuu, 2021