Ilmastointilaitteen käyttö kannattaa myös talvisin – Estä laitteen turhat viat ja vähennä ikkunoiden huurtumista

12.01.2021

Ilmastointilaitteesta tulee helposti mieleen kesä ja kuuman auton viilentäminen. Laitetta on kuitenkin hyvä käyttää säännöllisesti talvisinkin, jotta se pysyy kunnossa ja jotta auton ikkunat huurtuisivat kylmällä säällä vähemmän. Myös raitisilmasuodattimen kunto vaikuttaa siihen, miten helposti ikkunat menevät huuruun.

Automaattisen ilmastointilaitteen voi hyvin pitää päällä koko talvikauden. Monissa autoissa automatiikka estää ilmastoinnin toimimisen pakkasella, mutta ilmastointilaite lähtee kuitenkin toimimaan helposti, kun auto on jonkin aikaa esimerkiksi lämpimässä parkkihallissa.

– Ilmastointilaitteen talvikäytön välitön hyöty on se, että ikkunoiden huurtuminen kylmällä säällä vähenee, sillä laite kuivattaa autoon sisälle tulevaa ilmaa ja samalla poistaa kosteutta auton sisältä. Tämä lisää näkyvyyttä, jota pimeään talviaikaan ja liukkailla keleillä erityisesti tarvitaan, sanoo rengas- ja autonhuoltoketju Vianorin autonhuollon päällikkö Pekka Alanko.

Ilmastointi ei välttämättä lähde toimimaan itsestään parkkihallista poistuttaessa, mutta jos automaatti-ilmastoinnilla varustetun auton lämmityslaitteen laittaa hetkeksi huurteenpoistoasentoon, kompressori käynnistyy, mikäli auton järjestelmä sen muiden olosuhteiden puolesta sallii. Manuaalisella ilmastoinnilla varustetuissa autoissa käyttäjä saattaa joutua vielä erikseen laittamaan ilmastoinnin päälle AC-katkaisijasta.

Säännöllinen käyttö estää ilmastointilaitteen jumiutumisen ja auttaa välttämään ylimääräiset huollot

Ilmastointilaitteen käyttäminen säännöllisesti myös talviaikaan pitää laitteen paremmassa kunnossa ja auttaa välttämään käyttämättömyydestä johtuvat huoltotarpeet.

– Lyhytaikainenkin ilmastointilaitteen käyttäminen laittaa laitteen öljyt liikkeelle ja siten voitelee kompressoria ja tiivisteitä. Tämä estää laitteen jumiutumisen ja tiivisteiden kuivumisen, jolloin laite pysyy paremmin kunnossa, Alanko kertoo.

Ilmastointilaite on joka tapauksessa syytä huollattaa kahden vuoden välein. Huollossa vanha kylmäaine poistetaan järjestelmästä, minkä jälkeen järjestelmä alipaineistetaan kosteuden poistamiseksi. Tämä auttaa ehkäisemään korroosiota. Tyhjennyksen ja alipaineistuksen jälkeen kylmäaine jälleen täytetään ja järjestelmään lisätään öljyä.

– Järjestelmän kosteudesta johtuva korroosio voi vaurioittaa esimerkiksi kompressoria tai paisuntaventtiilliä ja siten laskea järjestelmän tehoa. Pahimmillaan vauriot estävät ilmastointilaitteen toiminnan kokonaan, sanoo Alanko.

Sisäilmansuodattimen vaihto vähentää ikkunoiden huurtumista

Myös auton sisäilmansuodattimen kuntoon kannattaa kiinnittää huomiota. Suodatin on hyvä vaihtaa, jos edellisestä kerrasta on kulunut yli vuosi.

– Suodattimen vaihto tekee autolla ajamisesta miellyttävämpää. Tukkeutunut ja tai kostea sisäilmansuodatin heikentää ilman kiertoa auton sisällä, jolloin ikkunat huurtuvat talvisin helpommin. Toimiva suodatin poistaa katupölyn ja siitepölyn auton sisäilmasta lähes täysin, mikä lisää ajomukavuutta keväällä ja kesällä, Alanko sanoo.


Uutiset

Toukokuu, 2022

Ennakkotilaukset ja uudelleenpinnoitus auttavat kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajia syksyyn valmistautumisessa

Maailmanlaajuisten rahti- ja materiaaliongelmien vuoksi renkaista saattaa tulla markkinoilla pulaa tulevana syksynä. Toimitusaikojen pidentyessä ja hintojen noustessa on hyvä valmistautua syksyyn ajoissa. Ennakkotilaus on paras tapa varmistaa kohtuullinen hintataso ja renkaiden saatavuus. Koska hinnankorotukset ovat pinnoittamispuolella olleet maltillisempia ja saatavuus on hyvällä tasolla, on uudelleenpinnoitus kustannustehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajille.


Huhtikuu, 2022

Maatalouden rengasvalinnat vaikuttavat niin ympäristöön kuin viljelyn kannattavuuteen

Maan rakenteen tiivistyminen vaikuttaa suoraan sadon määrään ja siten viljelyn tuottavuuteen. Tiivistymistä voidaan kuitenkin estää erilaisin keinoin, ja renkaat ovat tärkeä osa tätä työtä. Maatalousrenkaiden valinnalla voi siis vaikuttaa niin maaperän kuntoon kuin liiketoiminnan kannattavuuteen. Helppoutta ja ennakoitavuutta maatalouteen tuovat tänä päivänä myös digitaaliset älyrenkaat.


Maaliskuu, 2022

Routavauriot voivat vahingoittaa autoa pahasti - ohjauskulmien tarkistaminen saattaa olla aiheellista

Autoilijat kokevat nyt päivittäin, että kadut ja tiet ovat harvinaisen huonossa kunnossa. Isoja ja syviä kuoppia on runsaasti. Hyvällä tuurilla kuoppaan ajosta selviää pelkällä säikähdyksellä, mutta melko usein renkaiden ohjauskulmat saattavat vääristyä. Myös pahempia vahinkoja sattuu, jos syvään kuoppaan ajaa liian kovalla vauhdilla. Seurauksena voi olla jopa rengasrikko, ja myös jousitus tai iskunvaimentimet saattavat vahingoittua.

Lokakuu, 2021