Näin tarkastat renkaat, jos ostat käytetyn auton – Kiinnitä erityistä huomiota tuontiauton renkaisiin

09.04.2021

Käytettyä autoa hankkiessa kannattaa tarkastaa myös renkaat, sillä renkailla ja niiden kunnolla on merkittävä vaikutus turvallisuuteen, polttoaineenkulutukseen ja ajomukavuuteen. Mahdollinen uusien rengassettien tarve on hyvä olla tiedossa jo autoa ostaessa. 

Renkaiden kunnon pystyy tarkastamaan muistamalla muutaman perusasian. Kulutuspinnan kunnolla on suuri merkitys ajoturvallisuuteen, ja laki edellyttää, että kesärenkaissa on urasyvyyttä vähintään 1,6 millimetriä ja talvirenkaissa vähintään 3 millimetriä. Käytännössä renkaiden turvallisuus erityisesti märällä kelillä heikkenee huomattavasti jo silloin, kun urasyvyyttä on jäljellä 4 millimetriä. 

– Urasyvyyden lisäksi kannattaa tarkastaa, että renkaat ovat tasaisesti kuluneet, eli eivät esimerkiksi vain kulutuspinnan toisesta reunasta tai toisiinsa nähden eri tavoin niin, että esimerkiksi yksi tai kaksi rengasta ovat kuluneempia kuin muut, sanoo autonhuolto- ja rengasketju Vianorin kuluttajakaupan johtaja Vesa Laitinen.

Myös renkaiden ikä on hyvä tarkastaa, sillä ajan myötä kumiseos kovenee ja renkaan ominaisuudet muuttuvat. Renkaan käyttöiäksi suositellaan enintään kuutta vuotta. Yli 10 vuotta vanhaa rengasta ei kuitenkaan kannata käyttää, vaikka se ei olisi ehtinyt olla kuutta vuotta auton alla. Renkaan valmistusajankohta on merkitty sivupintaan neljällä numerolla, joista kaksi ensimmäistä on valmistusviikko ja kaksi jälkimmäistä valmistusvuosi. 

Sivupinnasta näkee myös renkaiden merkin. Jos auton renkaat ovat keskenään eri merkkisiä, myös niiden ominaisuudet saattavat olla erilaisia, jolloin ne eivät toimi optimaalisesti esimerkiksi äkkijarrutuksissa ja muissa ääritilanteissa. Ajoturvallisuuden kannalta on suositeltavaa, että kaikki renkaat ovat keskenään samanlaisia. 

Myös auton toisten renkaiden ikä, merkki ja kunto on hyvä tarkistaa. 

Ole erityisen tarkkana tuontiauton renkaiden kanssa 

Erityisesti käytettyä tuontiautoa ostaessa kannattaa varmistaa, että toinen rengassetti ylipäätään on olemassa. Jos ei ole, edessä on myös vanteiden hankkiminen. 

– Tuontiauton renkaista täytyy myös varmistaa, että niitä on turvallista käyttää Suomessa. Keski-Euroopassa käytetään toisenlaisiin oloihin optimoituja renkaita, joiden turvallisuus ei ole paras mahdollinen Suomen keleillä ja teillä. Keski-Euroopassa käytettävillä kitkarenkailla tai all-season-renkailla ei ole tarpeeksi pitoa Suomen talvikeleillä, sanoo Laitinen. 

Mikäli auton mukana tulee setti nastarenkaita, on hyvä tarkastaa silmämääräisesti, että nastoja on jäljellä tarpeeksi. 

Huomioi myös renkaiden kuormitusluokka ja vanteiden kunto 

Auton rekisteriotteesta näkyy myös renkailta vaadittava kuormitusluokka. Renkaiden tulee olla vähintään vaaditun kuormitusluokan mukaiset, sillä muuten ne kuluvat tavallista nopeammin ja voivat vaurioitua ajettaessa. Renkaan kantavuus on merkitty renkaan sivupintaan, ja se on rengasmerkinnän viimeinen numero. Esimerkiksi merkinnässä 205/55 R 16 94 V XL kuormitusluokka on 94. 

Riittävän kantavuuden huomioiminen on erityisen tärkeää, kun ajoneuvo on tavallista painavampi, kuten sähköauto, tila-auto, asuntoauto tai pakettiauto.

 

 


Uutiset

Kesäkuu, 2022

Nyt on oikea aika tarkistaa auto kesälomia varten + 5 vinkkiä, miten säästää polttoainekuluissa

Kesälomien lähestyessä on hyvä tarkistaa, että auto ja renkaat ovat kunnossa, jotta rattiin voi hypätä rennoin mielin. Varmistamalla perusasiat, kuten voimassa olevan katsastuksen ja toimivat valot, kesän automatkat sujuvat turvallisesti ja ilman ikäviä yllätyksiä. Reissuja suunnitellessa monia varmasti mietityttää polttoaineiden korkea hinta. Myös polttoaineenkulutukseen voi itse vaikuttaa yllättävänkin pienillä asioilla.


Toukokuu, 2022

Ohjauskulmien tarkastaminen ja ilmastointihuolto pienentävät polttoaineenkulutusta kesän automatkoilla

Väärät ohjauskulmat lisäävät polttoaineenkulutusta, kun renkaiden vierintävastuksesta tulee suurempi. Ne myös aiheuttavat renkaiden epätasaista kulumista ja heikentävät pidemmällä aikavälillä auton muita osia. Monikaan ei tiedä, että myös huoltamaton ilmastointijärjestelmä kasvattaa selvästi polttoaineenkulusta. Ilmastointijärjestelmän kylmäaineesta voi haihtua vuosittain jopa 10-15 prosenttia, mikä lisää kompressorin työtä ja vaikuttaa siten polttoaineenkulutukseen.

Ennakkotilaukset ja uudelleenpinnoitus auttavat kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajia syksyyn valmistautumisessa

Maailmanlaajuisten rahti- ja materiaaliongelmien vuoksi renkaista saattaa tulla markkinoilla pulaa tulevana syksynä. Toimitusaikojen pidentyessä ja hintojen noustessa on hyvä valmistautua syksyyn ajoissa. Ennakkotilaus on paras tapa varmistaa kohtuullinen hintataso ja renkaiden saatavuus. Koska hinnankorotukset ovat pinnoittamispuolella olleet maltillisempia ja saatavuus on hyvällä tasolla, on uudelleenpinnoitus kustannustehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajille.


Huhtikuu, 2022

Maatalouden rengasvalinnat vaikuttavat niin ympäristöön kuin viljelyn kannattavuuteen

Maan rakenteen tiivistyminen vaikuttaa suoraan sadon määrään ja siten viljelyn tuottavuuteen. Tiivistymistä voidaan kuitenkin estää erilaisin keinoin, ja renkaat ovat tärkeä osa tätä työtä. Maatalousrenkaiden valinnalla voi siis vaikuttaa niin maaperän kuntoon kuin liiketoiminnan kannattavuuteen. Helppoutta ja ennakoitavuutta maatalouteen tuovat tänä päivänä myös digitaaliset älyrenkaat.


Maaliskuu, 2022

Routavauriot voivat vahingoittaa autoa pahasti - ohjauskulmien tarkistaminen saattaa olla aiheellista

Autoilijat kokevat nyt päivittäin, että kadut ja tiet ovat harvinaisen huonossa kunnossa. Isoja ja syviä kuoppia on runsaasti. Hyvällä tuurilla kuoppaan ajosta selviää pelkällä säikähdyksellä, mutta melko usein renkaiden ohjauskulmat saattavat vääristyä. Myös pahempia vahinkoja sattuu, jos syvään kuoppaan ajaa liian kovalla vauhdilla. Seurauksena voi olla jopa rengasrikko, ja myös jousitus tai iskunvaimentimet saattavat vahingoittua.

Lokakuu, 2021