Maatalouden rengasvalinnat vaikuttavat niin ympäristöön kuin viljelyn kannattavuuteen

21.04.2022

Sadon tuotantokykyyn vaikuttavat maan kasvuvoima ja rakenne. Pelloilla liikkuvien koneiden renkaat ovat yksi keskeisistä maan rakenteeseen vaikuttavista tekijöistä. Pelloilla on pystyttävä liikkumaan niin, ettei maa tiivisty tarpeettomasti. Kun maan huokostilavuus säilyy oikeanlaisena, vesi, happi ja kasveille tärkeät ravinteet pystyvät sitoutumaan maaperään ja vapautumaan tarvittaessa kasvien saataville. Tällöin kasveilla on otollinen maaperä kasvaa ja tuottaa maksimaalinen sato.

Jotta maan rakenne säilyisi optimaalisena, suurin merkitys on koneiden akselipainoilla, jotka vaikuttavat jankon tiivistymiseen, sekä koneiden renkailla, jotka vaikuttavat maan pintapaineeseen eli pellon pintakerrosten tiivistymiseen. Pintakerros tiivistyy liian suurien rengaspaineiden sekä renkaiden liian pienen kantokyvyn ja kosketuspinta-alan takia.

”Maan pintapaine on suoraan verrannollinen renkaan runkorakenteeseen ja rengaspaineeseen, joten koneiden rengasvalinta ja renkaista huolehtiminen näkyvät suoraan maaperän kunnossa ja siten tuotantokyvyssä,” kertoo myyntipäällikkö Mikko Koivula rengas- ja autohuoltoketju Vianorilta.

Nopeampaa työskentelyä ja raskaampia kuormia uuden sukupolven renkailla

Renkaita hankittaessa on huomioitava niiden soveltuvuus sekä koko työketjun tehtäviin että koneiden teknisiin vaatimuksiin. Uuden sukupolven maatalousrenkailla voi työskennellä nopeammin ja kuljettaa raskaampia kuormia. Ne myös kuluttavat vähemmän polttoainetta. Maatalousrenkaiden runkotekniikka on kehittynyt niin, että se mahdollistaa pellolla ajon pienellä paineella ja suuremmilla kuormilla. Uuden runkotekniikan renkailla myös siirtoajot sujuvat nopeammin liikuttaessa lohkolta toiselle.

”Renkaiden vaihtaminen entistä joustavampiin ja isoilmatilaisiin mahdollistaa myös selvästi alemmat ilmanpaineet. Tällöin renkaan kosketusala kasvaa merkittävästi ja samalla pintapaine pienenee. Pellolla liikkuminen onnistuu silloin maan rakennetta rikkomatta,” valottaa Koivula.

Käyttökatkokset ja rengasvauriot minimiin älyrenkailla 

Uuden kauden kynnyksellä on hyvä aika vilkaista, tarvitseeko renkaiden paineita korjata tai kaipaako koko rengassarja vaihtamista. Huonokuntoiset renkaat ovat paitsi vaaralliset käyttäjälleen, myös vähentävät tuottavuutta.

”Renkaat, joissa on huono kulutuspinta, toimivat välttävästi kuivaan aikaan, mutta voivat vahingoittaa kosteapintaisen maaperän rakennetta. Silloin kasvit tuottavat niin määrällisesti kuin laadullisestikin heikomman sadon,” Koivula korostaa.

Helppoutta ja turvallisuutta rengasasioihin tuovat nykyään myös älyrenkaat. Esimerkiksi Nokian Tyres IntuituTM -älyrenkaat yhdessä puhelinsovelluksen kanssa antavat tietoa ennakoivan huollon tarpeisiin, jotta käyttökatkokset ja rengasvaurioista aiheutuvat kulut pystytään minimoimaan. Koivulan mukaan IntuituTM -sensoreilla varustetut Nokian Tyres Ground King -renkaat ovat keränneet kentällä hyvää palautetta. 

”Renkaiden sisäpintoihin kiinnitetyt sensorit lähettävät suoraan omaan kännykkään tietoa rengaspaineista ja renkaiden lämpötilasta, ja valvontajärjestelmä varoittaa ajoissa poikkeavuuksista. Tämän ansiosta pyörät pyörivät mahdollisimman polttoainetaloudellisesti vähillä yllätyksillä ja ilman suunnittelemattomia katkoksia. Myös koneen kuljettaja voi keskittyä rauhassa työhönsä”, Koivula tiivistää.


Uutiset

Tammikuu, 2023

Maksimoi akun käyttöikä talven rasituksissa – lue Vianorin yksinkertaiset vinkit

Auton akku rasittuu kovilla pakkasilla ja huonokuntoinen akku voi silloin hyytyä nopeastikin. Jotta auto ei jätä tien päälle kesken matkan tai käynnistymättä kokonaan, kannattaa akun kunto tarkastaa. On myös olemassa yksinkertaisia keinoja, joilla saat pidettyä akun toimintakykyisenä mahdollisimman pitkään - oli kyseessä sitten polttomoottorikäyttöinen auto tai hybridi.


Joulukuu, 2022

Mitä kaikkea kotimekaanikon tulee huomioida modernissa autossa?

Nykyaikaisista autoista löytyy suuri määrä erilaista autoilijan elämää helpottavaa teknologiaa. Tietotekniikka on integroitu autoihin täysin ja se mahdollistaa useiden lisävarusteiden sekä mukavuus- ja turvallisuusvarusteiden toiminnan.  Kotimekaanikon kannalta autojen muutos on merkittävä, ja kannattaakin olla tarkkana, jos tarkoituksena on korjata tai huoltaa auto itse.


Marraskuu, 2022


Lokakuu, 2022

Oikeanlainen säilytys pidentää renkaiden käyttöikää

Optimaaliset säilytysolosuhteet auttavat pitämään renkaan kumiseoksen ominaisuudet kunnossa ja renkaat pidempään turvallisina. Tärkeintä on säilyttää renkaat sisätiloissa suojassa auringonvalolta, kosteudelta ja esimerkiksi öljyiltä ja rasvoilta. Vääränlaiset säilytysolosuhteet lyhentävät renkaiden käyttöikää ja voivat jopa tuhota ne.  Isompien rengaskokojen yleistyessä säilytystila käy monissa kodeissa vähiin ja siksi rengashotellipalveluiden kysyntä onkin kasvanut.


Syyskuu, 2022

Tulevana talvena yritysasiakkailla on renkaita, mistä valita

Syksyisten kelien myötä talvikin alkaa jo kolkutella nurkan takana. Parhaan turvan liukkailla ja lumisilla teillä tarjoavat luotettavat talvirenkaat, jotka ovat jokaisen yrityksen työntekijälle halpa henkivakuutus – turvallisuuden peruspilari, josta ei kannata tinkiä. Vianorissa talvirengasvalikoima on tänäkin vuonna maailmantilanteesta huolimatta laaja eivätkä tuotteet lopu varastosta. Olipa hakusessa minkä hintaluokan renkaat tahansa, Vianorista löytyy kattava tarjonta eri valmistajien tuotteita kaikenlaisiin tarpeisiin.


Elokuu, 2022

Nyt kannattaa tarkistaa autoa syksyn kelejä varten – näillä vinkeillä ajat turvallisesti

Syksyn lähestyessä auto on hyvä valmistella pimeitä ja sateisia kelejä varten. Valojen toiminta ja suuntaus kannattaa tarkistaa, sillä toimittamattomat tai väärin toimivat valot heikentävät liikenneturvallisuutta. Lisäksi tuulilasin ja pyyhkijänsulkien kunnon tarkistaminen on helppo tapa lisätä niin omaa kuin muidenkin turvallista matkantekoa. Nyt on myös oikea aika vilkaista kesärenkaiden kuntoa: riittääkö niissä pito, kun liikenteessä on paljon pieniä koululaisia, ja pystyvätkö renkaat vielä estämään vesiliirron sateisilla teillä?


Kesäkuu, 2022

Nyt on oikea aika tarkistaa auto kesälomia varten + 5 vinkkiä, miten säästää polttoainekuluissa

Kesälomien lähestyessä on hyvä tarkistaa, että auto ja renkaat ovat kunnossa, jotta rattiin voi hypätä rennoin mielin. Varmistamalla perusasiat, kuten voimassa olevan katsastuksen ja toimivat valot, kesän automatkat sujuvat turvallisesti ja ilman ikäviä yllätyksiä. Reissuja suunnitellessa monia varmasti mietityttää polttoaineiden korkea hinta. Myös polttoaineenkulutukseen voi itse vaikuttaa yllättävänkin pienillä asioilla.


Toukokuu, 2022

Ohjauskulmien tarkastaminen ja ilmastointihuolto pienentävät polttoaineenkulutusta kesän automatkoilla

Väärät ohjauskulmat lisäävät polttoaineenkulutusta, kun renkaiden vierintävastuksesta tulee suurempi. Ne myös aiheuttavat renkaiden epätasaista kulumista ja heikentävät pidemmällä aikavälillä auton muita osia. Monikaan ei tiedä, että myös huoltamaton ilmastointijärjestelmä kasvattaa selvästi polttoaineenkulusta. Ilmastointijärjestelmän kylmäaineesta voi haihtua vuosittain jopa 10-15 prosenttia, mikä lisää kompressorin työtä ja vaikuttaa siten polttoaineenkulutukseen.

Ennakkotilaukset ja uudelleenpinnoitus auttavat kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajia syksyyn valmistautumisessa

Maailmanlaajuisten rahti- ja materiaaliongelmien vuoksi renkaista saattaa tulla markkinoilla pulaa tulevana syksynä. Toimitusaikojen pidentyessä ja hintojen noustessa on hyvä valmistautua syksyyn ajoissa. Ennakkotilaus on paras tapa varmistaa kohtuullinen hintataso ja renkaiden saatavuus. Koska hinnankorotukset ovat pinnoittamispuolella olleet maltillisempia ja saatavuus on hyvällä tasolla, on uudelleenpinnoitus kustannustehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajille.


Huhtikuu, 2022

Maatalouden rengasvalinnat vaikuttavat niin ympäristöön kuin viljelyn kannattavuuteen

Maan rakenteen tiivistyminen vaikuttaa suoraan sadon määrään ja siten viljelyn tuottavuuteen. Tiivistymistä voidaan kuitenkin estää erilaisin keinoin, ja renkaat ovat tärkeä osa tätä työtä. Maatalousrenkaiden valinnalla voi siis vaikuttaa niin maaperän kuntoon kuin liiketoiminnan kannattavuuteen. Helppoutta ja ennakoitavuutta maatalouteen tuovat tänä päivänä myös digitaaliset älyrenkaat.


Maaliskuu, 2022

Routavauriot voivat vahingoittaa autoa pahasti - ohjauskulmien tarkistaminen saattaa olla aiheellista

Autoilijat kokevat nyt päivittäin, että kadut ja tiet ovat harvinaisen huonossa kunnossa. Isoja ja syviä kuoppia on runsaasti. Hyvällä tuurilla kuoppaan ajosta selviää pelkällä säikähdyksellä, mutta melko usein renkaiden ohjauskulmat saattavat vääristyä. Myös pahempia vahinkoja sattuu, jos syvään kuoppaan ajaa liian kovalla vauhdilla. Seurauksena voi olla jopa rengasrikko, ja myös jousitus tai iskunvaimentimet saattavat vahingoittua.

Lokakuu, 2021