Tarkasta auto ja renkaat ennen kesälomareissuja – vinkit turvalliseen matkantekoon

25.05.2023

Auton tarkastus on hyvä aloittaa perusasioista. Aivan ensimmäisenä voi varmistaa, että auton ja mahdollisen jarrullisen perävaunun katsastus on voimassa.

– Kannattaa myös tarkastaa, että tuulilasinpesunestettä on riittävästi, lasit ovat puhtaat sekä sisä- että ulkopuolelta ja auton valot toimivat, kertoo rengas- ja autohuoltoketju Vianorin autohuollon päällikkö Pekka Alanko.

Rengaspaineet ja renkaiden urasyvyyden voi tarkastuttaa veloituksetta

Renkaiden merkitys on turvallisuuden kannalta suuri, sillä ne ovat auton ainoa kosketuspinta tiehen. Renkaista on tärkeää tarkastaa, että ilmanpaineet ovat kohdallaan ja urasyvyyttä on riittävästi. Lomareissuilla auto on usein täynnä ihmisiä ja tavaraa ja siksi normaalia painavampi. Liian alhainen rengaspaine lisää polttoaineenkulutusta ja tekee autosta vaikeammin hallittavan. Kesärenkaissa urasyvyyttä tulee lain mukaan olla vähintään 1,6 millimetriä, mutta renkaiden pito ja ajoturvallisuus heikkenevät jo ennen tätä rajaa.

– Märällä kelillä ajettaessa vesiliirron riski kasvaa huomattavasti, jos auton renkaiden urasyvyys on alle neljä millimetriä. Mikäli renkaiden kuluneisuudessa havaitsee eroja, paremmat renkaat kannattaa vaihtaa taakse. Silloin ohjattavuus säilyy poikkeustilanteissakin. Rengaspaineet ja renkaiden urasyvyyden voi käydä tarkastuttamassa kaikissa Vianorin palvelupisteissä veloituksetta, Alanko vinkkaa.


Mukavampaa matkantekoa ennakoimalla

Auton järkevä pakkaaminen lisää matkustajien mukavuutta ja liikenneturvallisuutta. Painavat tavarat on hyvä sijoittaa tavaratilaan siten, että ne ovat keskellä ja mahdollisimman alhaalla. Hattuhyllyllä eikä matkustamossa saa olla kovia tai painavia tavaroita, jotka voivat vahingoittaa matkustajia äkkijarrutustilanteessa.

– Ennen matkalle lähtöä kannattaa varmistaa, että autosta löytyy varoituskolmio, heijastinliivit, hinausköysi ja akkukaapelit. Matkalle on myös hyvä varata tarpeeksi aikaa ja lähteä liikenteeseen pahimpien ruuhka-aikojen ulkopuolella, Alanko sanoo.

Pienennä polttoaineen kulutusta tarkastamalla ohjauskulmat

Väärät ohjauskulmat rasittavat auton monia osia ja voivat sitä kautta johtaa kalliisiin korjauksiin. Renkaat voivat myös kulua niin epätasaisesti ja ennenaikaisesti, että ne on vaihdettava uusiin. Jos vääriä ohjauskulmia ei korjata, pahimmassa tapauksessa niin kesä- kuin talvirenkaat menevät vaihtokuntoon.

– Väärät ohjauskulmat vaikuttavat renkaiden pitoon ja liikenneturvallisuuteen. Myös polttoaineenkulutus kasvaa, kun renkaiden vierintävastuksesta tulee suurempi. Suosittelen ohjauskulmien tarkastusta, jos ajotuntuma on epämääräinen tai renkaat ovat kuluneet epätasaisesti, Alanko toteaa. 

Muistilista auton ja renkaiden tarkastukseen

Ennen kesän lomareissuja tarkasta autosta ainakin:

  1. ilmastoinnin toiminta ja vaihda raitisilmasuodatin, jos se on edellisen kerran vaihdettu ennen talvea tai autolla on ajettu paljon edellisen vaihdon jälkeen.
  2. renkaiden urasyvyys ja poista irtokivet urista. Käy tarkastuttamassa ohjauskulmat, jos renkaat ovat kuluneet epätasaisesti, auto puoltaa tai ajo tuntuu epävakaalta.
  3. renkaiden ilmanpaine. Renkaisiin kannattaa laittaa täyden kuorman ilmanpaine, jos auto on täynnä ihmisiä ja tavaraa. Muista tarkastaa myös vararenkaan kunto ja ilmanpaine.
  4. tuulilasinpesunesteen määrä ja pyyhkijöiden kunto.
  5. öljyt ja nesteet. Tärkeimmät ovat jäähdytys- ja jarrunesteet sekä moottoriöljy.
  6. käynnistysakun kunto, varsinkin jos se on vanha. Kuuma sää rasittaa vanhaa akkua siinä, missä kovat pakkasetkin.
  7. perävaunun kunto. Jos vaunu on vanhempi, kiinnitä huomiota erityisesti renkaisiin. Varmista myös perävaunun valojen toiminta.
  8. auton ja perävaunun oikea kuormaus. Kiinnitä erityistä huomiota aisapainoon ja muista kunnollinen kuorman kiinnitys.

 

Lisätietoja:

Vianor Holding Oy

Pekka Alanko, Autohuollon päällikkö, puh. 010 401 7099

pekka.alanko@vianor.com  


Uutiset

Toukokuu, 2023

Tarkasta auto ja renkaat ennen kesälomareissuja – vinkit turvalliseen matkantekoon

Kesä on aivan nurkan takana ja niin ovat myös lomareissut. Monet suuntaavat kesälle mökille, sukulaisille tai erilaisiin lomakohteisiin, jolloin kilometrejä kertyy nopeasti. Ennen tien päälle lähtöä kannattaakin tarkastaa, että niin auto kuin renkaat ovat kunnossa. Silloin matkanteko on mukavaa ja turvallista, ja koko lomaseurue kuljettaja mukaan lukien voi keskittyä nautiskelemaan reissusta. Turvallisuuden lisäksi renkaiden tarkastus voi säästää myös euroja, sillä väärillä rengaspaineilla ajaminen kasvattaa polttoaineenkulutusta.


Huhtikuu, 2023

Kuinka valita oikeanlaiset kesärenkaat?

Kevättä on saatu tänä vuonna odotella tavanomaista pidempään, mutta renkaanvaihtoaika alkaa viimein lähestyä. Nyt onkin hyvä aika tarkistaa kesärenkaiden kunto ja suunnata tarvittaessa rengaskaupoille. Renkaita valitessa kannattaa huomioida tärkeät perusasiat, jotta renkaat toimivat turvallisesti niin yllättävissä tilanteissa kuin Suomen vaihtelevissa kesäolosuhteissa. Alhaisen vierintävastuksen renkaat kerryttävät autoilijalle säästöjä polttoainekuluissa ja kasvattavat sähköautojen toimintasädettä.


Maaliskuu, 2023

67 % suomalaisista vaihtaa hyväkuntoisiin kesärenkaisiin – katso vinkit renkaiden vaihtoon

Rengas- ja autohuoltoketju Vianorin rengashotelleissa mitattiin syys-helmikuun aikana ympäri Suomea yli 23 000 kuluttaja-asiakkaan auton renkaiden urasyvyys. Rengasdatan perusteella 67 % suomalaisista on säilytyksessä hyväkuntoiset kesärenkaat, joiden urasyvyys on yli 4 millimetriä. Parhaimmassa kunnossa olevat kesärenkaat löytyvät pääkaupunkiseudulta ja Turun seudulta. Renkaanvaihtoajan lähestyessä on hyvä tarkistaa myös kotivarastoissa säilytettyjen renkaiden kunto. Jos suunnitelmissa on vaihtaa kesärenkaat itse, kannattaa asennuksessa huomioida muutamat tärkeät perusasiat.


Helmikuu, 2023

Säännöllinen öljyn ja suodattimen vaihto vaikuttaa auton suorituskykyyn ja suojaa moottorivaurioilta

Säännöllinen moottoriöljyn vaihtaminen ehkäisee moottorin kulumista ja pienentää myös polttoaineenkulutusta. Joku saattaa ajatella, että öljynsuodattimen voi vaihtaa joka toisen öljynvaihdon yhteydessä, mutta itse asiassa öljyt kestävät suodatinta pidempään. Öljynvaihdosta ei ole suurtakaan hyötyä, jos autoon jätetään likainen suodatin. Myös öljyvalinnan kanssa on oltava todella tarkkana, sillä väärä öljy on välitön peruste moottorin takuun eväämiselle.


Tammikuu, 2023

Maksimoi akun käyttöikä talven rasituksissa – lue Vianorin yksinkertaiset vinkit

Auton akku rasittuu kovilla pakkasilla ja huonokuntoinen akku voi silloin hyytyä nopeastikin. Jotta auto ei jätä tien päälle kesken matkan tai käynnistymättä kokonaan, kannattaa akun kunto tarkastaa. On myös olemassa yksinkertaisia keinoja, joilla saat pidettyä akun toimintakykyisenä mahdollisimman pitkään - oli kyseessä sitten polttomoottorikäyttöinen auto tai hybridi.


Joulukuu, 2022

Mitä kaikkea kotimekaanikon tulee huomioida modernissa autossa?

Nykyaikaisista autoista löytyy suuri määrä erilaista autoilijan elämää helpottavaa teknologiaa. Tietotekniikka on integroitu autoihin täysin ja se mahdollistaa useiden lisävarusteiden sekä mukavuus- ja turvallisuusvarusteiden toiminnan.  Kotimekaanikon kannalta autojen muutos on merkittävä, ja kannattaakin olla tarkkana, jos tarkoituksena on korjata tai huoltaa auto itse.


Marraskuu, 2022


Lokakuu, 2022

Oikeanlainen säilytys pidentää renkaiden käyttöikää

Optimaaliset säilytysolosuhteet auttavat pitämään renkaan kumiseoksen ominaisuudet kunnossa ja renkaat pidempään turvallisina. Tärkeintä on säilyttää renkaat sisätiloissa suojassa auringonvalolta, kosteudelta ja esimerkiksi öljyiltä ja rasvoilta. Vääränlaiset säilytysolosuhteet lyhentävät renkaiden käyttöikää ja voivat jopa tuhota ne.  Isompien rengaskokojen yleistyessä säilytystila käy monissa kodeissa vähiin ja siksi rengashotellipalveluiden kysyntä onkin kasvanut.


Syyskuu, 2022

Tulevana talvena yritysasiakkailla on renkaita, mistä valita

Syksyisten kelien myötä talvikin alkaa jo kolkutella nurkan takana. Parhaan turvan liukkailla ja lumisilla teillä tarjoavat luotettavat talvirenkaat, jotka ovat jokaisen yrityksen työntekijälle halpa henkivakuutus – turvallisuuden peruspilari, josta ei kannata tinkiä. Vianorissa talvirengasvalikoima on tänäkin vuonna maailmantilanteesta huolimatta laaja eivätkä tuotteet lopu varastosta. Olipa hakusessa minkä hintaluokan renkaat tahansa, Vianorista löytyy kattava tarjonta eri valmistajien tuotteita kaikenlaisiin tarpeisiin.


Elokuu, 2022

Nyt kannattaa tarkistaa autoa syksyn kelejä varten – näillä vinkeillä ajat turvallisesti

Syksyn lähestyessä auto on hyvä valmistella pimeitä ja sateisia kelejä varten. Valojen toiminta ja suuntaus kannattaa tarkistaa, sillä toimittamattomat tai väärin toimivat valot heikentävät liikenneturvallisuutta. Lisäksi tuulilasin ja pyyhkijänsulkien kunnon tarkistaminen on helppo tapa lisätä niin omaa kuin muidenkin turvallista matkantekoa. Nyt on myös oikea aika vilkaista kesärenkaiden kuntoa: riittääkö niissä pito, kun liikenteessä on paljon pieniä koululaisia, ja pystyvätkö renkaat vielä estämään vesiliirron sateisilla teillä?


Kesäkuu, 2022

Nyt on oikea aika tarkistaa auto kesälomia varten + 5 vinkkiä, miten säästää polttoainekuluissa

Kesälomien lähestyessä on hyvä tarkistaa, että auto ja renkaat ovat kunnossa, jotta rattiin voi hypätä rennoin mielin. Varmistamalla perusasiat, kuten voimassa olevan katsastuksen ja toimivat valot, kesän automatkat sujuvat turvallisesti ja ilman ikäviä yllätyksiä. Reissuja suunnitellessa monia varmasti mietityttää polttoaineiden korkea hinta. Myös polttoaineenkulutukseen voi itse vaikuttaa yllättävänkin pienillä asioilla.


Toukokuu, 2022

Ohjauskulmien tarkastaminen ja ilmastointihuolto pienentävät polttoaineenkulutusta kesän automatkoilla

Väärät ohjauskulmat lisäävät polttoaineenkulutusta, kun renkaiden vierintävastuksesta tulee suurempi. Ne myös aiheuttavat renkaiden epätasaista kulumista ja heikentävät pidemmällä aikavälillä auton muita osia. Monikaan ei tiedä, että myös huoltamaton ilmastointijärjestelmä kasvattaa selvästi polttoaineenkulusta. Ilmastointijärjestelmän kylmäaineesta voi haihtua vuosittain jopa 10-15 prosenttia, mikä lisää kompressorin työtä ja vaikuttaa siten polttoaineenkulutukseen.

Ennakkotilaukset ja uudelleenpinnoitus auttavat kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajia syksyyn valmistautumisessa

Maailmanlaajuisten rahti- ja materiaaliongelmien vuoksi renkaista saattaa tulla markkinoilla pulaa tulevana syksynä. Toimitusaikojen pidentyessä ja hintojen noustessa on hyvä valmistautua syksyyn ajoissa. Ennakkotilaus on paras tapa varmistaa kohtuullinen hintataso ja renkaiden saatavuus. Koska hinnankorotukset ovat pinnoittamispuolella olleet maltillisempia ja saatavuus on hyvällä tasolla, on uudelleenpinnoitus kustannustehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajille.


Huhtikuu, 2022

Maatalouden rengasvalinnat vaikuttavat niin ympäristöön kuin viljelyn kannattavuuteen

Maan rakenteen tiivistyminen vaikuttaa suoraan sadon määrään ja siten viljelyn tuottavuuteen. Tiivistymistä voidaan kuitenkin estää erilaisin keinoin, ja renkaat ovat tärkeä osa tätä työtä. Maatalousrenkaiden valinnalla voi siis vaikuttaa niin maaperän kuntoon kuin liiketoiminnan kannattavuuteen. Helppoutta ja ennakoitavuutta maatalouteen tuovat tänä päivänä myös digitaaliset älyrenkaat.


Maaliskuu, 2022

Routavauriot voivat vahingoittaa autoa pahasti - ohjauskulmien tarkistaminen saattaa olla aiheellista

Autoilijat kokevat nyt päivittäin, että kadut ja tiet ovat harvinaisen huonossa kunnossa. Isoja ja syviä kuoppia on runsaasti. Hyvällä tuurilla kuoppaan ajosta selviää pelkällä säikähdyksellä, mutta melko usein renkaiden ohjauskulmat saattavat vääristyä. Myös pahempia vahinkoja sattuu, jos syvään kuoppaan ajaa liian kovalla vauhdilla. Seurauksena voi olla jopa rengasrikko, ja myös jousitus tai iskunvaimentimet saattavat vahingoittua.

Lokakuu, 2021