Enemmän turvallisuutta ja mielenrauhaa – Renkaiden kuntoa tarkkailemalla maksimoit renkaiden käyttöiän

19.04.2018

Kuluneilla renkailla on jopa kolme kertaa uusia renkaita pidempi jarrutusmatka märällä säällä. Tutkimusten mukaan myös vesiliirtoon voi joutua selvästi normaaleja maantienopeuksia alemmissa vauhdeissa. Kuljettajien on tärkeää seurata renkaiden kuntoa ja ilmanpaineita säännöllisesti, ei vain kausivaihdon yhteydessä. Turvallisten kesärenkaiden urasyvyyden tulee olla vähintään neljä millimetriä, ja käyttöikä on enintään kuusi vuotta.

Enemmän turvallisuutta ja mielenrauhaa – Renkaiden kuntoa tarkkailemalla maksimoit renkaiden käyttöiän

– Huonokuntoiset renkaat ovat yksi kesäkelien suurimmista liikenteen turvallisuusriskeistä. Märällä säällä kuluneiden renkaiden pito romahtaa, mikä vaarantaa turvallisuuden etenkin ääritilanteissa, toteaa Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Tekniikan Maailman (5/2018) tuoreissa testeissä kulunut rengas ajautui vesiliirtoon jo 75 kilometrin tuntivauhdissa. Sen sijaan testin parhaalla uudella renkaalla vesiliirto yllätti vasta yli 88 kilometrin tuntinopeudessa.

Myös jarrutuspidossa on selvä ero. Kuluneen testirenkaan urasyvyys oli 2,5 millimetriä, ja se pysähtyi jopa kuusi metriä myöhemmin kuin uusi testirengas. Aiemmissa TM:n testeissä urasyvyydeltään kahden millin rengas pysähtyi vasta 12 metriä eli kolme autonmittaa myöhemmin kuin uusi rengas.

– Vaarallisiksi todetut kuluneet testirenkaat olivat vielä täysin laillisia eli urasyvyydeltään yli 1,6 milliä. Vastuu renkaiden kulumisen seuraamisesta onkin täysin kuljettajilla. Urasyvyyden ohella on tärkeä tarkkailla rengasta halkeamien ja lohkeamien varalta ja tarkistaa ilmanpaineet säännöllisesti. Renkaan vanhetessa myös sen ominaisuudet heikkenevät, eli maksikäyttöikä kuusi kautta kannattaa pitää mielessä. Kakkosautoissa ja muissa vähemmällä käytöllä olevissa autoissa kannattaa seurata, että renkaan kokonaisikä on alle 10 vuotta. Tämä on helppo tarkistaa renkaan kyljestä, josta löytyy renkaan valmistusvuosi, sanoo Morri.

Maksimoi käyttöikä kierrättämällä renkaita etuakselilta taka-akselille

Turvallisuuden ja rahanmenon kannalta on tärkeää seurata, ettei rengas kulu virheellisesti. Jos rengas kuluu epätasaisesti vain reuna-alueilta eli joko sisä- tai ulko-olkapäältä, jokin on vialla. Usein se on merkki liian alhaisesta rengaspaineesta, vääristä ohjauskulmista tai kuluneista iskunvaimentimista. Ensimmäisenä kannattaa tarkistaa ilmanpaineet, sillä Autonrengasliiton rengasratsian mukaan jopa 5 prosenttia eli yli 150 000 suomalaiskuljettajaa ajaa väärillä rengaspaineilla. Ohjauskulmat ja iskunvaimentimien kunnon voi tarkistuttaa nopeasti kaikilla korjaamoilla. 

– Virheellinen kuluminen vaikuttaa suoraan auton ohjattavuuteen. Jos ei toimi ajoissa, voi kuluma karata jopa runkorakenteeseen asti, mikä hajottaa koko renkaan. Esimerkiksi rengaspaineet tulisi muistaa tarkistaa kolmen viikon välein. Automatkoille lähtiessä ja painavissa kuljetuksissa ilmanpainetta tulisi muistaa lisätä samassa suhteessa kuorman kanssa, sanoo Morri.

Monia ihmetyttää se, miksi auton rengassarjasta kaksi rengasta on usein selvästi toista rengasparia kuluneemmat. Morrin mukaan auton vetorenkaat kuluvat aina kaksi kertaa nopeammin kuin vapaasti pyörivät renkaat. Renkaat kannattaakin kierrättää etuakselilta taka-akselille noin 8000 ajokilometrin välein tai kun etu- ja takaparin urasyvyys poikkeaa toisistaan yli kaksi millimetriä.

– Renkaita kierrättämällä kuljettaja voi maksimoida ajotuloksen, oman ja muiden tielläliikkujien turvallisuuden ja säästää rahaa. Samalla oman rengassarjan elinkaarta saa merkittävästi pidennettyä. Renkaiden kulumisnopeus riippuu paljon myös ajoneuvosta sekä kuljettajan ajotyylistä ja -määrästä. Säästöjä saa valitsemalla autolle ja omiin ajotottumuksiin sopivimmat laaturenkaat, summaa Morri.

Ovatko kesärenkaasi iskussa? Seuraa kauden mittaan näitä:

  • Tarkista urasyvyys. Turvallinen urasyvyys on vähintään neljä millimetriä, jonka jälkeen vesiliirtoriski kasvaa huomattavasti. Nokian Renkaiden kesärenkaiden urasyvyyttä on helppo tarkkailla patentoidun DSI-mittarin eli renkaan kulutuspinnasta löytyvän kulumismittarin avulla, joka näyttää jäljellä olevan urasyvyyden numeroina.
  • Tarkista renkaiden sivupinnat ja kulutuspinta. Pinnat kannattaa silmäillä halkeamien, lohkeamien, pistojen tai epänormaalien pullistumien varalta, sillä ne saattavat vaikuttaa renkaan kestävyyteen.
  • Tarkista pääurat. Pääuriin mahdollisesti juuttuneet isommat kivet porautuvat ajon aikana yhä syvemmälle renkaaseen ja saattavat aiheuttaa rengasvaurion. Kivet voi poistaa varovasti vaikka ruuvimeisselillä.
  • Tarkista renkaiden kulumismuoto. Epätasaisesti tai normaalia nopeammin kulunut rengas voi olla merkki siitä, että auton ohjauskulmissa on ongelmia. Virheellisesti kuluva rengas vaikuttaa turvallisuuden ohella ajomukavuuteen, joten ohjauskulmat kannattaa tarkistuttaa korjaamossa.
  • Tarkista, että kaikki renkaat ovat kuluneet tasaisesti. Auton alla olevien renkaiden paikkoja on hyvä vaihtaa tasaisin väliajoin, jotta ne kuluvat mahdollisimman samaa tahtia, sillä tasaisesti kulunut rengassetti lisää auton hallittavuutta. Yleensä vetorenkaat kuluvat nopeammin kuin vapaasti pyörivät. Samantasoiset renkaat voi kierrättää etuakselilta taka-akselille n. 8 000 ajokilometrin välein. Turvallisuutta ajatellen kaksi parempikuntoista rengasta kannattaa käyttää takarenkaina.
  • Tarkista renkaiden ikä. Aktiiviajossa olevien renkaiden käyttöikäsuositus on 6 vuotta, ja renkaiden kokonaisiän maksimisuositus on 10 vuotta. Renkaan kyljestä on luettavissa sen valmistusaikatunnus, eli neljän numeron sarja, joista kaksi ensimmäistä kertoo valmistusviikon ja kaksi viimeistä vuoden. Luku 1717 siis tarkoittaa, että rengas on valmistettu viikolla numero 17 vuonna 2017.
  • Tarkista renkaiden ilmanpaineet. Ilmanpaineet on hyvä tarkistaa kolmen viikon välein, sillä oikeapaineinen rengas lisää auton hallittavuutta sekä lyhentää jarrutusmatkaa. Liian pieni rengaspaine näkyy myös kukkarossa, sillä vajaapaineisilla renkailla ajelu rasittaa rengasrakennetta ja kuluttaa polttoainetta huomattavasti enemmän. Katso videolta ohjeet ilmanpaineen tarkistukseen.

Uutiset

Tammikuu, 2021

Ilmastointilaitteen käyttö kannattaa myös talvisin – Estä laitteen turhat viat ja vähennä ikkunoiden huurtumista

 


Joulukuu, 2020

Näin hidastat talvirenkaiden kulumista – samankin auton eri renkaiden välillä voi olla valtava ero

Näin pidät autosi akun kunnossa kylmällä – lue vinkit akun toimintakyvyn säilyttämiseen

 


Marraskuu, 2020

Yksillä renkailla ei pärjää Suomessa ympäri vuoden – Näin valitset turvalliset talvirenkaat

 


Lokakuu, 2020

Suomalaiset arvostavat talvirenkaissa eniten turvallisuutta – lue vinkit sähköauton rengasvalintaan

Ennakoiva talvirenkaiden vaihtaminen lisää turvallisuutta

 


Syyskuu, 2020

Meillä voi asioida turvallisesti

Ohjauskulmien tarkastaminen ennen talvirenkaiden vaihtoa säästää renkaita ja lisää liikenneturvallisuutta

Seitsemän vinkkiä turvalliseen ajoon sateisilla syysteillä: näin toimit välttääksesi vesiliirron

 


Elokuu, 2020

64 % suomalaisista ajoi tänä kesänä hyväkuntoisilla renkailla – Renkaiden turvallisuus punnitaan syksyn sadekeleillä

Vianor muuttaa rengas- ja autohuoltoalaa digitalisaatiolla – kuluttajille vaivattomuutta, yritysasiakkaille liiketoiminnan tehostumista

 


Toukokuu, 2020

Tieturvallisuusviikko Vianoreissa 11.-16. toukokuuta: ilmainen rengastarkastus kaikille autoille

Suomalaiset arvostavat kesärenkaissa eniten turvallisuutta – siitä huolimatta 125 000 autossa on kesällä talvirenkaat

 


Huhtikuu, 2020

Uudenlainen autohuollon palvelu tekee huollattamisesta vaivatonta – ”Myös perinteisten alojen täytyy muuttua asiakaslähtöisemmiksi”

Laaturenkailla turvallisuutta kesäteille – pienempi polttoaineenkulutus tuo myös säästöä

Oikeanlainen säilytys pidentää renkaiden käyttöikää – viisi vinkkiä renkaiden säilytykseen

 


Maaliskuu, 2020

Vianor is actively monitoring the corona situation

Vianor kiinnittää erityishuomiota riskiryhmien turvallisuuteen: ”Renkaanvaihto onnistuu kokonaan ilman kontaktia”

Miksi kesärenkaiden täytyy olla hyvässä kunnossa? – Lue kuusi vinkkiä kesärenkaiden turvallisuuden varmistamiseen

Talven kriittisimmät kilometrit ajetaan jäällä – siksi välikelin renkaat eivät toimi Suomessa

Autonrenkaat eivät ole vain pala kumia – Tulevaisuudessa renkaat viestivät keskenään ja voivat jopa varoittaa kuljettajaa jäästä

 


Helmikuu, 2020

Askel kohti vihreämpää rengasalaa: Vianor tarjoaa ensimmäisenä alan toimijana valtaosin biomateriaalista valmistettuja rengaspusseja asiakkailleen

Poissaoloon johtaneet työtapaturmat vähenivät viime vuonna 69 prosenttia Vianor Oy:ssä – ”Haluamme parantaa rengasalan turvallisuutta yhteistyössä muiden kanssa”

 


Tammikuu, 2020

Suurin osa suomalaisista ajaa tänä talvena hyväkuntoisilla renkailla

 


Joulukuu, 2019

Tee joulun automatkat hyvillä mielin – Näillä vinkeillä pukkikin pääsee turvallisesti perille

EU:n rengasmerkintä uudistuu: Jääpitomerkintä helpottaa kuluttajien talvirengasvalintaa ja parantaa liikenneturvallisuutta

 


Lokakuu, 2019

Sähköautoihin liittyy yleinen harhaluulo – todellisuudessa renkaat kestävät pitkään

Katumaasturi vaatii talvirenkailta enemmän kuin henkilöauto

Syyshämärä lisää riistakolaririskiä - Hyvät renkaat voivat pelastaa törmäykseltä

Nastat vai kitkat? – 5 väitettä talvirenkaiden valinnasta

Nokian Hakkapeliitta LT3 ja Nokian Hakkapeliitta R3: Uuden sukupolven talvirenkaat tarjoavat turvaa kaikilla keleillä

 


Syyskuu, 2019

Vesiliirtoriski kasvaa syksyn sateisilla teillä – renkaan urasyvyys ja kuljettajan ajotapa merkitsevät renkaan märkäpitoluokkaa enemmän

Pika-aituri Reetta Hurske kokeili SnapSkania: ”Renkaiden tarkistaminen on tehty tosi helpoksi”

 


Heinäkuu, 2019

Kesän roadtrip tiedossa? – Hyvät renkaat tuovat turvaa ja pienentävät matkalaskua

 


Kesäkuu, 2019

Kesälomareissulle autolla: ”Paras reitti ei aina kulje moottoritietä pitkin”

Oikeilla rengasvalinnoilla voit vähentää kasvihuonekaasupäästöjä – Nokian Renkaat panostaa vihreämpiin renkaisiin

 


Toukokuu, 2019

Talvirenkaiden kesäkäyttö on lisääntymässä – näistä syistä se ei kannata

 


Huhtikuu, 2019

3 syytä tarkistaa ilmanpaineet renkaanvaihdon yhteydessä

 


Maaliskuu, 2019

Uudet renkaat netistä vai myymälästä? Lue vinkit onnistuneisiin ostoksiin

Kesärengaskausi lähestyy – Tiukassa tilanteessa laaturengas on korvaamaton

 


Tammikuu, 2019

Mielenrauhaa talviurakointiin: Nokian Hakkapeliitta LT3 – uusi premium-talvirengas kevytkuorma-autoihin

Ääriolojen mestarit Grönlannissa - Nokian Hakkapeliitoilla jäätikön yli

 


Joulukuu, 2018

Aja turvallisesti joululiikenteessä – Valmistaudu matkaan ammattilaisen vinkeillä

Äly on osa renkaan tulevaisuutta – Autoilija toivoo keliin reagoivaa rengasta

Jännittääkö talviautoilu? – Ajovinkit kokemattomille kuljettajille

 


Lokakuu, 2018

Rengasvertailut: Nokian Hakkapeliitat tasapainoisia kelissä kuin kelissä

Urasyvyyden tarkistaminen ei riitä – ammattilaisten neuvoilla autoon turvalliset renkaat

Nokian Armor Gard 2 -kaivinkonerengas saa uuden kokovaihtoehdon

Pidennä renkaiden käyttöikää: säilytä viileässä, kuivassa ja pimeässä paikassa

 


Syyskuu, 2018

Nokian Hakkapeliitta R3 ja Nokian Hakkapeliitta R3 SUV: Uudet Nokian Hakkapeliitat tuovat nastatonta pitoa ja ajomukavuutta talviteille

Nokian Renkaiden SnapSkan-palvelun tulokset kertovat karun totuuden: Jopa 13 prosenttia autoilijoista uhmaa syksyn sateita vaarallisilla kesärenkailla

Nokian Renkaat jälleen Dow Jonesin kestävän kehityksen DJSI World -indeksiin – nousi myös DJSI Europe -indeksiin

Vesi tiellä viestii vaarasta: Vältä vesiliirto – toimi näin ratissa ja ennen autoon astumista

Korotettu kantavuusindeksi Gitin volyymikuljetuksiin tarkoitetuissa renkaissa

Menikö hermot? Kiivas ajotapa polttaa kumia ja bensaa

 


Elokuu, 2018

Nokian Renkaat esittelee uuden rengasperheen tie- ja maastokäyttöön

Äärimmäistä pitoa perävaunuille – Nokian Hakkapeliitta Truck T viimeistelee Nokian Renkaiden talvirengastuoteperheen

 


Heinäkuu, 2018

Sähköautoilija, näin saat renkaistasi enemmän irti

 


Kesäkuu, 2018

”Varo moottorikelkkaa mökkitiellä!” – Vältä kesäloman yllättävät liikennevahingot

Unohda ura – vinkit mukavampaan kesäautoiluun

 


Toukokuu, 2018

Nokian Renkaat aloittaa teknologiakeskuksen rakentamisen Espanjassa

Renkaiden kunnon tarkistaminen automatisoituu ja helpottuu sadoille tuhansille suomalaisille: Nokian Renkaiden SnapSkan-palvelu laajenee Suomessa

Giti Tire virallinen rengaspartneri FIA-sertifioidussa F3 Asian Championshipissä

 


Huhtikuu, 2018

”Vaimon autoon halvat renkaat ja nyppimällä nastat pois talvirenkaasta” – Mistä kannattaa säästää kesärengaskaupoilla ja mistä ei

Enemmän turvallisuutta ja mielenrauhaa – Renkaiden kuntoa tarkkailemalla maksimoit renkaiden käyttöiän

Laaturenkailla turvallisuutta ja ajomukavuutta: Parhaat vinkit kesän rengasvalintaan

Oletko valmis kesärengaskauteen? – Kokosimme muistilistan renkaanvaihtajan avuksi

 


Maaliskuu, 2018

Täysin uudistunut Nokian Hakka -kesärengasvalikoima on modernimpi ja kattavampi kuin koskaan

Nokian Armor Gard 2 -rengas vastaa urbaanien kaivuutyöympäristöjen haasteisiin

Giti Tire toimittaa ensiasennusrenkaat Seat Aronaan

Nokian Renkaat 120 vuotta – Talvirenkaiden kehittäjästä maailmanluokan liiketoiminnaksi

Uusi Nokian Hakka Black 2 palkintopallilla Tekniikan Maailman kesärengasvertailussa

Nokian Renkaiden uudistunut brändi tukee yhtiön kasvustrategiaa

Pitoa, kiitos! Näitä kahta asiaa suomalaiset arvostavat talvirenkaissaan

 


Helmikuu, 2018

Giti Tire toimittaa ensiasennusrenkaat uuteen VW Poloon Euroopassa

Nokian Renkaat valittu jälleen vastuullisimpien yritysten joukkoon

 


Tammikuu, 2018

Hallittua pitoa, mukavampaa menoa: Nokian Hakkapeliitta R3 ja Nokian Hakkapeliitta R3 SUV – mielenrauhaa pohjoisen talveen

Lisää kestävyyttä: Nokian Renkaat laajentaa Aramid-teknologian käyttöä myös paketti- ja matkailuautojen renkaisiin

Nokian Renkaat tuo markkinoille talvirengasvalikoimansa uudet huipputuotteet

 


Joulukuu, 2017

Nokian Raskaat Renkaat nostaa tuotantokapasiteettiaan 50 prosenttia, investoi 70 miljoonaa euroa Nokialle

Nokian Renkaat syventää yhteistyötä autonvalmistajien kanssa Keski-Euroopassa

 


Marraskuu, 2017

Traktoreita hyödyntävä maatalous ja urakointi nopean muutoksen edessä: Nokian Concept Tyre -konseptirengas vie uudelle aikakaudelle

Nokian Raskaat Renkaat Agritechnica 2017 -messuilla: Kestävyyttä, johon voit luottaa – korkea laatu kohtaa tulevaisuuden innovaatiot

Giti Tire teki OE-sopimuksen Renault Groupin kanssa

 


Lokakuu, 2017

Vianor ja Kal Tiren Mining Tire Group yhdistävät vahvuutensa

Nokian Renkaat yhteistyökumppaniksi Suomen ensimmäiseen IRONMAN-triathlontapahtumaan

Laaturengas kannattaa valita turvallisuussyistä myös kakkosautoon

 


Helmikuu, 2017

Vianor ja Bridgestone solmivat jakelusopimuksen yksinoikeudella kolmeen Pohjoismaahan
Kaksi rengasalan huippuosaajaa, rengas- ja autonhuoltoketju Vianor sekä maailman suurin rengas- ja kumiyhtiö Bridgestone, solmivat yhteistyösopimuksen.