Mitä kaikkea kotimekaanikon tulee huomioida modernissa autossa?

12.12.2022

Ennakoivalla auton tarkastuksella pystytään estämään vikoja kehittymästä. Hyvä esimerkki ovat jarrut, joiden huoltamatta jättäminen voi johtaa ennenaikaiseen jarruremonttiin.

”Koska nykypäivän autot sisältävät niin paljon teknisiä ja digitaalisia ratkaisuja, pitää auton kanssa olla todella tarkkana, jos haluaa hoitaa auton huollon tai korjauksen omin käsin. Monet toimenpiteet ja komponenttien vaihdot pystyy teoriassa tekemään itse, mutta sen jälkeen autolle tulisi kertoa testilaitteen avulla, mitä on tehty”, autohuolto- ja rengasketju Vianorin autonhuollon päällikkö Pekka Alanko selventää.

Huomioi nämä seikat ennen kuin huollat tai korjaat autoa itse:

  • Autonhuolto: Modernia autoa ei kuulu huoltaa pihalla. Kerros- ja rivitaloissa asuville taloyhtiön järjestyssäännöt kieltävät parkkipaikalla tapahtuvat autonhuoltotoimenpiteet. Myös huollossa syntyvät jätteet (esim. vanhat öljyt ja öljynsuodatin) pitää hävittää asianmukaisesti ja toimittaa kierrätykseen.
  • Määräaikaishuolto: Jos määräaikaishuollon haluaa tehdä itse, ensin pitää selvittää, mitä huoltoon sisältyy. Ennen huoltokirjoissa oli tätä varten kaaviot, mutta nykyään niitä ei enää löydy. Kuluttajan voi olla vaikea selvittää, mitä huollossa pitäisi tehdä sekä toteuttaa kaikki tarvittava itse, jotta määräaikaishuollon kriteerit täyttyvät.
  • Sähköiset huoltokirjat: Kuluttaja ei pääse itse täyttämään sähköisiä huoltokirjoja. Ainoastaan yrityksillä on pääsy niihin. Jos huoltoa ei merkitä sähköiseen huoltokirjaan, ajoneuvovalmistajan järjestelmässä huolto näyttää tekemättömältä.
  • Renkaanvaihto: Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että modernin auton tunkkia ei ole tarkoitettu renkaiden normaalia kausivaihtoa varten. Se on apuväline vain hätätilanteisiin. Läheskään kaikissa autoissa ei enää edes ole tunkkia mukana. Jos renkaat vaihtaa itse, on tärkeää tarkistaa ohjeista, miten autoa saa nostaa. Tämä sääntö pätee sekä sähkö- että polttomoottoriautoihin.
  • Öljynvaihto: Lähes kaikissa autoissa öljynvaihdon pystyy tekemään itse, mutta huoltovalon nollaamista varten pitää joko löytää ohjeet tai hankkia testilaite.
  • Ohjainlaitteiden päivitys: Modernissa autossa voi olla jopa 100 ohjainlaitetta, joihin on tarjolla erilaisia päivityksiä. Jos ohjainlaitteeseen tarvitaan päivitys, kuluttaja ei pysty hoitamaan sitä itse. Käytännössä päivitys tarkoittaa uudempaa ohjelmistoversiota, jossa on korjattu virheitä tai jolla jokin toiminto muuttuu paremmaksi.
  • Vikakoodit, nollaus ja sopeutus: Vikavalon palamattomuus ei ole tae siitä, ettei vikoja olisi, sillä testilaitteella voi löytyä kymmeniä vikakoodeja, vaikka merkkivaloja ei palaisikaan. Komponentin (esim. säätömoottori) voi vaihtaa itse, mutta sen jälkeen vikakoodi pitää nollata ja sopeuttaa uusi komponentti järjestelmään. Tähän tarvitaan testilaitetta. Muuten uusi komponentti ei välttämättä toimi oikein. Mikäli vaihdettu komponentti on jokin tunnistin, auto on jo saattanut sopeutua väärään tietoon eikä ymmärrä, että viallinen tunnistin on vaihdettu. Siksi se ilmoittaa viasta edelleen. Edellä mainittujen toimenpiteiden tekemättä jättäminen on yleinen syy siihen, että auto ei toimi kunnolla, vaikka rikkinäinen komponentti onkin vaihdettu ehjään.
  • Akun vaihto: Jos akku vaihdetaan kertomatta tästä autolle testilaitteella, auto ei ymmärrä, että akku on vaihdettu. Silloin auto voi luulla, että akun kunto on huonompi ja että virtaa on käytettävissä vähemmin kuin todellisuudessa on. Auto voi tästä syystä rajoittaa vaikkapa penkinlämmittimien tai takalasinlämmittimien käyttöä.
  • Akun testaaminen: Akun kunnon testaaminen kotioloissa on käytännössä mahdotonta, sillä pelkkä lepojännite ei kerro akun kunnosta paljoakaan. Korjaamokäyttöön tarkoitetulla akkutesterillä akun testaaminen on nopeaa ja luotettavaa, ja autoilija saa tiedon esimerkiksi akun varauskyvystä ja kylmäkäynnistysvirran antokyvystä. Monet liikkeet tarkastavat akun kunnon veloituksetta.  

 

Lisätiedot:

Vianor Holding Oy

Autonhuollon päällikkö Pekka Alanko, puh. 040 821 4800

pekka.alanko@vianor.com

 

 

 


Uutiset

Tammikuu, 2023

Maksimoi akun käyttöikä talven rasituksissa – lue Vianorin yksinkertaiset vinkit

Auton akku rasittuu kovilla pakkasilla ja huonokuntoinen akku voi silloin hyytyä nopeastikin. Jotta auto ei jätä tien päälle kesken matkan tai käynnistymättä kokonaan, kannattaa akun kunto tarkastaa. On myös olemassa yksinkertaisia keinoja, joilla saat pidettyä akun toimintakykyisenä mahdollisimman pitkään - oli kyseessä sitten polttomoottorikäyttöinen auto tai hybridi.


Joulukuu, 2022

Mitä kaikkea kotimekaanikon tulee huomioida modernissa autossa?

Nykyaikaisista autoista löytyy suuri määrä erilaista autoilijan elämää helpottavaa teknologiaa. Tietotekniikka on integroitu autoihin täysin ja se mahdollistaa useiden lisävarusteiden sekä mukavuus- ja turvallisuusvarusteiden toiminnan.  Kotimekaanikon kannalta autojen muutos on merkittävä, ja kannattaakin olla tarkkana, jos tarkoituksena on korjata tai huoltaa auto itse.


Marraskuu, 2022


Lokakuu, 2022

Oikeanlainen säilytys pidentää renkaiden käyttöikää

Optimaaliset säilytysolosuhteet auttavat pitämään renkaan kumiseoksen ominaisuudet kunnossa ja renkaat pidempään turvallisina. Tärkeintä on säilyttää renkaat sisätiloissa suojassa auringonvalolta, kosteudelta ja esimerkiksi öljyiltä ja rasvoilta. Vääränlaiset säilytysolosuhteet lyhentävät renkaiden käyttöikää ja voivat jopa tuhota ne.  Isompien rengaskokojen yleistyessä säilytystila käy monissa kodeissa vähiin ja siksi rengashotellipalveluiden kysyntä onkin kasvanut.


Syyskuu, 2022

Tulevana talvena yritysasiakkailla on renkaita, mistä valita

Syksyisten kelien myötä talvikin alkaa jo kolkutella nurkan takana. Parhaan turvan liukkailla ja lumisilla teillä tarjoavat luotettavat talvirenkaat, jotka ovat jokaisen yrityksen työntekijälle halpa henkivakuutus – turvallisuuden peruspilari, josta ei kannata tinkiä. Vianorissa talvirengasvalikoima on tänäkin vuonna maailmantilanteesta huolimatta laaja eivätkä tuotteet lopu varastosta. Olipa hakusessa minkä hintaluokan renkaat tahansa, Vianorista löytyy kattava tarjonta eri valmistajien tuotteita kaikenlaisiin tarpeisiin.


Elokuu, 2022

Nyt kannattaa tarkistaa autoa syksyn kelejä varten – näillä vinkeillä ajat turvallisesti

Syksyn lähestyessä auto on hyvä valmistella pimeitä ja sateisia kelejä varten. Valojen toiminta ja suuntaus kannattaa tarkistaa, sillä toimittamattomat tai väärin toimivat valot heikentävät liikenneturvallisuutta. Lisäksi tuulilasin ja pyyhkijänsulkien kunnon tarkistaminen on helppo tapa lisätä niin omaa kuin muidenkin turvallista matkantekoa. Nyt on myös oikea aika vilkaista kesärenkaiden kuntoa: riittääkö niissä pito, kun liikenteessä on paljon pieniä koululaisia, ja pystyvätkö renkaat vielä estämään vesiliirron sateisilla teillä?


Kesäkuu, 2022

Nyt on oikea aika tarkistaa auto kesälomia varten + 5 vinkkiä, miten säästää polttoainekuluissa

Kesälomien lähestyessä on hyvä tarkistaa, että auto ja renkaat ovat kunnossa, jotta rattiin voi hypätä rennoin mielin. Varmistamalla perusasiat, kuten voimassa olevan katsastuksen ja toimivat valot, kesän automatkat sujuvat turvallisesti ja ilman ikäviä yllätyksiä. Reissuja suunnitellessa monia varmasti mietityttää polttoaineiden korkea hinta. Myös polttoaineenkulutukseen voi itse vaikuttaa yllättävänkin pienillä asioilla.


Toukokuu, 2022

Ohjauskulmien tarkastaminen ja ilmastointihuolto pienentävät polttoaineenkulutusta kesän automatkoilla

Väärät ohjauskulmat lisäävät polttoaineenkulutusta, kun renkaiden vierintävastuksesta tulee suurempi. Ne myös aiheuttavat renkaiden epätasaista kulumista ja heikentävät pidemmällä aikavälillä auton muita osia. Monikaan ei tiedä, että myös huoltamaton ilmastointijärjestelmä kasvattaa selvästi polttoaineenkulusta. Ilmastointijärjestelmän kylmäaineesta voi haihtua vuosittain jopa 10-15 prosenttia, mikä lisää kompressorin työtä ja vaikuttaa siten polttoaineenkulutukseen.

Ennakkotilaukset ja uudelleenpinnoitus auttavat kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajia syksyyn valmistautumisessa

Maailmanlaajuisten rahti- ja materiaaliongelmien vuoksi renkaista saattaa tulla markkinoilla pulaa tulevana syksynä. Toimitusaikojen pidentyessä ja hintojen noustessa on hyvä valmistautua syksyyn ajoissa. Ennakkotilaus on paras tapa varmistaa kohtuullinen hintataso ja renkaiden saatavuus. Koska hinnankorotukset ovat pinnoittamispuolella olleet maltillisempia ja saatavuus on hyvällä tasolla, on uudelleenpinnoitus kustannustehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajille.


Huhtikuu, 2022

Maatalouden rengasvalinnat vaikuttavat niin ympäristöön kuin viljelyn kannattavuuteen

Maan rakenteen tiivistyminen vaikuttaa suoraan sadon määrään ja siten viljelyn tuottavuuteen. Tiivistymistä voidaan kuitenkin estää erilaisin keinoin, ja renkaat ovat tärkeä osa tätä työtä. Maatalousrenkaiden valinnalla voi siis vaikuttaa niin maaperän kuntoon kuin liiketoiminnan kannattavuuteen. Helppoutta ja ennakoitavuutta maatalouteen tuovat tänä päivänä myös digitaaliset älyrenkaat.


Maaliskuu, 2022

Routavauriot voivat vahingoittaa autoa pahasti - ohjauskulmien tarkistaminen saattaa olla aiheellista

Autoilijat kokevat nyt päivittäin, että kadut ja tiet ovat harvinaisen huonossa kunnossa. Isoja ja syviä kuoppia on runsaasti. Hyvällä tuurilla kuoppaan ajosta selviää pelkällä säikähdyksellä, mutta melko usein renkaiden ohjauskulmat saattavat vääristyä. Myös pahempia vahinkoja sattuu, jos syvään kuoppaan ajaa liian kovalla vauhdilla. Seurauksena voi olla jopa rengasrikko, ja myös jousitus tai iskunvaimentimet saattavat vahingoittua.

Lokakuu, 2021