Kesälomareissulle autolla: ”Paras reitti ei aina kulje moottoritietä pitkin”

25.06.2019

Lomailu on mukavaa. Monen kohdalla loma tarkoittaa myös automatkaa mökin rauhaan, lähikaupungin huvituksiin tai jopa ulkomaille asti. Kokenut ammattilainen autohuoltoa ja rengaspalveluja tarjoavasta Vianorista kertoo, miten matkanteosta saadaan mukavaa ja turvallista.

Kesälomareissulle autolla: ”Paras reitti ei aina kulje moottoritietä pitkin”

Ennakointi ja valmistautuminen varmistavat kesäreissun onnistumisen. Lomatunnelma saattaa kärsiä, jos matkalle lähdetään heti työviikon päätteeksi ja täyteen tungetulla autolla, ja lopulta kaikki voivat olla väsyneitä sekä kiukkuisia. Vianorin autohuollon kenttäpäällikkö Martti Putkonen suosittelee kiireetöntä matkantekoa.

– Lomalla ollessa ajan merkitys vähenee. Aina paras reitti ei kulje moottoritietä pitkin, vaan joskus on hyvä idea kiertää sivukautta. Jos kuuden tunnin matkaan käyttää seitsemän tuntia, on nähnyt paljon enemmän kesäistä Suomea kuin moottoritiellä ajaessa, hän sanoo.

Jos aikataulu sallii, koko matkaa ei kannata paahtaa yhteen putkeen. Tauoilla on oma tärkeä virkistystehtävänsä. Jos reissuun lähtee kouluikäisiä lapsia tai nuoria, heille voi antaa tehtäväksi vaikkapa taukopaikkojen keksimisen.

– Jos määränpäähän ei ajettaisikaan yhdellä kertaa, niin missä lapset haluaisivat matkan varrella viettää yhden päivän? Netistä löytää varmasti hyviä ideoita, Putkonen ehdottaa.

Helteet rasittavat akkua

Auto kannattaa käyttää autohuollossa hyvissä ajoin ennen reissua. Vähintään akun kunto on syytä tarkistaa.

– Kuuma rasittaa akkua yllättävän paljon, ja lomamatkalla jälkikasvulla ovat yleensä käytössä niin tabletit, soittimet kuin latauslaitteetkin, Putkonen toteaa.

Sisäilmasuodatin on hyvä vaihtaa vuosittain ja ilmastointilaite tulisi huollattaa vähintään kahden vuoden välein. Kuljettajalla, matkustajilla ja lemmikeillä on mukavampaa, kun auton sisällä ei ole tuskallisen kuuma.

Matkaan kunnon renkailla

Renkaista kannattaa varmistaa ainakin kaksi asiaa: oikea ilmanpaine ja riittävä urasyvyys. Urasyvyydellä on merkitystä erityisesti kesän sadekeleillä. Kun taivas repeää ja äkillinen kaatosade piiskaa tienpintaa, huonokuntoinen rengas ei välttämättä ehdi syrjäyttää tarpeeksi vettä pois ja auto voi joutua vesiliirtoon. Turvallisessa renkaassa on urasyvyyttä jäljellä vähintään 4 milliä.

Rengaspaineet voi tarkistaa esimerkiksi huoltoasemalla tai rengasliikkeessä. Lomareissulla auto on usein täynnä ihmisiä ja tavaraa, jolloin renkaisiin on paras säätää täyden kuorman paine. Se kerrotaan auton ohjekirjassa. Sopiva rengaspaine pienentää polttoaineen kulutusta, pidentää renkaiden ikää ja tekee ajosta turvallisempaa.

Martti Putkonen jakaa myös hyödyllisen neuvon, jonka hän on saanut ukiltaan: Perille päästessä auto pysäköidään aina keula lähtösuuntaan päin.

– Siten autolla pääsee lähtemään suoraan, jos esimerkiksi mökillä tapahtuu jotakin, jonka vuoksi on ajettava lääkäriin. Onhan auto kuitenkin käännettävä jossain vaiheessa.

Kesälomailijan muistilista:

1. Huollata auto etukäteen

Varaa huolto tai katsastus ajoissa, jotta saat itsellesi sopivan ajan. Huoltolasku tai uusien renkaiden osto on hyvä ajoittaa eri kuukaudelle kuin lomamatkan laskut. Esimerkiksi Vianorit tarjoavat myös osamaksun mahdollisuutta.

2. Varmista renkaiden turvallisuus

Varmista, että rengaspaineet ovat oikeat – myös vararenkaassa. Jos et muistanut pulttien jälkikiristämistä renkaanvaihdon aikoihin, tee se nyt. Ohjauskulmien säädöt kannattaa tarkistuttaa, jotta renkaat eivät kulu epätasaisesti tai liian nopeasti.

3. Puhdista sisältä ja ulkoa

Ota autosta pois ylimääräiset tavarat ja pese auto sekä sisältä että ulkoa. Tarkista, ettei tuulilasissa ole korjausta vaativia kiveniskemiä. Sisäpuolelta tuulilasi on helpointa puhdistaa miedolla lasinpesuaineella ja mikrokuituliinalla. Ulkopuolelle iskeytyvät hyönteiset on paras poistaa pikaisesti ennen kuin auringonpaiste polttaa ne kiinni lasiin.

4. Varaudu yllätyksiin

Siltä varalta, että matka keskeytyy yllättäen, autossa on hyvä olla ensiapulaukku, juomavettä ja kännykän varavirtalähde. Ennen matkaa puhelimeen kannattaa ladata 112 Suomi -sovellus.

5. Pysy valppaana matkalla

Tauolta lähtiessä tarkista aina, että kyydissä ovat kaikki matkustajat sekä kaikkien kännykät, lompakot ja aurinkolasit. Kuljettajaa on hyvä vaihtaa välillä, jos se on mahdollista.


Uutiset

Toukokuu, 2023

Tarkasta auto ja renkaat ennen kesälomareissuja – vinkit turvalliseen matkantekoon

Kesä on aivan nurkan takana ja niin ovat myös lomareissut. Monet suuntaavat kesälle mökille, sukulaisille tai erilaisiin lomakohteisiin, jolloin kilometrejä kertyy nopeasti. Ennen tien päälle lähtöä kannattaakin tarkastaa, että niin auto kuin renkaat ovat kunnossa. Silloin matkanteko on mukavaa ja turvallista, ja koko lomaseurue kuljettaja mukaan lukien voi keskittyä nautiskelemaan reissusta. Turvallisuuden lisäksi renkaiden tarkastus voi säästää myös euroja, sillä väärillä rengaspaineilla ajaminen kasvattaa polttoaineenkulutusta.


Huhtikuu, 2023

Kuinka valita oikeanlaiset kesärenkaat?

Kevättä on saatu tänä vuonna odotella tavanomaista pidempään, mutta renkaanvaihtoaika alkaa viimein lähestyä. Nyt onkin hyvä aika tarkistaa kesärenkaiden kunto ja suunnata tarvittaessa rengaskaupoille. Renkaita valitessa kannattaa huomioida tärkeät perusasiat, jotta renkaat toimivat turvallisesti niin yllättävissä tilanteissa kuin Suomen vaihtelevissa kesäolosuhteissa. Alhaisen vierintävastuksen renkaat kerryttävät autoilijalle säästöjä polttoainekuluissa ja kasvattavat sähköautojen toimintasädettä.


Maaliskuu, 2023

67 % suomalaisista vaihtaa hyväkuntoisiin kesärenkaisiin – katso vinkit renkaiden vaihtoon

Rengas- ja autohuoltoketju Vianorin rengashotelleissa mitattiin syys-helmikuun aikana ympäri Suomea yli 23 000 kuluttaja-asiakkaan auton renkaiden urasyvyys. Rengasdatan perusteella 67 % suomalaisista on säilytyksessä hyväkuntoiset kesärenkaat, joiden urasyvyys on yli 4 millimetriä. Parhaimmassa kunnossa olevat kesärenkaat löytyvät pääkaupunkiseudulta ja Turun seudulta. Renkaanvaihtoajan lähestyessä on hyvä tarkistaa myös kotivarastoissa säilytettyjen renkaiden kunto. Jos suunnitelmissa on vaihtaa kesärenkaat itse, kannattaa asennuksessa huomioida muutamat tärkeät perusasiat.


Helmikuu, 2023

Säännöllinen öljyn ja suodattimen vaihto vaikuttaa auton suorituskykyyn ja suojaa moottorivaurioilta

Säännöllinen moottoriöljyn vaihtaminen ehkäisee moottorin kulumista ja pienentää myös polttoaineenkulutusta. Joku saattaa ajatella, että öljynsuodattimen voi vaihtaa joka toisen öljynvaihdon yhteydessä, mutta itse asiassa öljyt kestävät suodatinta pidempään. Öljynvaihdosta ei ole suurtakaan hyötyä, jos autoon jätetään likainen suodatin. Myös öljyvalinnan kanssa on oltava todella tarkkana, sillä väärä öljy on välitön peruste moottorin takuun eväämiselle.


Tammikuu, 2023

Maksimoi akun käyttöikä talven rasituksissa – lue Vianorin yksinkertaiset vinkit

Auton akku rasittuu kovilla pakkasilla ja huonokuntoinen akku voi silloin hyytyä nopeastikin. Jotta auto ei jätä tien päälle kesken matkan tai käynnistymättä kokonaan, kannattaa akun kunto tarkastaa. On myös olemassa yksinkertaisia keinoja, joilla saat pidettyä akun toimintakykyisenä mahdollisimman pitkään - oli kyseessä sitten polttomoottorikäyttöinen auto tai hybridi.


Joulukuu, 2022

Mitä kaikkea kotimekaanikon tulee huomioida modernissa autossa?

Nykyaikaisista autoista löytyy suuri määrä erilaista autoilijan elämää helpottavaa teknologiaa. Tietotekniikka on integroitu autoihin täysin ja se mahdollistaa useiden lisävarusteiden sekä mukavuus- ja turvallisuusvarusteiden toiminnan.  Kotimekaanikon kannalta autojen muutos on merkittävä, ja kannattaakin olla tarkkana, jos tarkoituksena on korjata tai huoltaa auto itse.


Marraskuu, 2022


Lokakuu, 2022

Oikeanlainen säilytys pidentää renkaiden käyttöikää

Optimaaliset säilytysolosuhteet auttavat pitämään renkaan kumiseoksen ominaisuudet kunnossa ja renkaat pidempään turvallisina. Tärkeintä on säilyttää renkaat sisätiloissa suojassa auringonvalolta, kosteudelta ja esimerkiksi öljyiltä ja rasvoilta. Vääränlaiset säilytysolosuhteet lyhentävät renkaiden käyttöikää ja voivat jopa tuhota ne.  Isompien rengaskokojen yleistyessä säilytystila käy monissa kodeissa vähiin ja siksi rengashotellipalveluiden kysyntä onkin kasvanut.


Syyskuu, 2022

Tulevana talvena yritysasiakkailla on renkaita, mistä valita

Syksyisten kelien myötä talvikin alkaa jo kolkutella nurkan takana. Parhaan turvan liukkailla ja lumisilla teillä tarjoavat luotettavat talvirenkaat, jotka ovat jokaisen yrityksen työntekijälle halpa henkivakuutus – turvallisuuden peruspilari, josta ei kannata tinkiä. Vianorissa talvirengasvalikoima on tänäkin vuonna maailmantilanteesta huolimatta laaja eivätkä tuotteet lopu varastosta. Olipa hakusessa minkä hintaluokan renkaat tahansa, Vianorista löytyy kattava tarjonta eri valmistajien tuotteita kaikenlaisiin tarpeisiin.


Elokuu, 2022

Nyt kannattaa tarkistaa autoa syksyn kelejä varten – näillä vinkeillä ajat turvallisesti

Syksyn lähestyessä auto on hyvä valmistella pimeitä ja sateisia kelejä varten. Valojen toiminta ja suuntaus kannattaa tarkistaa, sillä toimittamattomat tai väärin toimivat valot heikentävät liikenneturvallisuutta. Lisäksi tuulilasin ja pyyhkijänsulkien kunnon tarkistaminen on helppo tapa lisätä niin omaa kuin muidenkin turvallista matkantekoa. Nyt on myös oikea aika vilkaista kesärenkaiden kuntoa: riittääkö niissä pito, kun liikenteessä on paljon pieniä koululaisia, ja pystyvätkö renkaat vielä estämään vesiliirron sateisilla teillä?


Kesäkuu, 2022

Nyt on oikea aika tarkistaa auto kesälomia varten + 5 vinkkiä, miten säästää polttoainekuluissa

Kesälomien lähestyessä on hyvä tarkistaa, että auto ja renkaat ovat kunnossa, jotta rattiin voi hypätä rennoin mielin. Varmistamalla perusasiat, kuten voimassa olevan katsastuksen ja toimivat valot, kesän automatkat sujuvat turvallisesti ja ilman ikäviä yllätyksiä. Reissuja suunnitellessa monia varmasti mietityttää polttoaineiden korkea hinta. Myös polttoaineenkulutukseen voi itse vaikuttaa yllättävänkin pienillä asioilla.


Toukokuu, 2022

Ohjauskulmien tarkastaminen ja ilmastointihuolto pienentävät polttoaineenkulutusta kesän automatkoilla

Väärät ohjauskulmat lisäävät polttoaineenkulutusta, kun renkaiden vierintävastuksesta tulee suurempi. Ne myös aiheuttavat renkaiden epätasaista kulumista ja heikentävät pidemmällä aikavälillä auton muita osia. Monikaan ei tiedä, että myös huoltamaton ilmastointijärjestelmä kasvattaa selvästi polttoaineenkulusta. Ilmastointijärjestelmän kylmäaineesta voi haihtua vuosittain jopa 10-15 prosenttia, mikä lisää kompressorin työtä ja vaikuttaa siten polttoaineenkulutukseen.

Ennakkotilaukset ja uudelleenpinnoitus auttavat kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajia syksyyn valmistautumisessa

Maailmanlaajuisten rahti- ja materiaaliongelmien vuoksi renkaista saattaa tulla markkinoilla pulaa tulevana syksynä. Toimitusaikojen pidentyessä ja hintojen noustessa on hyvä valmistautua syksyyn ajoissa. Ennakkotilaus on paras tapa varmistaa kohtuullinen hintataso ja renkaiden saatavuus. Koska hinnankorotukset ovat pinnoittamispuolella olleet maltillisempia ja saatavuus on hyvällä tasolla, on uudelleenpinnoitus kustannustehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajille.


Huhtikuu, 2022

Maatalouden rengasvalinnat vaikuttavat niin ympäristöön kuin viljelyn kannattavuuteen

Maan rakenteen tiivistyminen vaikuttaa suoraan sadon määrään ja siten viljelyn tuottavuuteen. Tiivistymistä voidaan kuitenkin estää erilaisin keinoin, ja renkaat ovat tärkeä osa tätä työtä. Maatalousrenkaiden valinnalla voi siis vaikuttaa niin maaperän kuntoon kuin liiketoiminnan kannattavuuteen. Helppoutta ja ennakoitavuutta maatalouteen tuovat tänä päivänä myös digitaaliset älyrenkaat.


Maaliskuu, 2022

Routavauriot voivat vahingoittaa autoa pahasti - ohjauskulmien tarkistaminen saattaa olla aiheellista

Autoilijat kokevat nyt päivittäin, että kadut ja tiet ovat harvinaisen huonossa kunnossa. Isoja ja syviä kuoppia on runsaasti. Hyvällä tuurilla kuoppaan ajosta selviää pelkällä säikähdyksellä, mutta melko usein renkaiden ohjauskulmat saattavat vääristyä. Myös pahempia vahinkoja sattuu, jos syvään kuoppaan ajaa liian kovalla vauhdilla. Seurauksena voi olla jopa rengasrikko, ja myös jousitus tai iskunvaimentimet saattavat vahingoittua.

Lokakuu, 2021