64 % suomalaisista ajoi tänä kesänä hyväkuntoisilla renkailla – Renkaiden turvallisuus punnitaan syksyn sadekeleillä

25.08.2020

Rengas- ja autonhuoltoketju Vianorin keräämästä rengasdatasta selviää, että lähes kaksi kolmasosaa suomalaisista ajoi tänä kesänä kesärenkailla, joiden urasyvyys oli turvasuositusten puitteissa. Ympäri maata toimiva ketju mittasi touko-elokuussa yli 7000 asiakkaansa autojen alla olevat renkaat.

Vianorin rengasmittausdatan mukaan koko Suomessa mitatuista kesärenkaista 64 prosenttia oli hyvässä kunnossa, eli niiden urasyvyys oli yli neljä millimetriä. 36 prosentilla puolestaan oli autonsa alla renkaat, joissa on urasyvyyttä alle neljä millimetriä eli alle Autonrengasliiton turvasuosituksen.

Lain mukaan kesärenkaassa on oltava urasyvyyttä vähintään 1,6 millimetriä, mutta Autonrengasliiton mukaan riski joutua vesiliirtoon kasvaa ja jarrutusmatka pitenee useilla metreillä jo silloin, kun urasyvyyttä on jäljellä alle neljä millimetriä. Kuluneet renkaat ovat siis varsinkin märillä teillä turvallisuusriski.

– Juuri syksyllä hyväkuntoisista kesärenkaista on autoilijalle suurin hyöty, kun tiet ovat usein märkiä ja pitoa tarvitaan. Kuljettajan on erittäin tärkeää olla tietoinen siitä, missä kunnossa renkaat ovat. Sen mukaan sitten sovitetaan ajonopeus erilaisiin tilanteisiin ja keliolosuhteisiin, sanoo kuluttajakaupan johtaja Vesa Laitinen Vianorilta.

Hyväkuntoisen renkaan tuoma lyhyempi jarrutusmatka voi myös pelastaa hengen esimerkiksi hirven ilmestyessä tielle syyshämärässä.

Pääkaupunkiseudulla turvallisimmat renkaat

– Vianorilla renkaiden digitaalinen mittaus kuuluu palveluun, sillä renkaiden urasyvyyden tarkkailu saattaa yksinkertaisesti unohtua autoilijoilta, tai tietoa renkaiden ja auton turvallisuuteen vaikuttavista asioista ei ole. Olemme halunneet tehdä asian helpoksi, ja mittaustuloksista ja omien renkaiden kunnon vaikutuksesta ajoturvallisuuteen saa myös halutessaan puhelimeen raportin, kertoo Laitinen.

Pääkaupunkiseudun Vianoreissa mitatuista renkaista oli hyväkuntoisia yhteensä 70 prosenttia. Alueiden ja kaupunkien väliset erot renkaiden kunnossa olivat paikoin suurehkoja, sillä esimerkiksi Rovaniemellä mitatuista renkaista oli hyväkuntoisia 46,5 prosenttia ja Joensuussa 51 prosenttia. Suurin osuus turvallisia renkaita oli Helsingin Suutarilan Vianorin asiakkailla – siellä mitatuista renkaista huimat 88,5 prosenttia oli hyväkuntoisia.


Uutiset

Toukokuu, 2022

Ennakkotilaukset ja uudelleenpinnoitus auttavat kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajia syksyyn valmistautumisessa

Maailmanlaajuisten rahti- ja materiaaliongelmien vuoksi renkaista saattaa tulla markkinoilla pulaa tulevana syksynä. Toimitusaikojen pidentyessä ja hintojen noustessa on hyvä valmistautua syksyyn ajoissa. Ennakkotilaus on paras tapa varmistaa kohtuullinen hintataso ja renkaiden saatavuus. Koska hinnankorotukset ovat pinnoittamispuolella olleet maltillisempia ja saatavuus on hyvällä tasolla, on uudelleenpinnoitus kustannustehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajille.


Huhtikuu, 2022

Maatalouden rengasvalinnat vaikuttavat niin ympäristöön kuin viljelyn kannattavuuteen

Maan rakenteen tiivistyminen vaikuttaa suoraan sadon määrään ja siten viljelyn tuottavuuteen. Tiivistymistä voidaan kuitenkin estää erilaisin keinoin, ja renkaat ovat tärkeä osa tätä työtä. Maatalousrenkaiden valinnalla voi siis vaikuttaa niin maaperän kuntoon kuin liiketoiminnan kannattavuuteen. Helppoutta ja ennakoitavuutta maatalouteen tuovat tänä päivänä myös digitaaliset älyrenkaat.


Maaliskuu, 2022

Routavauriot voivat vahingoittaa autoa pahasti - ohjauskulmien tarkistaminen saattaa olla aiheellista

Autoilijat kokevat nyt päivittäin, että kadut ja tiet ovat harvinaisen huonossa kunnossa. Isoja ja syviä kuoppia on runsaasti. Hyvällä tuurilla kuoppaan ajosta selviää pelkällä säikähdyksellä, mutta melko usein renkaiden ohjauskulmat saattavat vääristyä. Myös pahempia vahinkoja sattuu, jos syvään kuoppaan ajaa liian kovalla vauhdilla. Seurauksena voi olla jopa rengasrikko, ja myös jousitus tai iskunvaimentimet saattavat vahingoittua.

Lokakuu, 2021