3 syytä tarkistaa ilmanpaineet renkaanvaihdon yhteydessä

11.04.2019

Vaikka takatalvi iski hetkellisesti Suomeen, on kesärengassesonki käynnistynyt jo osassa maata. Vaihdon yhteydessä on syytä tarkistaa renkaiden ilmanpaineet, monestakin syystä. Paineet vaikuttavat ajamisen turvallisuuteen, renkaiden elinikään ja polttoaineen kulutukseen.

3 syytä tarkistaa ilmanpaineet renkaanvaihdon yhteydessä

1. Ajaminen helpottuu ja turvallisuus paranee

Rengaspaineet vaikuttavat olennaisesti auton ajo-ominaisuuksiin ja sen myötä turvallisuuteen. Jos renkaat ovat keskenään eri tai vajaapaineiset, auto ohjautuu hitaasti ja ajettavuus on ääritilanteissa yllätyksellistä.

– Rengaspaineiden merkitys korostuu etenkin ääritilanteissa, joissa autoa pyritään ohjaamaan nopeasti esimerkiksi kaistaa vaihtaessa tai eläintä väistäessä. Sadekelillä puolestaan jarrutusmatkat voivat pidentyä ja vesiliirron vastustuskyly heikkenee, mikäli ajetaan liian vajailla paineilla, kertoo Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Auton epävakaa ajettavuus korostuu kuorman kasvaessa. Kun kyydissä on iso kuorma, peräkärry tai asuntovaunu, rengaspaineita kannattaa nostaa hieman normaalia painetasoa korkeammalle.

2. Renkaiden käyttöikä pitenee

Rengaspaine vaikuttaa myös renkaan käyttöikään. Liian alhainen paine kuluttaa rengasta tavallista nopeammin ja altistaa herkemmin vaurioille.

– Kun ilmanpaine on liian matala, rengas lämpiää liikaa ja kuluu nopeammin. Renkaan lämmitessä myös sen rakenne lämpiää, mikä edistää rakennevaurioita ja rengasrikkoja.

Liian alhaisilla rengaspaineilla ajettaessa rengas on löysempi, ja renkaan pinnan ja vanteen välinen etäisyys pienenee. Tällöin rengas iskeytyy helpommin vannetta vasten ja voi rikkoutua esimerkiksi jyrkkään asfalttireunaan ajettaessa. Keväisin kelirikkoiset ja kuoppaiset tiet lisäävät renkaaseen kohdistuvien iskujen mahdollisuutta.

– Ihannetilanteessa asia laitetaan kuntoon jo ennen renkaiden asennusta. Vajaapaineinen rengas voi pahimmillaan rikkoutua jo ennen kuin päästään huoltoasemalle ilmanpaineen tarkistukseen, Morri varoittaa.

3. Polttoaineen kulutus ja hiilidioksidipäästöt vähenevät

Rengaspaineella on suora yhteys auton polttoaineen kulutukseen ja hiilidioksidipäästöihin. Liian pieni rengaspaine lisää renkaan vierintävastusta, mikä johtaa turhaan polttoaineen kulutukseen.

– Monet autovalmistajat ovat ilmoittaneet 1­–3 hengen kuorman ja täyden kuorman paineiden lisäksi myös niin sanotut ekopaineet. Nämä ekopaineet ovat hyvin lähellä maksimikuorman paineita ja niitä käyttämällä vierintävastus ja hiilidioksidipäästöt ovat mahdollisimman pienet, Morri vinkkaa.

Ilma suotaa renkaasta hiljalleen ja vajaita rengaspaineita ei normaaliajossa huomaa. Tämän vuoksi paineet on syytä tarkistaa myös renkaiden vaihdon jälkeen kolmen viikon välein tai ainakin ennen pitkää kesälomamatkaa. Lämpimälläkään kesäsäällä paineita ei kuitenkaan tarvitse laskea, sillä lievä ylipaine ei ole renkaalle vaarallista.

Vinkit kesärenkaiden vaihtoon

  • Tarkista renkaiden kunto. Valmiiksi kuluneilla kesärenkailla ei kannata lähteä liikenteeseen, sillä asfaltti on talven jäljiltä karkeaa ja kuluttaa renkaita nopeammin.
  • Vaihda rengas uuteen, vaikka kulutuspintaa olisi jäljellä, mikäli rengas on ollut käytössä jo yli 6 vuotta.
  • Käytä samanmerkkisiä ja -tyyppisiä renkaita etu- ja taka-akselilla.
  • Vaihda vanhaan autoon renkaanvaihdon yhteydessä myös venttiilit. Hyvin usein renkaan paineen alentuminen ajettaessa johtuu ilman suotamisesta vanhan venttiilin juuresta, kun tiivistävä kumi on vanhentuessaan hapertunut.
  • Resetoi rengaspainevaroitin, kun rengaspaineet ovat kohdillaan. TPMS (Tyre Pressure Monitoring System) sensori on vakiovarusteena uusimmissa autoissa.

Uutiset

Toukokuu, 2022

Ennakkotilaukset ja uudelleenpinnoitus auttavat kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajia syksyyn valmistautumisessa

Maailmanlaajuisten rahti- ja materiaaliongelmien vuoksi renkaista saattaa tulla markkinoilla pulaa tulevana syksynä. Toimitusaikojen pidentyessä ja hintojen noustessa on hyvä valmistautua syksyyn ajoissa. Ennakkotilaus on paras tapa varmistaa kohtuullinen hintataso ja renkaiden saatavuus. Koska hinnankorotukset ovat pinnoittamispuolella olleet maltillisempia ja saatavuus on hyvällä tasolla, on uudelleenpinnoitus kustannustehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajille.


Huhtikuu, 2022

Maatalouden rengasvalinnat vaikuttavat niin ympäristöön kuin viljelyn kannattavuuteen

Maan rakenteen tiivistyminen vaikuttaa suoraan sadon määrään ja siten viljelyn tuottavuuteen. Tiivistymistä voidaan kuitenkin estää erilaisin keinoin, ja renkaat ovat tärkeä osa tätä työtä. Maatalousrenkaiden valinnalla voi siis vaikuttaa niin maaperän kuntoon kuin liiketoiminnan kannattavuuteen. Helppoutta ja ennakoitavuutta maatalouteen tuovat tänä päivänä myös digitaaliset älyrenkaat.


Maaliskuu, 2022

Routavauriot voivat vahingoittaa autoa pahasti - ohjauskulmien tarkistaminen saattaa olla aiheellista

Autoilijat kokevat nyt päivittäin, että kadut ja tiet ovat harvinaisen huonossa kunnossa. Isoja ja syviä kuoppia on runsaasti. Hyvällä tuurilla kuoppaan ajosta selviää pelkällä säikähdyksellä, mutta melko usein renkaiden ohjauskulmat saattavat vääristyä. Myös pahempia vahinkoja sattuu, jos syvään kuoppaan ajaa liian kovalla vauhdilla. Seurauksena voi olla jopa rengasrikko, ja myös jousitus tai iskunvaimentimet saattavat vahingoittua.

Lokakuu, 2021