Uudet renkaat netistä vai myymälästä? Lue vinkit onnistuneisiin ostoksiin

29.03.2019

Useimmat suomalaiset ostavat uudet autonrenkaat edelleen kivijalkaliikkeestä. Toisaalta nettiostamiseen tottuneista nuorista aikuisista jo yli puolet haluaa tilata renkaat verkosta, selviää Nokian Renkaiden teettämästä kyselystä. Verkkokauppa sopii asiantuntevalle ostajalle – muuten on varminta luottaa myymälän henkilökohtaiseen palveluun.

Uudet renkaat netistä vai myymälästä? Lue vinkit onnistuneisiin ostoksiin

Nokian Renkaiden kyselyn mukaan kaksi viidestä autoilijasta haluaa jatkossakin ostaa renkaansa myymälästä. Kolmasosa kertoo hankkivansa renkaat netistä – joko suoraan rengasvalmistajalta tai muusta verkkokaupasta – ja loput sanovat yhdistävänsä kivijalka- ja verkkoasioinnin tai antavat jonkun muun vastata rengasostoksista esimerkiksi leasing-autoonsa.

Ikä vaikuttaa ostotapaan

Kyselyn perusteella nais- ja miesautoilijoiden ostokäyttäytymisessä ei ole eroja, mutta ikä, asuinpaikka ja ajomäärä vaikuttavat vastaukseen: Alle 35-vuotiaista yli puolet ostaa renkaat verkosta, kun taas yli 54-vuotiaista niin tekee vain neljäsosa.

Uudellamaalla joka toinen autoilija on verkkokauppojen asiakas, mutta Itä- ja Pohjois-Suomessa vain joka kolmas. Erityisesti alle 10 000 kilometriä vuodessa ajavat autoilijat käyttävät verkkokauppoja, kun taas yli 30 000 kilometriä ajavat suosivat myymälöitä.

Kyselyyn vastasi hieman yli tuhat autoilevaa, 20–65-vuotiasta suomalaista. Vastaajilta kysyttiin, miten he haluaisivat tulevaisuudessa hoitaa renkaisiin liittyvät asiat. Kyselyn toteutti vuonna 2018 YouGov.

Tarkkana verkko-ostoksilla

Verkkokaupassa asioiminen on useimmiten helppoa ja joustavaa. Ostokset voi hoitaa kotisohvalta juuri silloin, kun siihen on aikaa, ja valikoima on yleensä laaja. Jos mielii tilata renkaat netistä, on ostajan kuitenkin tiedettävä renkaista yhtä jos toista. Nettishoppailijan on hyvä osata tulkita ainakin tärkeimpiä rengasmerkintöjä ja tietää, mitkä ovat oman auton rengassuositukset.

– Vaikka jotkin verkkokaupat ehdottavat sopivia renkaita, kun sivustolla kertoo auton rekisterinumeron, ehdotettujen renkaiden kokoa kannattaa aina verrata nykyisten renkaiden kokoon, neuvoo Vianorilla tuotteista ja palveluista vastaava johtaja Juha Mustakangas.

Verkossa saa olla tarkkana myös siinä, että ostaa omaan käyttöön parhaiten soveltuvat renkaat. Suomalaisen autoilijan kannattaa suosia pohjoismaisiin oloihin kehitettyjä ja vaihtelevissa kesäoloissa testattuja renkaita. Myös nettikaupan toimitus- ja palautusehtoihin sekä takuuasioihin kannattaa tutustua huolella.

Ammattilainen ehdottaa sopivimpia

Rengasliikkeessä käymistä Juha Mustakangas suosittelee kaikille, jotka hiemankaan epäröivät sopivien renkaiden valintaa. Myymälässä on tarjolla henkilökohtaista palvelua, jota moni kaipaa ja arvostaa.

Rengasalan ammattilainen osaa kartoittaa autoilijan tarpeet ja esitellä asiakkaan ajotyyliin ja autoon sopivia vaihtoehtoja. Samalla reissulla voi sopia renkaidenvaihdosta ja rengashotellipalveluista.

Ammattilaiseen turvautumalla voi myös säästää rahaa.

– Jos auto on rengasliikkeen pihassa, myyjä voi tarkistaa, onko nykyisten renkaiden kulumisessa jotakin huomioitavaa. Hän osaa tarvittaessa suositella esimerkiksi ohjauskulmien tarkistuttamista. Kun ongelmista huolehditaan, renkaiden elinkaari pitenee, Mustakangas toteaa.

– On tavallista, että ostajat suosivat tuttua liikettä ja myyjää. Kun asiakkaan luottamus on saavutettu, hän tulee uudelleenkin.

Vinkit verkko-ostajalle: 

  • Huolehdi, että tunnet rengasmerkinnät, kuten koko, kantavuus, märkäpito ja polttoainetaloudellisuus. Harkitse vain sellaisia renkaita, joiden ominaisuudet sopivat Suomen olosuhteisiin.
  • Kun vertailet hintoja, huomioi kokonaisuus: Mitkä ovat esimerkiksi toimituskustannukset? Onko renkaat maksettava ostohetkellä?
  • Huomioi kokonaisuus: Tarvitsetko myös renkaiden asennuspalvelua? Miten voit toimittaa vanhat renkaat kierrätykseen?
  • Tarkista tuotteiden palautusehdot ja -kustannukset. Selvitä, miten yritykseen voi olla yhteydessä, jos tulee jokin ongelma tai sinulla on jotakin kysyttävää.

Vinkit kivijalka-asiakkaalle: 

  • Mieti budjettisi.
  • Pohdi etukäteen ajotapaasi ja käyttötarvettasi eli mm. sitä, millaisissa olosuhteissa ajat.
  • Tarkista olemassa olevien renkaiden koko. Autonvalmistajan suosituksen voi tarkistaa rekisteriotteesta.
  • Varaa aikaa myymälässä käyntiin, jotta ehdit rauhassa tutustua vaihtoehtoihin.
  • Jos mahdollista, aja paikalle autolla, johon olet hankkimassa renkaita.

 

Vinkit kertoi Vianorilla tuotteista ja palveluista vastaava johtaja Juha Mustakangas. Autonhuolto- ja rengaspalveluihin erikoistunut Vianor-ketju on osa Nokian Renkaiden konsernia.


Uutiset

Toukokuu, 2023

Tarkasta auto ja renkaat ennen kesälomareissuja – vinkit turvalliseen matkantekoon

Kesä on aivan nurkan takana ja niin ovat myös lomareissut. Monet suuntaavat kesälle mökille, sukulaisille tai erilaisiin lomakohteisiin, jolloin kilometrejä kertyy nopeasti. Ennen tien päälle lähtöä kannattaakin tarkastaa, että niin auto kuin renkaat ovat kunnossa. Silloin matkanteko on mukavaa ja turvallista, ja koko lomaseurue kuljettaja mukaan lukien voi keskittyä nautiskelemaan reissusta. Turvallisuuden lisäksi renkaiden tarkastus voi säästää myös euroja, sillä väärillä rengaspaineilla ajaminen kasvattaa polttoaineenkulutusta.


Huhtikuu, 2023

Kuinka valita oikeanlaiset kesärenkaat?

Kevättä on saatu tänä vuonna odotella tavanomaista pidempään, mutta renkaanvaihtoaika alkaa viimein lähestyä. Nyt onkin hyvä aika tarkistaa kesärenkaiden kunto ja suunnata tarvittaessa rengaskaupoille. Renkaita valitessa kannattaa huomioida tärkeät perusasiat, jotta renkaat toimivat turvallisesti niin yllättävissä tilanteissa kuin Suomen vaihtelevissa kesäolosuhteissa. Alhaisen vierintävastuksen renkaat kerryttävät autoilijalle säästöjä polttoainekuluissa ja kasvattavat sähköautojen toimintasädettä.


Maaliskuu, 2023

67 % suomalaisista vaihtaa hyväkuntoisiin kesärenkaisiin – katso vinkit renkaiden vaihtoon

Rengas- ja autohuoltoketju Vianorin rengashotelleissa mitattiin syys-helmikuun aikana ympäri Suomea yli 23 000 kuluttaja-asiakkaan auton renkaiden urasyvyys. Rengasdatan perusteella 67 % suomalaisista on säilytyksessä hyväkuntoiset kesärenkaat, joiden urasyvyys on yli 4 millimetriä. Parhaimmassa kunnossa olevat kesärenkaat löytyvät pääkaupunkiseudulta ja Turun seudulta. Renkaanvaihtoajan lähestyessä on hyvä tarkistaa myös kotivarastoissa säilytettyjen renkaiden kunto. Jos suunnitelmissa on vaihtaa kesärenkaat itse, kannattaa asennuksessa huomioida muutamat tärkeät perusasiat.


Helmikuu, 2023

Säännöllinen öljyn ja suodattimen vaihto vaikuttaa auton suorituskykyyn ja suojaa moottorivaurioilta

Säännöllinen moottoriöljyn vaihtaminen ehkäisee moottorin kulumista ja pienentää myös polttoaineenkulutusta. Joku saattaa ajatella, että öljynsuodattimen voi vaihtaa joka toisen öljynvaihdon yhteydessä, mutta itse asiassa öljyt kestävät suodatinta pidempään. Öljynvaihdosta ei ole suurtakaan hyötyä, jos autoon jätetään likainen suodatin. Myös öljyvalinnan kanssa on oltava todella tarkkana, sillä väärä öljy on välitön peruste moottorin takuun eväämiselle.


Tammikuu, 2023

Maksimoi akun käyttöikä talven rasituksissa – lue Vianorin yksinkertaiset vinkit

Auton akku rasittuu kovilla pakkasilla ja huonokuntoinen akku voi silloin hyytyä nopeastikin. Jotta auto ei jätä tien päälle kesken matkan tai käynnistymättä kokonaan, kannattaa akun kunto tarkastaa. On myös olemassa yksinkertaisia keinoja, joilla saat pidettyä akun toimintakykyisenä mahdollisimman pitkään - oli kyseessä sitten polttomoottorikäyttöinen auto tai hybridi.


Joulukuu, 2022

Mitä kaikkea kotimekaanikon tulee huomioida modernissa autossa?

Nykyaikaisista autoista löytyy suuri määrä erilaista autoilijan elämää helpottavaa teknologiaa. Tietotekniikka on integroitu autoihin täysin ja se mahdollistaa useiden lisävarusteiden sekä mukavuus- ja turvallisuusvarusteiden toiminnan.  Kotimekaanikon kannalta autojen muutos on merkittävä, ja kannattaakin olla tarkkana, jos tarkoituksena on korjata tai huoltaa auto itse.


Marraskuu, 2022


Lokakuu, 2022

Oikeanlainen säilytys pidentää renkaiden käyttöikää

Optimaaliset säilytysolosuhteet auttavat pitämään renkaan kumiseoksen ominaisuudet kunnossa ja renkaat pidempään turvallisina. Tärkeintä on säilyttää renkaat sisätiloissa suojassa auringonvalolta, kosteudelta ja esimerkiksi öljyiltä ja rasvoilta. Vääränlaiset säilytysolosuhteet lyhentävät renkaiden käyttöikää ja voivat jopa tuhota ne.  Isompien rengaskokojen yleistyessä säilytystila käy monissa kodeissa vähiin ja siksi rengashotellipalveluiden kysyntä onkin kasvanut.


Syyskuu, 2022

Tulevana talvena yritysasiakkailla on renkaita, mistä valita

Syksyisten kelien myötä talvikin alkaa jo kolkutella nurkan takana. Parhaan turvan liukkailla ja lumisilla teillä tarjoavat luotettavat talvirenkaat, jotka ovat jokaisen yrityksen työntekijälle halpa henkivakuutus – turvallisuuden peruspilari, josta ei kannata tinkiä. Vianorissa talvirengasvalikoima on tänäkin vuonna maailmantilanteesta huolimatta laaja eivätkä tuotteet lopu varastosta. Olipa hakusessa minkä hintaluokan renkaat tahansa, Vianorista löytyy kattava tarjonta eri valmistajien tuotteita kaikenlaisiin tarpeisiin.


Elokuu, 2022

Nyt kannattaa tarkistaa autoa syksyn kelejä varten – näillä vinkeillä ajat turvallisesti

Syksyn lähestyessä auto on hyvä valmistella pimeitä ja sateisia kelejä varten. Valojen toiminta ja suuntaus kannattaa tarkistaa, sillä toimittamattomat tai väärin toimivat valot heikentävät liikenneturvallisuutta. Lisäksi tuulilasin ja pyyhkijänsulkien kunnon tarkistaminen on helppo tapa lisätä niin omaa kuin muidenkin turvallista matkantekoa. Nyt on myös oikea aika vilkaista kesärenkaiden kuntoa: riittääkö niissä pito, kun liikenteessä on paljon pieniä koululaisia, ja pystyvätkö renkaat vielä estämään vesiliirron sateisilla teillä?


Kesäkuu, 2022

Nyt on oikea aika tarkistaa auto kesälomia varten + 5 vinkkiä, miten säästää polttoainekuluissa

Kesälomien lähestyessä on hyvä tarkistaa, että auto ja renkaat ovat kunnossa, jotta rattiin voi hypätä rennoin mielin. Varmistamalla perusasiat, kuten voimassa olevan katsastuksen ja toimivat valot, kesän automatkat sujuvat turvallisesti ja ilman ikäviä yllätyksiä. Reissuja suunnitellessa monia varmasti mietityttää polttoaineiden korkea hinta. Myös polttoaineenkulutukseen voi itse vaikuttaa yllättävänkin pienillä asioilla.


Toukokuu, 2022

Ohjauskulmien tarkastaminen ja ilmastointihuolto pienentävät polttoaineenkulutusta kesän automatkoilla

Väärät ohjauskulmat lisäävät polttoaineenkulutusta, kun renkaiden vierintävastuksesta tulee suurempi. Ne myös aiheuttavat renkaiden epätasaista kulumista ja heikentävät pidemmällä aikavälillä auton muita osia. Monikaan ei tiedä, että myös huoltamaton ilmastointijärjestelmä kasvattaa selvästi polttoaineenkulusta. Ilmastointijärjestelmän kylmäaineesta voi haihtua vuosittain jopa 10-15 prosenttia, mikä lisää kompressorin työtä ja vaikuttaa siten polttoaineenkulutukseen.

Ennakkotilaukset ja uudelleenpinnoitus auttavat kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajia syksyyn valmistautumisessa

Maailmanlaajuisten rahti- ja materiaaliongelmien vuoksi renkaista saattaa tulla markkinoilla pulaa tulevana syksynä. Toimitusaikojen pidentyessä ja hintojen noustessa on hyvä valmistautua syksyyn ajoissa. Ennakkotilaus on paras tapa varmistaa kohtuullinen hintataso ja renkaiden saatavuus. Koska hinnankorotukset ovat pinnoittamispuolella olleet maltillisempia ja saatavuus on hyvällä tasolla, on uudelleenpinnoitus kustannustehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajille.


Huhtikuu, 2022

Maatalouden rengasvalinnat vaikuttavat niin ympäristöön kuin viljelyn kannattavuuteen

Maan rakenteen tiivistyminen vaikuttaa suoraan sadon määrään ja siten viljelyn tuottavuuteen. Tiivistymistä voidaan kuitenkin estää erilaisin keinoin, ja renkaat ovat tärkeä osa tätä työtä. Maatalousrenkaiden valinnalla voi siis vaikuttaa niin maaperän kuntoon kuin liiketoiminnan kannattavuuteen. Helppoutta ja ennakoitavuutta maatalouteen tuovat tänä päivänä myös digitaaliset älyrenkaat.


Maaliskuu, 2022

Routavauriot voivat vahingoittaa autoa pahasti - ohjauskulmien tarkistaminen saattaa olla aiheellista

Autoilijat kokevat nyt päivittäin, että kadut ja tiet ovat harvinaisen huonossa kunnossa. Isoja ja syviä kuoppia on runsaasti. Hyvällä tuurilla kuoppaan ajosta selviää pelkällä säikähdyksellä, mutta melko usein renkaiden ohjauskulmat saattavat vääristyä. Myös pahempia vahinkoja sattuu, jos syvään kuoppaan ajaa liian kovalla vauhdilla. Seurauksena voi olla jopa rengasrikko, ja myös jousitus tai iskunvaimentimet saattavat vahingoittua.

Lokakuu, 2021