Vianor muuttaa rengas- ja autohuoltoalaa digitalisaatiolla – kuluttajille vaivattomuutta, yritysasiakkaille liiketoiminnan tehostumista

12.08.2020

Autohuolto- ja rengaspalveluketju Vianor on muuttamassa rengasliikkeiden toimintamallia uudenlaiseksi. Perinteisesti asiakkaat ovat seuranneet renkaiden ja auton kuntoa ja olleet tarpeen tullen huoltoliikkeeseen yhteydessä, mutta Vianorin tavoitteena on kääntää asia toisinpäin: digitalisaation avulla on mahdollista saada asiakkaiden renkaista ja autosta dataa niin, että Vianor voi antaa asiakkaille oikea-aikaista tietoa huolto- ja rengastarpeista.

Nykyteknologia mahdollistaa renkaisiin ja ajoneuvoihin liittyvän tiedon keräämisen digitaalisesti, minkä ansiosta niin isoja kalustoja omistavien yritysten kuin yksittäisten autoilijoidenkin rengasasiat helpottuvat. Rengas- ja ajoneuvodatan avulla myös liikenneturvallisuus paranee.

– Mittaamme kuluttaja-asiakkaidemme renkaiden urasyvyyden digitaalisesti osana palveluitamme, ja he saavat halutessaan sähköpostiin raportin renkaidensa kunnosta ja sen vaikutuksesta ajoturvallisuuteen. Nyt syksyllä pilotoimme mahdollisuutta laajentaa palvelua ja lisätä raportille tietoa myös muista auton turvallisuuteen liittyvistä huomioista, kertoo Vianorin Pohjoismaiden kuluttajakaupan johtaja Mikko Lehtinen.

Urasyvyys on keskeinen liikenneturvallisuuteen vaikuttava tekijä, sillä kuluneilla renkailla jarrutusmatkat pitenevät ja myös esimerkiksi vesiliirtoon joutuu helpommin.

– Monilta autoilijoilta renkaiden urasyvyyden tarkkailu yksinkertaisesti unohtuu, tai tietoa renkaiden ja auton turvallisuuteen vaikuttavista asioista ei ole. Kun tiedämme auton sekä auton alla pyörivien että säilytyksessä olevien renkaiden kunnon, pystymme helpottamaan asiakkaidemme arkea ja tarjoamaan heille tuotteita ja palveluita silloin, kun he niitä tarvitsevat, jotta auto ja renkaat ovat turvalliset ajaa, sanoo Lehtinen.

Asiakkaita helpottavat digitaaliset palvelut ovat saatavilla Vianorin omissa palvelupisteissä Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Kuluttaja-asiakkaille digitaaliset mittaukset ja raportit ovat veloituksettomia.

Yritysasiakkaille huipputarkkaa rengasseurantaa niin ajoneuvo- kuin rengaskohtaisesti

Yritysasiakaspuolella digitalisaatio tuo mahdollisuuksia ammattiautoilijoiden kaluston ja sen alla pyörivien renkaiden seurantaan. Yrittäjät voivat saavuttaa renkaiden hallintapalveluilla selvää taloudellista hyötyä, kun renkaiden vaihtotarpeet pystytään ennakoimaan ja rengasrikoista johtuvat kaluston käyttökatkokset välttämään. Yleensä yhdenkin rengasrikon estäminen riittää kattamaan rengasseurannasta koituvat kulut.

Käytämme myös B2B-asiakkaidemme renkaiden kulutuspintojen ja rengaspaineiden mittauksessa digitaalisia työkaluja, jotka mahdollistavat mittaustulosten tallentamisen pilvipalveluun ja datan hyödyntämisen kaikkialla pohjoismaisessa palveluverkostossamme. Digitaalinen kalustonhallinta mahdollistaa isonkin ajoneuvomäärän seurannan ajantasaisesti, kertoo Vianorin Pohjoismaiden yritysmyynnin johtaja Lauri Halme.

Renkaiden käytönaikainen seuranta on mahdollista sekä ajoneuvo- että rengaskohtaisesti, ja seurantapalvelu soveltuu niin henkilöautojen, linja-autojen, erilaisten kuorma-autoyhdistelmien kuin raskaiden työkoneiden seurantaan. Ennakoiva rengashuolto on tärkeässä roolissa Vianorin yritysasiakaspalveluissa.

On myös mahdollista seurata ajoneuvoa käytön aikana, kuten nopeita kiihdytyksiä, voimakkaita jarrutuksia ja nopeutta. Kun ajoneuvon tarkka käyttö sekä päivittäinen käyttöaika ja ajomatkat tunnetaan, ajoneuvon tulevaa käyttöä ja tarvittavia huoltoja pystyy suunnittelemaan ja ennakoimaan, jolloin toiminta tehostuu. Myös kuljettajien työturvallisuus paranee, kun rengasrikko ei yllätä kesken ajon, Halme summaa.

 


Uutiset

Toukokuu, 2022

Ennakkotilaukset ja uudelleenpinnoitus auttavat kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajia syksyyn valmistautumisessa

Maailmanlaajuisten rahti- ja materiaaliongelmien vuoksi renkaista saattaa tulla markkinoilla pulaa tulevana syksynä. Toimitusaikojen pidentyessä ja hintojen noustessa on hyvä valmistautua syksyyn ajoissa. Ennakkotilaus on paras tapa varmistaa kohtuullinen hintataso ja renkaiden saatavuus. Koska hinnankorotukset ovat pinnoittamispuolella olleet maltillisempia ja saatavuus on hyvällä tasolla, on uudelleenpinnoitus kustannustehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajille.


Huhtikuu, 2022

Maatalouden rengasvalinnat vaikuttavat niin ympäristöön kuin viljelyn kannattavuuteen

Maan rakenteen tiivistyminen vaikuttaa suoraan sadon määrään ja siten viljelyn tuottavuuteen. Tiivistymistä voidaan kuitenkin estää erilaisin keinoin, ja renkaat ovat tärkeä osa tätä työtä. Maatalousrenkaiden valinnalla voi siis vaikuttaa niin maaperän kuntoon kuin liiketoiminnan kannattavuuteen. Helppoutta ja ennakoitavuutta maatalouteen tuovat tänä päivänä myös digitaaliset älyrenkaat.


Maaliskuu, 2022

Routavauriot voivat vahingoittaa autoa pahasti - ohjauskulmien tarkistaminen saattaa olla aiheellista

Autoilijat kokevat nyt päivittäin, että kadut ja tiet ovat harvinaisen huonossa kunnossa. Isoja ja syviä kuoppia on runsaasti. Hyvällä tuurilla kuoppaan ajosta selviää pelkällä säikähdyksellä, mutta melko usein renkaiden ohjauskulmat saattavat vääristyä. Myös pahempia vahinkoja sattuu, jos syvään kuoppaan ajaa liian kovalla vauhdilla. Seurauksena voi olla jopa rengasrikko, ja myös jousitus tai iskunvaimentimet saattavat vahingoittua.

Lokakuu, 2021