Laaturenkailla turvallisuutta ja ajomukavuutta: Parhaat vinkit kesän rengasvalintaan

13.04.2018

Kesärenkaiden vaihtorumban lähestyessä on hyvä jarruttaa ja pohtia hetki kesärenkaiden valintaa. Renkaat ovat autosi aktiivisin turvavaruste – vain neljä kämmenen kokoista alaa pitää autosi tiellä ja sinut autosi hallitsijana. Entä löytyykö tallistasi polttoainepihi pikkuauto vai kevyesti hyrräävä hybridi? Ja arvostatko mukavaa menoa ja vihreämpää autoilua?

Laaturenkailla turvallisuutta ja ajomukavuutta: Parhaat vinkit kesän rengasvalintaan

Asiantunteva rengasmyyjä selvittää yksilölliset ajotottumuksesi helposti oikeilla kysymyksillä, ja sopiva tuote ja rengaskoko löytyy kätevästi Vianorin nettisivuilta rekisteritunnuksesi avulla. Myös riippumattomien autolehtien testituloksista löytyy runsaasti lisätietoa kesärengasvalintaa helpottamaan.

Suomalaisten suosikkipaikka loman viettoon on oma mökki, vaikka ulkomaillekin matkataan mielellään useita kertoja vuodessa. Turvalliset ja omia tarpeita vastaavat laaturenkaat tuovat mielenrauhaa kesän kaikkiin ajomatkoihin. Premium- ja halparenkaan erot tulevat selvimmin esille ääritilanteissa, kuten märällä kelillä ja vesiliirron uhatessa.

Hyvä märkäpito antaa lisäturvaa

Hyvä märkäpito on oleellinen turvallisuustekijä kesäteillä, sillä hyvän märkäpidon rengas pysähtyy sateen liukastamalla tiellä nopeammin. Sateisella tiellä jarrutusmatkan pitenemisen lisäksi vesiliirto on usein aliarvioitu vaaratekijä. Sen riskiin on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota, sillä tiet ovat usein uraisia.

EU:n rengasmerkintä luokittelee renkaan märkäpitoa, vierintävastusta eli polttoainetehokkuutta ja ohiajomelua. EU-rengasmerkinnän märkäpito luokituksessa A tarkoittaa parasta pitoa ja F heikointa. Esimerkiksi A- ja F-luokan renkaan välinen ero pysähtymismatkassa märällä tiellä on jopa yli 18 metriä eli noin neljä autonmittaa. Luokitteluarvojen tulee olla näkyvillä rengaskaupassa ja verkkosivuilla, ja asteikko onkin autoilijan ystävä, sillä se mahdollistaa renkaiden helpon ja luotettavan vertailun. Vesiliirto ei kuulu luokittelun piiriin, sillä sitä on vaikea mitata standardoidusti. Valitsemalla A-luokan märkäpito-ominaisuudet maksimoidaan renkaiden märkäpito ja siten ajamisen turvallisuus myös sateisissa olosuhteissa. Kaikki Nokian Renkaiden kesärenkaat ovat märkäpitoluokassa A tai B, valtaosa A-luokassa.

Sähkö- ja hybridiautojen mukana kulkevat akustot tekevät niistä usein polttomoottoriautoa painavampia. Painavampi auto pysähtyy hitaammin, joten laadukkaiden renkaiden rooli korostuu varsinkin märillä pinnoilla, yllättävissä tilanteissa.

Kestävyyttä kaivataan varsinkin katumaastureissa

- Märkäpito- ja vesiliirto-ominaisuuksien lisäksi toinen keskeinen turvallisuuteen vaikuttava tekijä on renkaan rakenteellinen kestävyys. Rengasvalmistajan testeissä se varmistetaan testaamalla renkaita monipuolisesti ajaen maksimikuormalla teräsrumpuja vasten ns. indoor-testauksella, kuvailee Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Rakenteellinen kestävyys on erityisen tärkeää valittaessa renkaita SUV-autoon. Näissä pääsääntöisesti nelivetoautoissa kuormat ovat usein suuria, ja SUV-autoilla ajetaan paljon myös kuoppaisilla sivuteillä ja asfalttiteiden ulkopuolella. Renkaan heikoin kohta on sivupinta. Tilastot kertovat, että sivupintavaurioita syntyy SUV-autojen renkaisiin eniten esimerkiksi kaupunkien viiltävistä reunakiveyksistä tai heikkokuntoisilla mökkiteillä. Nokian Renkaat onkin kehittänyt ainutlaatuisen Aramid-vahvikkeen SUV-renkaiden sivupintoihin, mikä parantaa renkaiden kestävyyttä.

Enemmän ajomukavuutta

Oikein valittu rengas parantaa auton turvallisuutta. Innokkailla kotimaanmatkailijoilla myös ajomukavuuden merkitys korostuu, kun vaatimukset ovat nousseet myös lyhyillä matkoilla.

- Ajomukavuus liittyy renkaan profiiliin. Matalaprofiilinen rengas ei tuo parasta ajomukavuutta, sillä ilmatila renkaan sisällä on pieni. Mitä korkeampi renkaan profiili on, sitä mukavampaa ajaminenkin on. Myös jäykkä rengasmateriaali voi tehdä ajosta epämukavaa: vierintävastus kasvaa ja ajotuntuma on vähemmän pehmeä. Sisälle kuuluva rengasääni vaikuttaa myös olennaisesti ajomukavuuteen. Monipuolista vertailutietoa myös rengasäänestä löytyy automedioiden rengastesteistä, Matti Morri selvittää.

Yleisesti voidaan sanoa, että mitä matalaprofiilisemmasta renkaasta on kyse, sitä korkeampi on renkaan nopeusluokka eli suurin renkaalle sallittu nopeus, ja silloin myös renkaan rakenne on jäykempi. Korkeaprofiilisessa renkaassa renkaan rakenne taas on usein joustavampi. Auton valmistaja määrittelee erilaisia vaihtoehtoja sopivan renkaan leveydelle ja vannehalkaisijalle sekä profiilisuhteelle. Näistä autoilijan tulee valita omaa käyttöä parhaiten palveleva koko.

Pienemmät polttoainekustannukset oikealla rengasvalinnalla

Alhaisen vierintävastuksen renkaat auttavat säästämään polttoainekuluissa ja maksimoimaan polttoainetehokkuuden. Mitä alhaisempi renkaan vierintävastus on, sitä vähemmän se vaatii energiaa pyöriäkseen. AA-luokitelluissa renkaissa on sekä paras vierintävastus että märkäpito. Nokian Renkaiden kesärenkaiden yleisin vierintävastusluokitus on paras mahdollinen eli A.

Kannattaa miettiä, satsaako renkaan hintaan hieman enemmän säästääkseen lopulta polttoainekustannuksissa. Vaihtamalla matalan vierintävastuksen renkaaseen on mahdollista päästä jopa puolen litran polttoainesäästöihin sadalla kilometrillä, kun huolehtii että myös rengaspaineet ovat kunnossa. Esimerkiksi noin 40 000 ajokilometrin aikana se voi tarkoittaa jopa 300 euron säästöä.

Erityisesti sähköauton renkaan valinnassa on tärkeää kiinnittää huomiota mahdollisimman alhaiseen vierintävastukseen. Matalan vierintävastuksen sähköautonrengas rullaa auton pidemmälle yhdellä latauksella, ja myös sen ympäristövaikutukset ovat pienemmät.

Valitse laaturenkaat kesäteille: 

  • Turvallisuus. Premium- ja halparenkaan erot tulevat selvimmin esille ääritilanteissa, kuten märällä kelillä ja vesiliirron uhatessa. Premium-renkaan lyhyempi pysähtymismatka lisää turvallisuutta ja ennaltaehkäisee onnettomuuksia. 
  • Saat kaiken irti auton ajo-ominaisuuksista. Auton ajo-ominaisuudet välittyvät tienpintaan juuri renkaiden kautta. Suorituskykyisen auton ominaisuudet menevät hukkaan, jos rengas ei kykene välittämään niitä tiehen. Valitsemalla premium-renkaan varmistat, että ajotuntumasi on vakaa, tunnokas ja mahdollisimman mukava.
  • Luotettavuus. Premium-renkaat suunnitellaan jokaisen ominaisuuden osalta huolellisesti ja testataan perusteellisesti. Voit luottaa renkaan huippuunsa hiottujen ajo-ominaisuuksien säilyvän mahdollisimman korkealla tasolla mahdollisimman pitkään.
  • Ajomukavuus. Tarkista autonvalmistajan määrittämät vaihtoehdot renkaan profiilisuhteelle, sillä korkeamman profiilin rengas tuo ajomukavuutta.
  • Polttoaineen säästö. Premium-renkaan alhainen vierintävastus vähentää polttoaineen kulutusta ja säästää näin sekä rahaa että luontoa. Säästö voi olla jopa 0,5 l/100 km.
  • Vertaile rengasliikkeessä ja verkossa eri renkaiden märkäpitoa, vierintävastusta ja ääntä EU-rengasmerkinnän tai riippumattomien rengastestien avulla. 
  • Huomioi erityisesti SUV-auton renkaiden valinnassa renkaan rakenteellinen kestävyys ja seuraa autonvalmistajan ilmanpainesuosituksia.

Kesärenkaan vaihtajan lisävinkit

Näin valitset renkaan sähkö- ja hybridiautoon


Uutiset

Maaliskuu, 2024

Vianorin Seinäjoen palvelupiste muuttaa uusiin tiloihin – kasvava liiketoiminta edellyttää lisäkapasiteettia

Vianorin Seinäjoen palvelupiste muuttaa uuteen osoitteeseen Kaarantie 2:een Roveksen alueelle maaliskuun 11. päivä. Uudet, modernit toimitilat tarjoavat kaivattua lisäkapasiteettia rengashotellille sekä Seinäjoen ainoan läpiajettavan hallin raskaalle kalustolle. 2800 neliön kiinteistö on Vianorille ihanteellinen, sillä se sijaitsee sopivalla etäisyydellä kuluttajista ja hyvien liikenneyhteyksien varrella raskaan kaluston näkökulmasta.


Helmikuu, 2024


Marraskuu, 2023

Miten voit pidentää tuulilasin käyttöikää?

Ehjä tuulilasi on tärkeä osa liikenneturvallisuutta, sillä säröt ja kiveniskemät haittaavat näkyvyyttä. Tuulilasin ja pyyhkijöiden kunnon tarkistaminen onkin helppo tapa lisätä niin omaa kuin muiden tiellä liikkujien turvallisuutta. Viat tuulilasissa vaikuttavat myös auton korirakenteen tukevuuteen ja lasiin integroitujen tunnistimien toimivuuteen. Kiveniskemät pystytään yleensä korjaamaan, jos vauriokohta on kahden euron kolikkoa pienempi eikä sijaitse aivan tuulilasin reunassa. Tuulilasin käyttöikää voi pidentää pitämällä lasi puhtaana ja vaihtamalla pyyhkijänsulat ajoissa.

Pienemmällä budjetilla kannattaa valita testatut ja luotettavat talvirenkaat

Kuluttajat ovat alkaneet kartoittamaan entistä enemmän myös edullisempia talvirengasvaihtoehtoja tai pohtimaan talvirenkaiden uusimisen lykkäämistä. Edullisten renkaiden osuus myydyistä talvirenkaista on kuitenkin edelleen pieni verrattuna turvallisuusominaisuuksiltaan ylivoimaisten premium-renkaiden kysyntään, joka on pysynyt entisellä tasolla. Autoilijat haluavat panostaa turvallisuuteen ja laatuun, jotka korreloivat polttoainekustannusten kanssa. Vianorin valikoimasta löytyy talvirenkaita erilaisiin budjetteihin ja tarpeisiin. Maailmanlaajuisesti toimivan ja vastuullisen rengasvalmistaja Gitin uutuustuotteet tarjoavatkin keskitason hintaluokasta talvirenkaita etsiville autoilijoille varteenotettavan vaihtoehdon.


Lokakuu, 2023

Miten valita oikeanlaiset talvirenkaat?

Hyvä talvirengas tarjoaa ajomukavuutta ja on ennen kaikkea turvallinen kaikilla talven keleillä. Olitpa sitten nasta- tai kitkarenkaiden kannattaja, kannattaa talvirenkaat valita sen mukaan, minkälaisissa olosuhteissa yleensä ajat. Riippuu pitkälti ajotottumuksista ja renkaiden käyttöympäristöstä, sopivatko nastalliset vai nastattomat talvirenkaat paremmin omaan käyttöön. Olennaista on valita talvirengas, joka on suunniteltu pohjoisiin ajo-olosuhteisiin.


Elokuu, 2023

Lyhennä jarrutusmatkaa oikeanlaisilla renkailla ja toimivilla jarruilla

Auton pysähtymiseen vaikuttavat monet seikat. Yksi tärkeimmistä ovat renkaat. Oikeanlaisilla ja ajo-olosuhteisiin sopivilla renkailla voidaan lyhentää jarrutusmatkaa ja parhaimmillaan estää onnettomuuksia tapahtumasta. Myös auton jarrut ovat tieturvallisuuden kannalta kriittiset. Jarrut on syytä huollattaa säännöllisesti ja niiden kuntoon voi itsekin vaikuttaa omalla ajotavalla. Jarrujen kunto näkyy myös polttoaineenkulutuksessa.


Kesäkuu, 2023

Autoile tänä kesänä vastuullisesti – Vianorin vinkit taloudelliseen ja ympäristöystävälliseen matkantekoon

Kesä on automatkojen aikaa. Olitpa lähdössä perheen kanssa kaupunkilomalle, puolison kera mökkireissulle tai kavereiden seurassa roadtripille, voit pienillä teoilla vaikuttaa autoilusi ekologisuuteen ja kustannuksiin. Rengasvalinnan ja renkaista huolehtimisen lisäksi auton oikeanlaisella ylläpidolla, kuten säännöllisellä ilmastointihuollolla, voidaan tehdä autoilusta taloudellisempaa ja ympäristöystävällisempää. Myös taloudellisella ajotavalla on yllättävän suuri vaikutus polttoaineenkulutukseen.

Säännöllinen ilmastointihuolto tekee ajamisesta mukavampaa, ehkäisee turhia vikoja ja pienentää polttoaineenkulutusta

Kunnossa oleva ilmastointijärjestelmä tekee kesän ajomatkoista viileän mukavia. Oikea lämpötila ja kosteus auton sisällä ovat tärkeitä myös turvallisuuden näkökulmasta, sillä niiden ansiosta kuljettaja voi keskittyä olennaiseen eli ajamiseen. Toimivalla ilmastoinnilla on lisäksi positiivinen vaikutus ympäristöön ja ajamisen kustannuksiin, koska auton polttoaineenkulutus laskee ilmastointijärjestelmän toimiessa kunnolla.


Toukokuu, 2023

Tarkasta auto ja renkaat ennen kesälomareissuja – vinkit turvalliseen matkantekoon

Kesä on aivan nurkan takana ja niin ovat myös lomareissut. Monet suuntaavat kesälle mökille, sukulaisille tai erilaisiin lomakohteisiin, jolloin kilometrejä kertyy nopeasti. Ennen tien päälle lähtöä kannattaakin tarkastaa, että niin auto kuin renkaat ovat kunnossa. Silloin matkanteko on mukavaa ja turvallista, ja koko lomaseurue kuljettaja mukaan lukien voi keskittyä nautiskelemaan reissusta. Turvallisuuden lisäksi renkaiden tarkastus voi säästää myös euroja, sillä väärillä rengaspaineilla ajaminen kasvattaa polttoaineenkulutusta.


Huhtikuu, 2023

Kuinka valita oikeanlaiset kesärenkaat?

Kevättä on saatu tänä vuonna odotella tavanomaista pidempään, mutta renkaanvaihtoaika alkaa viimein lähestyä. Nyt onkin hyvä aika tarkistaa kesärenkaiden kunto ja suunnata tarvittaessa rengaskaupoille. Renkaita valitessa kannattaa huomioida tärkeät perusasiat, jotta renkaat toimivat turvallisesti niin yllättävissä tilanteissa kuin Suomen vaihtelevissa kesäolosuhteissa. Alhaisen vierintävastuksen renkaat kerryttävät autoilijalle säästöjä polttoainekuluissa ja kasvattavat sähköautojen toimintasädettä.


Maaliskuu, 2023

67 % suomalaisista vaihtaa hyväkuntoisiin kesärenkaisiin – katso vinkit renkaiden vaihtoon

Rengas- ja autohuoltoketju Vianorin rengashotelleissa mitattiin syys-helmikuun aikana ympäri Suomea yli 23 000 kuluttaja-asiakkaan auton renkaiden urasyvyys. Rengasdatan perusteella 67 % suomalaisista on säilytyksessä hyväkuntoiset kesärenkaat, joiden urasyvyys on yli 4 millimetriä. Parhaimmassa kunnossa olevat kesärenkaat löytyvät pääkaupunkiseudulta ja Turun seudulta. Renkaanvaihtoajan lähestyessä on hyvä tarkistaa myös kotivarastoissa säilytettyjen renkaiden kunto. Jos suunnitelmissa on vaihtaa kesärenkaat itse, kannattaa asennuksessa huomioida muutamat tärkeät perusasiat.


Helmikuu, 2023

Säännöllinen öljyn ja suodattimen vaihto vaikuttaa auton suorituskykyyn ja suojaa moottorivaurioilta

Säännöllinen moottoriöljyn vaihtaminen ehkäisee moottorin kulumista ja pienentää myös polttoaineenkulutusta. Joku saattaa ajatella, että öljynsuodattimen voi vaihtaa joka toisen öljynvaihdon yhteydessä, mutta itse asiassa öljyt kestävät suodatinta pidempään. Öljynvaihdosta ei ole suurtakaan hyötyä, jos autoon jätetään likainen suodatin. Myös öljyvalinnan kanssa on oltava todella tarkkana, sillä väärä öljy on välitön peruste moottorin takuun eväämiselle.


Tammikuu, 2023

Maksimoi akun käyttöikä talven rasituksissa – lue Vianorin yksinkertaiset vinkit

Auton akku rasittuu kovilla pakkasilla ja huonokuntoinen akku voi silloin hyytyä nopeastikin. Jotta auto ei jätä tien päälle kesken matkan tai käynnistymättä kokonaan, kannattaa akun kunto tarkastaa. On myös olemassa yksinkertaisia keinoja, joilla saat pidettyä akun toimintakykyisenä mahdollisimman pitkään - oli kyseessä sitten polttomoottorikäyttöinen auto tai hybridi.


Joulukuu, 2022

Mitä kaikkea kotimekaanikon tulee huomioida modernissa autossa?

Nykyaikaisista autoista löytyy suuri määrä erilaista autoilijan elämää helpottavaa teknologiaa. Tietotekniikka on integroitu autoihin täysin ja se mahdollistaa useiden lisävarusteiden sekä mukavuus- ja turvallisuusvarusteiden toiminnan.  Kotimekaanikon kannalta autojen muutos on merkittävä, ja kannattaakin olla tarkkana, jos tarkoituksena on korjata tai huoltaa auto itse.


Marraskuu, 2022


Lokakuu, 2022

Oikeanlainen säilytys pidentää renkaiden käyttöikää

Optimaaliset säilytysolosuhteet auttavat pitämään renkaan kumiseoksen ominaisuudet kunnossa ja renkaat pidempään turvallisina. Tärkeintä on säilyttää renkaat sisätiloissa suojassa auringonvalolta, kosteudelta ja esimerkiksi öljyiltä ja rasvoilta. Vääränlaiset säilytysolosuhteet lyhentävät renkaiden käyttöikää ja voivat jopa tuhota ne.  Isompien rengaskokojen yleistyessä säilytystila käy monissa kodeissa vähiin ja siksi rengashotellipalveluiden kysyntä onkin kasvanut.


Syyskuu, 2022

Tulevana talvena yritysasiakkailla on renkaita, mistä valita

Syksyisten kelien myötä talvikin alkaa jo kolkutella nurkan takana. Parhaan turvan liukkailla ja lumisilla teillä tarjoavat luotettavat talvirenkaat, jotka ovat jokaisen yrityksen työntekijälle halpa henkivakuutus – turvallisuuden peruspilari, josta ei kannata tinkiä. Vianorissa talvirengasvalikoima on tänäkin vuonna maailmantilanteesta huolimatta laaja eivätkä tuotteet lopu varastosta. Olipa hakusessa minkä hintaluokan renkaat tahansa, Vianorista löytyy kattava tarjonta eri valmistajien tuotteita kaikenlaisiin tarpeisiin.


Elokuu, 2022

Nyt kannattaa tarkistaa autoa syksyn kelejä varten – näillä vinkeillä ajat turvallisesti

Syksyn lähestyessä auto on hyvä valmistella pimeitä ja sateisia kelejä varten. Valojen toiminta ja suuntaus kannattaa tarkistaa, sillä toimittamattomat tai väärin toimivat valot heikentävät liikenneturvallisuutta. Lisäksi tuulilasin ja pyyhkijänsulkien kunnon tarkistaminen on helppo tapa lisätä niin omaa kuin muidenkin turvallista matkantekoa. Nyt on myös oikea aika vilkaista kesärenkaiden kuntoa: riittääkö niissä pito, kun liikenteessä on paljon pieniä koululaisia, ja pystyvätkö renkaat vielä estämään vesiliirron sateisilla teillä?


Kesäkuu, 2022

Nyt on oikea aika tarkistaa auto kesälomia varten + 5 vinkkiä, miten säästää polttoainekuluissa

Kesälomien lähestyessä on hyvä tarkistaa, että auto ja renkaat ovat kunnossa, jotta rattiin voi hypätä rennoin mielin. Varmistamalla perusasiat, kuten voimassa olevan katsastuksen ja toimivat valot, kesän automatkat sujuvat turvallisesti ja ilman ikäviä yllätyksiä. Reissuja suunnitellessa monia varmasti mietityttää polttoaineiden korkea hinta. Myös polttoaineenkulutukseen voi itse vaikuttaa yllättävänkin pienillä asioilla.


Toukokuu, 2022

Ohjauskulmien tarkastaminen ja ilmastointihuolto pienentävät polttoaineenkulutusta kesän automatkoilla

Väärät ohjauskulmat lisäävät polttoaineenkulutusta, kun renkaiden vierintävastuksesta tulee suurempi. Ne myös aiheuttavat renkaiden epätasaista kulumista ja heikentävät pidemmällä aikavälillä auton muita osia. Monikaan ei tiedä, että myös huoltamaton ilmastointijärjestelmä kasvattaa selvästi polttoaineenkulusta. Ilmastointijärjestelmän kylmäaineesta voi haihtua vuosittain jopa 10-15 prosenttia, mikä lisää kompressorin työtä ja vaikuttaa siten polttoaineenkulutukseen.

Ennakkotilaukset ja uudelleenpinnoitus auttavat kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajia syksyyn valmistautumisessa

Maailmanlaajuisten rahti- ja materiaaliongelmien vuoksi renkaista saattaa tulla markkinoilla pulaa tulevana syksynä. Toimitusaikojen pidentyessä ja hintojen noustessa on hyvä valmistautua syksyyn ajoissa. Ennakkotilaus on paras tapa varmistaa kohtuullinen hintataso ja renkaiden saatavuus. Koska hinnankorotukset ovat pinnoittamispuolella olleet maltillisempia ja saatavuus on hyvällä tasolla, on uudelleenpinnoitus kustannustehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajille.


Huhtikuu, 2022

Maatalouden rengasvalinnat vaikuttavat niin ympäristöön kuin viljelyn kannattavuuteen

Maan rakenteen tiivistyminen vaikuttaa suoraan sadon määrään ja siten viljelyn tuottavuuteen. Tiivistymistä voidaan kuitenkin estää erilaisin keinoin, ja renkaat ovat tärkeä osa tätä työtä. Maatalousrenkaiden valinnalla voi siis vaikuttaa niin maaperän kuntoon kuin liiketoiminnan kannattavuuteen. Helppoutta ja ennakoitavuutta maatalouteen tuovat tänä päivänä myös digitaaliset älyrenkaat.


Maaliskuu, 2022

Routavauriot voivat vahingoittaa autoa pahasti - ohjauskulmien tarkistaminen saattaa olla aiheellista

Autoilijat kokevat nyt päivittäin, että kadut ja tiet ovat harvinaisen huonossa kunnossa. Isoja ja syviä kuoppia on runsaasti. Hyvällä tuurilla kuoppaan ajosta selviää pelkällä säikähdyksellä, mutta melko usein renkaiden ohjauskulmat saattavat vääristyä. Myös pahempia vahinkoja sattuu, jos syvään kuoppaan ajaa liian kovalla vauhdilla. Seurauksena voi olla jopa rengasrikko, ja myös jousitus tai iskunvaimentimet saattavat vahingoittua.

Lokakuu, 2021