Laaturenkailla turvallisuutta ja ajomukavuutta: Parhaat vinkit kesän rengasvalintaan

13.04.2018

Kesärenkaiden vaihtorumban lähestyessä on hyvä jarruttaa ja pohtia hetki kesärenkaiden valintaa. Renkaat ovat autosi aktiivisin turvavaruste – vain neljä kämmenen kokoista alaa pitää autosi tiellä ja sinut autosi hallitsijana. Entä löytyykö tallistasi polttoainepihi pikkuauto vai kevyesti hyrräävä hybridi? Ja arvostatko mukavaa menoa ja vihreämpää autoilua?

Laaturenkailla turvallisuutta ja ajomukavuutta: Parhaat vinkit kesän rengasvalintaan

Asiantunteva rengasmyyjä selvittää yksilölliset ajotottumuksesi helposti oikeilla kysymyksillä, ja sopiva tuote ja rengaskoko löytyy kätevästi Vianorin nettisivuilta rekisteritunnuksesi avulla. Myös riippumattomien autolehtien testituloksista löytyy runsaasti lisätietoa kesärengasvalintaa helpottamaan.

Suomalaisten suosikkipaikka loman viettoon on oma mökki, vaikka ulkomaillekin matkataan mielellään useita kertoja vuodessa. Turvalliset ja omia tarpeita vastaavat laaturenkaat tuovat mielenrauhaa kesän kaikkiin ajomatkoihin. Premium- ja halparenkaan erot tulevat selvimmin esille ääritilanteissa, kuten märällä kelillä ja vesiliirron uhatessa.

Hyvä märkäpito antaa lisäturvaa

Hyvä märkäpito on oleellinen turvallisuustekijä kesäteillä, sillä hyvän märkäpidon rengas pysähtyy sateen liukastamalla tiellä nopeammin. Sateisella tiellä jarrutusmatkan pitenemisen lisäksi vesiliirto on usein aliarvioitu vaaratekijä. Sen riskiin on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota, sillä tiet ovat usein uraisia.

EU:n rengasmerkintä luokittelee renkaan märkäpitoa, vierintävastusta eli polttoainetehokkuutta ja ohiajomelua. EU-rengasmerkinnän märkäpito luokituksessa A tarkoittaa parasta pitoa ja F heikointa. Esimerkiksi A- ja F-luokan renkaan välinen ero pysähtymismatkassa märällä tiellä on jopa yli 18 metriä eli noin neljä autonmittaa. Luokitteluarvojen tulee olla näkyvillä rengaskaupassa ja verkkosivuilla, ja asteikko onkin autoilijan ystävä, sillä se mahdollistaa renkaiden helpon ja luotettavan vertailun. Vesiliirto ei kuulu luokittelun piiriin, sillä sitä on vaikea mitata standardoidusti. Valitsemalla A-luokan märkäpito-ominaisuudet maksimoidaan renkaiden märkäpito ja siten ajamisen turvallisuus myös sateisissa olosuhteissa. Kaikki Nokian Renkaiden kesärenkaat ovat märkäpitoluokassa A tai B, valtaosa A-luokassa.

Sähkö- ja hybridiautojen mukana kulkevat akustot tekevät niistä usein polttomoottoriautoa painavampia. Painavampi auto pysähtyy hitaammin, joten laadukkaiden renkaiden rooli korostuu varsinkin märillä pinnoilla, yllättävissä tilanteissa.

Kestävyyttä kaivataan varsinkin katumaastureissa

- Märkäpito- ja vesiliirto-ominaisuuksien lisäksi toinen keskeinen turvallisuuteen vaikuttava tekijä on renkaan rakenteellinen kestävyys. Rengasvalmistajan testeissä se varmistetaan testaamalla renkaita monipuolisesti ajaen maksimikuormalla teräsrumpuja vasten ns. indoor-testauksella, kuvailee Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Rakenteellinen kestävyys on erityisen tärkeää valittaessa renkaita SUV-autoon. Näissä pääsääntöisesti nelivetoautoissa kuormat ovat usein suuria, ja SUV-autoilla ajetaan paljon myös kuoppaisilla sivuteillä ja asfalttiteiden ulkopuolella. Renkaan heikoin kohta on sivupinta. Tilastot kertovat, että sivupintavaurioita syntyy SUV-autojen renkaisiin eniten esimerkiksi kaupunkien viiltävistä reunakiveyksistä tai heikkokuntoisilla mökkiteillä. Nokian Renkaat onkin kehittänyt ainutlaatuisen Aramid-vahvikkeen SUV-renkaiden sivupintoihin, mikä parantaa renkaiden kestävyyttä.

Enemmän ajomukavuutta

Oikein valittu rengas parantaa auton turvallisuutta. Innokkailla kotimaanmatkailijoilla myös ajomukavuuden merkitys korostuu, kun vaatimukset ovat nousseet myös lyhyillä matkoilla.

- Ajomukavuus liittyy renkaan profiiliin. Matalaprofiilinen rengas ei tuo parasta ajomukavuutta, sillä ilmatila renkaan sisällä on pieni. Mitä korkeampi renkaan profiili on, sitä mukavampaa ajaminenkin on. Myös jäykkä rengasmateriaali voi tehdä ajosta epämukavaa: vierintävastus kasvaa ja ajotuntuma on vähemmän pehmeä. Sisälle kuuluva rengasääni vaikuttaa myös olennaisesti ajomukavuuteen. Monipuolista vertailutietoa myös rengasäänestä löytyy automedioiden rengastesteistä, Matti Morri selvittää.

Yleisesti voidaan sanoa, että mitä matalaprofiilisemmasta renkaasta on kyse, sitä korkeampi on renkaan nopeusluokka eli suurin renkaalle sallittu nopeus, ja silloin myös renkaan rakenne on jäykempi. Korkeaprofiilisessa renkaassa renkaan rakenne taas on usein joustavampi. Auton valmistaja määrittelee erilaisia vaihtoehtoja sopivan renkaan leveydelle ja vannehalkaisijalle sekä profiilisuhteelle. Näistä autoilijan tulee valita omaa käyttöä parhaiten palveleva koko.

Pienemmät polttoainekustannukset oikealla rengasvalinnalla

Alhaisen vierintävastuksen renkaat auttavat säästämään polttoainekuluissa ja maksimoimaan polttoainetehokkuuden. Mitä alhaisempi renkaan vierintävastus on, sitä vähemmän se vaatii energiaa pyöriäkseen. AA-luokitelluissa renkaissa on sekä paras vierintävastus että märkäpito. Nokian Renkaiden kesärenkaiden yleisin vierintävastusluokitus on paras mahdollinen eli A.

Kannattaa miettiä, satsaako renkaan hintaan hieman enemmän säästääkseen lopulta polttoainekustannuksissa. Vaihtamalla matalan vierintävastuksen renkaaseen on mahdollista päästä jopa puolen litran polttoainesäästöihin sadalla kilometrillä, kun huolehtii että myös rengaspaineet ovat kunnossa. Esimerkiksi noin 40 000 ajokilometrin aikana se voi tarkoittaa jopa 300 euron säästöä.

Erityisesti sähköauton renkaan valinnassa on tärkeää kiinnittää huomiota mahdollisimman alhaiseen vierintävastukseen. Matalan vierintävastuksen sähköautonrengas rullaa auton pidemmälle yhdellä latauksella, ja myös sen ympäristövaikutukset ovat pienemmät.

Valitse laaturenkaat kesäteille: 

  • Turvallisuus. Premium- ja halparenkaan erot tulevat selvimmin esille ääritilanteissa, kuten märällä kelillä ja vesiliirron uhatessa. Premium-renkaan lyhyempi pysähtymismatka lisää turvallisuutta ja ennaltaehkäisee onnettomuuksia. 
  • Saat kaiken irti auton ajo-ominaisuuksista. Auton ajo-ominaisuudet välittyvät tienpintaan juuri renkaiden kautta. Suorituskykyisen auton ominaisuudet menevät hukkaan, jos rengas ei kykene välittämään niitä tiehen. Valitsemalla premium-renkaan varmistat, että ajotuntumasi on vakaa, tunnokas ja mahdollisimman mukava.
  • Luotettavuus. Premium-renkaat suunnitellaan jokaisen ominaisuuden osalta huolellisesti ja testataan perusteellisesti. Voit luottaa renkaan huippuunsa hiottujen ajo-ominaisuuksien säilyvän mahdollisimman korkealla tasolla mahdollisimman pitkään.
  • Ajomukavuus. Tarkista autonvalmistajan määrittämät vaihtoehdot renkaan profiilisuhteelle, sillä korkeamman profiilin rengas tuo ajomukavuutta.
  • Polttoaineen säästö. Premium-renkaan alhainen vierintävastus vähentää polttoaineen kulutusta ja säästää näin sekä rahaa että luontoa. Säästö voi olla jopa 0,5 l/100 km.
  • Vertaile rengasliikkeessä ja verkossa eri renkaiden märkäpitoa, vierintävastusta ja ääntä EU-rengasmerkinnän tai riippumattomien rengastestien avulla. 
  • Huomioi erityisesti SUV-auton renkaiden valinnassa renkaan rakenteellinen kestävyys ja seuraa autonvalmistajan ilmanpainesuosituksia.

Kesärenkaan vaihtajan lisävinkit

Näin valitset renkaan sähkö- ja hybridiautoon


Uutiset

Marraskuu, 2020

Yksillä renkailla ei pärjää Suomessa ympäri vuoden – Näin valitset turvalliset talvirenkaat

 


Lokakuu, 2020

Suomalaiset arvostavat talvirenkaissa eniten turvallisuutta – lue vinkit sähköauton rengasvalintaan

Ennakoiva talvirenkaiden vaihtaminen lisää turvallisuutta

 


Syyskuu, 2020

Meillä voi asioida turvallisesti

Ohjauskulmien tarkastaminen ennen talvirenkaiden vaihtoa säästää renkaita ja lisää liikenneturvallisuutta

Seitsemän vinkkiä turvalliseen ajoon sateisilla syysteillä: näin toimit välttääksesi vesiliirron

 


Elokuu, 2020

64 % suomalaisista ajoi tänä kesänä hyväkuntoisilla renkailla – Renkaiden turvallisuus punnitaan syksyn sadekeleillä

Vianor muuttaa rengas- ja autohuoltoalaa digitalisaatiolla – kuluttajille vaivattomuutta, yritysasiakkaille liiketoiminnan tehostumista

 


Toukokuu, 2020

Tieturvallisuusviikko Vianoreissa 11.-16. toukokuuta: ilmainen rengastarkastus kaikille autoille

Suomalaiset arvostavat kesärenkaissa eniten turvallisuutta – siitä huolimatta 125 000 autossa on kesällä talvirenkaat

 


Huhtikuu, 2020

Uudenlainen autohuollon palvelu tekee huollattamisesta vaivatonta – ”Myös perinteisten alojen täytyy muuttua asiakaslähtöisemmiksi”

Laaturenkailla turvallisuutta kesäteille – pienempi polttoaineenkulutus tuo myös säästöä

Oikeanlainen säilytys pidentää renkaiden käyttöikää – viisi vinkkiä renkaiden säilytykseen

 


Maaliskuu, 2020

Vianor is actively monitoring the corona situation

Vianor kiinnittää erityishuomiota riskiryhmien turvallisuuteen: ”Renkaanvaihto onnistuu kokonaan ilman kontaktia”

Miksi kesärenkaiden täytyy olla hyvässä kunnossa? – Lue kuusi vinkkiä kesärenkaiden turvallisuuden varmistamiseen

Talven kriittisimmät kilometrit ajetaan jäällä – siksi välikelin renkaat eivät toimi Suomessa

Autonrenkaat eivät ole vain pala kumia – Tulevaisuudessa renkaat viestivät keskenään ja voivat jopa varoittaa kuljettajaa jäästä

 


Helmikuu, 2020

Askel kohti vihreämpää rengasalaa: Vianor tarjoaa ensimmäisenä alan toimijana valtaosin biomateriaalista valmistettuja rengaspusseja asiakkailleen

Poissaoloon johtaneet työtapaturmat vähenivät viime vuonna 69 prosenttia Vianor Oy:ssä – ”Haluamme parantaa rengasalan turvallisuutta yhteistyössä muiden kanssa”

 


Tammikuu, 2020

Suurin osa suomalaisista ajaa tänä talvena hyväkuntoisilla renkailla

 


Joulukuu, 2019

Tee joulun automatkat hyvillä mielin – Näillä vinkeillä pukkikin pääsee turvallisesti perille

EU:n rengasmerkintä uudistuu: Jääpitomerkintä helpottaa kuluttajien talvirengasvalintaa ja parantaa liikenneturvallisuutta

 


Lokakuu, 2019

Sähköautoihin liittyy yleinen harhaluulo – todellisuudessa renkaat kestävät pitkään

Katumaasturi vaatii talvirenkailta enemmän kuin henkilöauto

Syyshämärä lisää riistakolaririskiä - Hyvät renkaat voivat pelastaa törmäykseltä

Nastat vai kitkat? – 5 väitettä talvirenkaiden valinnasta

Nokian Hakkapeliitta LT3 ja Nokian Hakkapeliitta R3: Uuden sukupolven talvirenkaat tarjoavat turvaa kaikilla keleillä

 


Syyskuu, 2019

Vesiliirtoriski kasvaa syksyn sateisilla teillä – renkaan urasyvyys ja kuljettajan ajotapa merkitsevät renkaan märkäpitoluokkaa enemmän

Pika-aituri Reetta Hurske kokeili SnapSkania: ”Renkaiden tarkistaminen on tehty tosi helpoksi”

 


Heinäkuu, 2019

Kesän roadtrip tiedossa? – Hyvät renkaat tuovat turvaa ja pienentävät matkalaskua

 


Kesäkuu, 2019

Kesälomareissulle autolla: ”Paras reitti ei aina kulje moottoritietä pitkin”

Oikeilla rengasvalinnoilla voit vähentää kasvihuonekaasupäästöjä – Nokian Renkaat panostaa vihreämpiin renkaisiin

 


Toukokuu, 2019

Talvirenkaiden kesäkäyttö on lisääntymässä – näistä syistä se ei kannata

 


Huhtikuu, 2019

3 syytä tarkistaa ilmanpaineet renkaanvaihdon yhteydessä

 


Maaliskuu, 2019

Uudet renkaat netistä vai myymälästä? Lue vinkit onnistuneisiin ostoksiin

Kesärengaskausi lähestyy – Tiukassa tilanteessa laaturengas on korvaamaton

 


Tammikuu, 2019

Mielenrauhaa talviurakointiin: Nokian Hakkapeliitta LT3 – uusi premium-talvirengas kevytkuorma-autoihin

Ääriolojen mestarit Grönlannissa - Nokian Hakkapeliitoilla jäätikön yli

Miksi ilmastointilaitetta tulee käyttää myös talvisin?

 


Joulukuu, 2018

Aja turvallisesti joululiikenteessä – Valmistaudu matkaan ammattilaisen vinkeillä

Äly on osa renkaan tulevaisuutta – Autoilija toivoo keliin reagoivaa rengasta

Jännittääkö talviautoilu? – Ajovinkit kokemattomille kuljettajille

 


Lokakuu, 2018

Rengasvertailut: Nokian Hakkapeliitat tasapainoisia kelissä kuin kelissä

Urasyvyyden tarkistaminen ei riitä – ammattilaisten neuvoilla autoon turvalliset renkaat

Nokian Armor Gard 2 -kaivinkonerengas saa uuden kokovaihtoehdon

Pidennä renkaiden käyttöikää: säilytä viileässä, kuivassa ja pimeässä paikassa

 


Syyskuu, 2018

Nokian Hakkapeliitta R3 ja Nokian Hakkapeliitta R3 SUV: Uudet Nokian Hakkapeliitat tuovat nastatonta pitoa ja ajomukavuutta talviteille

Nokian Renkaiden SnapSkan-palvelun tulokset kertovat karun totuuden: Jopa 13 prosenttia autoilijoista uhmaa syksyn sateita vaarallisilla kesärenkailla

Nokian Renkaat jälleen Dow Jonesin kestävän kehityksen DJSI World -indeksiin – nousi myös DJSI Europe -indeksiin

Vesi tiellä viestii vaarasta: Vältä vesiliirto – toimi näin ratissa ja ennen autoon astumista

Korotettu kantavuusindeksi Gitin volyymikuljetuksiin tarkoitetuissa renkaissa

Menikö hermot? Kiivas ajotapa polttaa kumia ja bensaa

 


Elokuu, 2018

Nokian Renkaat esittelee uuden rengasperheen tie- ja maastokäyttöön

Äärimmäistä pitoa perävaunuille – Nokian Hakkapeliitta Truck T viimeistelee Nokian Renkaiden talvirengastuoteperheen

 


Heinäkuu, 2018

Sähköautoilija, näin saat renkaistasi enemmän irti

 


Kesäkuu, 2018

”Varo moottorikelkkaa mökkitiellä!” – Vältä kesäloman yllättävät liikennevahingot

Unohda ura – vinkit mukavampaan kesäautoiluun

 


Toukokuu, 2018

Nokian Renkaat aloittaa teknologiakeskuksen rakentamisen Espanjassa

Renkaiden kunnon tarkistaminen automatisoituu ja helpottuu sadoille tuhansille suomalaisille: Nokian Renkaiden SnapSkan-palvelu laajenee Suomessa

Giti Tire virallinen rengaspartneri FIA-sertifioidussa F3 Asian Championshipissä

 


Huhtikuu, 2018

”Vaimon autoon halvat renkaat ja nyppimällä nastat pois talvirenkaasta” – Mistä kannattaa säästää kesärengaskaupoilla ja mistä ei

Enemmän turvallisuutta ja mielenrauhaa – Renkaiden kuntoa tarkkailemalla maksimoit renkaiden käyttöiän

Laaturenkailla turvallisuutta ja ajomukavuutta: Parhaat vinkit kesän rengasvalintaan

Oletko valmis kesärengaskauteen? – Kokosimme muistilistan renkaanvaihtajan avuksi

 


Maaliskuu, 2018

Täysin uudistunut Nokian Hakka -kesärengasvalikoima on modernimpi ja kattavampi kuin koskaan

Nokian Armor Gard 2 -rengas vastaa urbaanien kaivuutyöympäristöjen haasteisiin

Giti Tire toimittaa ensiasennusrenkaat Seat Aronaan

Nokian Renkaat 120 vuotta – Talvirenkaiden kehittäjästä maailmanluokan liiketoiminnaksi

Uusi Nokian Hakka Black 2 palkintopallilla Tekniikan Maailman kesärengasvertailussa

Nokian Renkaiden uudistunut brändi tukee yhtiön kasvustrategiaa

Pitoa, kiitos! Näitä kahta asiaa suomalaiset arvostavat talvirenkaissaan

 


Helmikuu, 2018

Giti Tire toimittaa ensiasennusrenkaat uuteen VW Poloon Euroopassa

Nokian Renkaat valittu jälleen vastuullisimpien yritysten joukkoon

 


Tammikuu, 2018

Hallittua pitoa, mukavampaa menoa: Nokian Hakkapeliitta R3 ja Nokian Hakkapeliitta R3 SUV – mielenrauhaa pohjoisen talveen

Lisää kestävyyttä: Nokian Renkaat laajentaa Aramid-teknologian käyttöä myös paketti- ja matkailuautojen renkaisiin

Nokian Renkaat tuo markkinoille talvirengasvalikoimansa uudet huipputuotteet

 


Joulukuu, 2017

Nokian Raskaat Renkaat nostaa tuotantokapasiteettiaan 50 prosenttia, investoi 70 miljoonaa euroa Nokialle

Nokian Renkaat syventää yhteistyötä autonvalmistajien kanssa Keski-Euroopassa

 


Marraskuu, 2017

Traktoreita hyödyntävä maatalous ja urakointi nopean muutoksen edessä: Nokian Concept Tyre -konseptirengas vie uudelle aikakaudelle

Nokian Raskaat Renkaat Agritechnica 2017 -messuilla: Kestävyyttä, johon voit luottaa – korkea laatu kohtaa tulevaisuuden innovaatiot

Giti Tire teki OE-sopimuksen Renault Groupin kanssa

 


Lokakuu, 2017

Vianor ja Kal Tiren Mining Tire Group yhdistävät vahvuutensa

Nokian Renkaat yhteistyökumppaniksi Suomen ensimmäiseen IRONMAN-triathlontapahtumaan

Laaturengas kannattaa valita turvallisuussyistä myös kakkosautoon

 


Helmikuu, 2017

Vianor ja Bridgestone solmivat jakelusopimuksen yksinoikeudella kolmeen Pohjoismaahan
Kaksi rengasalan huippuosaajaa, rengas- ja autonhuoltoketju Vianor sekä maailman suurin rengas- ja kumiyhtiö Bridgestone, solmivat yhteistyösopimuksen.

 


Marraskuu, 2016

Nokian Renkaiden uusi, nopea ja vaivaton autonrenkaiden SnapSkan-skannauspalvelu edistää tulevaisuudessa miljoonien ihmisten liikenneturvallisuutta
Nokian Renkaiden yhdessä Vianorin kanssa toteuttama uusi SnapSkan-teknologia kertoo autoilijalle renkaiden urasyvyyden ja milloin on aika vaihtaa renkaat.

Vianor-viikko on nyt täällä

Huikeita tarjouksia renkaista, palveluista ja tuotteista koko viikon!

Lue lisää ×