Maksimoi akun käyttöikä talven rasituksissa – lue Vianorin yksinkertaiset vinkit

04.01.2023

Auton käynnistäminen, penkkien ja lasien lämmitys sekä polttoainekäyttöisen lisälämmittimen käyttö vievät kylmillä keleillä tavallista enemmän energiaa. Auton akku on silloin kovalla koetuksella. Käyttöikänsä päässä oleva akku voi menettää varaus- ja virranantokykynsä nopeasti pakkasen kiristyessä.

– Jos kylmillä säillä ei ole käytössä erillistä ylläpitolaturia, ajaisin viikon loman aikana ainakin kerran noin puolen tunnin mittaisen ajon, jotta akku pysyy kunnossa. Silloin, kun lämpötila on nollan tietämillä, ehjällä autolla ja akulla pitäisi pärjätä, sanoo rengas- ja autohuoltoketju Vianorin autohuollon päällikkö Pekka Alanko.

Säilytä akun toimintakyky yksinkertaisin keinoin

– Jos ei ole varma auton akun kunnosta, kannattaa akku tarkastuttaa alan liikkeessä. Akun testaaminen kotioloissa ei anna riittävää tietoa, koska pelkkä lepojännite ei kerro paljoakaan akun kunnosta. Ammattilaiskäyttöön tarkoitetulla akkutesterillä testaaminen on nopeaa ja luotettavaa. Vianorilla auton käynnistysakun voi testauttaa ilmaiseksi, Alanko vinkkaa.

Akun toimintakyvyn säilymisen kannalta on tärkeää pitää se mahdollisimman täyteen ladattuna ja varmistaa, että sen navat ovat puhtaat. Talvisin akku tyhjenee vähitellen lyhyen matkan ajossa, ja voi olla, ettei auto enää jossain kohtaa käynnisty.

– Pakkasilla autolla tulisi ajaa käynnistyksen jälkeen noin 20 minuuttia, jotta akku ehtii latautua. Ja akun latautumiseksi tarvitaan vielä pidempi ajo, jos käytössä on ollut polttoainekäyttöinen lisälämmitin. “Niin kauan kuin lämmität, niin kauan ajat” on hyvä nyrkkisääntö, Alanko kertoo.

Jos akku pitää uusia, vanhaa akkua ei voi kaikissa tapauksissa korvata millä tahansa akulla, ja vanha akku tulee myös hävittää asianmukaisesti. Pääsääntöisesti uuden akun tulee olla samaa tyyppiä kuin alkuperäisenkin. Uusi akku tulee myös usein testilaitetta käyttäen sovittaa auton virranhallintajärjestelmään. Koska sähkö- ja hybridiajoneuvojen 12 voltin akutkin ovat osa järjestelmäkokonaisuutta, johon korkeajännitteiset ajoakutkin kuuluvat, kannattaa niiden vaihto jättää ammattilaisille.

Hybridin käynnistysakun latauksessa erityistä huomioitavaa

Hybridien normaali käynnistysakku ei monestikaan lataudu, vaikka auto on kytkettynä latausasemaan. Tämä saattaa tulla hybridiautojen omistajille yllätyksenä. Osa hybrideistä lataa tai ylläpitää käynnistysakkua ajoakun latauksen ajan, mutta myös käynnistysakun lataus tai ylläpito usein loppuu, kun ajoakku saavuttaa täyden varauksen. Osaa hybrideistä sekä esilämmitetään että lämmitetään sähköajon aikana polttoainekäyttöisellä lämmittimellä, mikä kuluttaa käynnistysakun varausta.

– Vaikka hybridi on ollut pakkasella latauksessa, ei käynnistysakussa silti välttämättä ole tarpeeksi virtaa lämmittimen käytöstä ja käynnistysakun latauksesta johtuen. Silloin esilämmitys keskeytyy tai polttomoottori voi käynnistyä ajon aikana käynnistysakun lataamiseksi. Ajoakkua kannattaa ladata pienellä virralla, jolloin lataus kestää pidempään ja myös käynnistysakku latautuu samalla. Lisäksi käynnistysakkua on mahdollista ladata omalla laturillaan, summaa Alanko.

Näin maksimoit akun käyttöiän:

  • Tarkastuta akku alan liikkeessä, jos et ole varma sen kunnosta.
  • Pidä akku mahdollisimman täyteen ladattuna ja varmista, että sen navat ovat puhtaat.
  • Aja autolla pakkaskelillä käynnistyksen jälkeen noin 20 minuuttia, jotta akku ehtii latautua – ja vielä pidempään, jos käytössä on ollut polttoainekäyttöinen lisälämmitin. Tämä on hyväksi myös moottorille, koska sekin ehtii silloin lämmetä kunnolla.
  • Jos akku pitää uusia, hanki akku, joka on samaa tyyppiä kuin alkuperäinenkin akku. Uusi akku tulee myös usein testilaitetta käyttäen sovittaa auton virranhallintajärjestelmään.
  • Jätä sähkö- ja hybridiautojen akun vaihto ammattilaisille.
  • Lataa hybridin ajoakkua pienellä virralla, jolloin lataus kestää pidempään ja käynnistysakku latautuu samalla.


Lisätiedot:

Vianor Holding Oy

Autohuollon päällikkö Pekka Alanko, puh. 040 821 4800

pekka.alanko@vianor.com


Uutiset

Tammikuu, 2023

Maksimoi akun käyttöikä talven rasituksissa – lue Vianorin yksinkertaiset vinkit

Auton akku rasittuu kovilla pakkasilla ja huonokuntoinen akku voi silloin hyytyä nopeastikin. Jotta auto ei jätä tien päälle kesken matkan tai käynnistymättä kokonaan, kannattaa akun kunto tarkastaa. On myös olemassa yksinkertaisia keinoja, joilla saat pidettyä akun toimintakykyisenä mahdollisimman pitkään - oli kyseessä sitten polttomoottorikäyttöinen auto tai hybridi.


Joulukuu, 2022

Mitä kaikkea kotimekaanikon tulee huomioida modernissa autossa?

Nykyaikaisista autoista löytyy suuri määrä erilaista autoilijan elämää helpottavaa teknologiaa. Tietotekniikka on integroitu autoihin täysin ja se mahdollistaa useiden lisävarusteiden sekä mukavuus- ja turvallisuusvarusteiden toiminnan.  Kotimekaanikon kannalta autojen muutos on merkittävä, ja kannattaakin olla tarkkana, jos tarkoituksena on korjata tai huoltaa auto itse.


Marraskuu, 2022


Lokakuu, 2022

Oikeanlainen säilytys pidentää renkaiden käyttöikää

Optimaaliset säilytysolosuhteet auttavat pitämään renkaan kumiseoksen ominaisuudet kunnossa ja renkaat pidempään turvallisina. Tärkeintä on säilyttää renkaat sisätiloissa suojassa auringonvalolta, kosteudelta ja esimerkiksi öljyiltä ja rasvoilta. Vääränlaiset säilytysolosuhteet lyhentävät renkaiden käyttöikää ja voivat jopa tuhota ne.  Isompien rengaskokojen yleistyessä säilytystila käy monissa kodeissa vähiin ja siksi rengashotellipalveluiden kysyntä onkin kasvanut.


Syyskuu, 2022

Tulevana talvena yritysasiakkailla on renkaita, mistä valita

Syksyisten kelien myötä talvikin alkaa jo kolkutella nurkan takana. Parhaan turvan liukkailla ja lumisilla teillä tarjoavat luotettavat talvirenkaat, jotka ovat jokaisen yrityksen työntekijälle halpa henkivakuutus – turvallisuuden peruspilari, josta ei kannata tinkiä. Vianorissa talvirengasvalikoima on tänäkin vuonna maailmantilanteesta huolimatta laaja eivätkä tuotteet lopu varastosta. Olipa hakusessa minkä hintaluokan renkaat tahansa, Vianorista löytyy kattava tarjonta eri valmistajien tuotteita kaikenlaisiin tarpeisiin.


Elokuu, 2022

Nyt kannattaa tarkistaa autoa syksyn kelejä varten – näillä vinkeillä ajat turvallisesti

Syksyn lähestyessä auto on hyvä valmistella pimeitä ja sateisia kelejä varten. Valojen toiminta ja suuntaus kannattaa tarkistaa, sillä toimittamattomat tai väärin toimivat valot heikentävät liikenneturvallisuutta. Lisäksi tuulilasin ja pyyhkijänsulkien kunnon tarkistaminen on helppo tapa lisätä niin omaa kuin muidenkin turvallista matkantekoa. Nyt on myös oikea aika vilkaista kesärenkaiden kuntoa: riittääkö niissä pito, kun liikenteessä on paljon pieniä koululaisia, ja pystyvätkö renkaat vielä estämään vesiliirron sateisilla teillä?


Kesäkuu, 2022

Nyt on oikea aika tarkistaa auto kesälomia varten + 5 vinkkiä, miten säästää polttoainekuluissa

Kesälomien lähestyessä on hyvä tarkistaa, että auto ja renkaat ovat kunnossa, jotta rattiin voi hypätä rennoin mielin. Varmistamalla perusasiat, kuten voimassa olevan katsastuksen ja toimivat valot, kesän automatkat sujuvat turvallisesti ja ilman ikäviä yllätyksiä. Reissuja suunnitellessa monia varmasti mietityttää polttoaineiden korkea hinta. Myös polttoaineenkulutukseen voi itse vaikuttaa yllättävänkin pienillä asioilla.


Toukokuu, 2022

Ohjauskulmien tarkastaminen ja ilmastointihuolto pienentävät polttoaineenkulutusta kesän automatkoilla

Väärät ohjauskulmat lisäävät polttoaineenkulutusta, kun renkaiden vierintävastuksesta tulee suurempi. Ne myös aiheuttavat renkaiden epätasaista kulumista ja heikentävät pidemmällä aikavälillä auton muita osia. Monikaan ei tiedä, että myös huoltamaton ilmastointijärjestelmä kasvattaa selvästi polttoaineenkulusta. Ilmastointijärjestelmän kylmäaineesta voi haihtua vuosittain jopa 10-15 prosenttia, mikä lisää kompressorin työtä ja vaikuttaa siten polttoaineenkulutukseen.

Ennakkotilaukset ja uudelleenpinnoitus auttavat kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajia syksyyn valmistautumisessa

Maailmanlaajuisten rahti- ja materiaaliongelmien vuoksi renkaista saattaa tulla markkinoilla pulaa tulevana syksynä. Toimitusaikojen pidentyessä ja hintojen noustessa on hyvä valmistautua syksyyn ajoissa. Ennakkotilaus on paras tapa varmistaa kohtuullinen hintataso ja renkaiden saatavuus. Koska hinnankorotukset ovat pinnoittamispuolella olleet maltillisempia ja saatavuus on hyvällä tasolla, on uudelleenpinnoitus kustannustehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajille.


Huhtikuu, 2022

Maatalouden rengasvalinnat vaikuttavat niin ympäristöön kuin viljelyn kannattavuuteen

Maan rakenteen tiivistyminen vaikuttaa suoraan sadon määrään ja siten viljelyn tuottavuuteen. Tiivistymistä voidaan kuitenkin estää erilaisin keinoin, ja renkaat ovat tärkeä osa tätä työtä. Maatalousrenkaiden valinnalla voi siis vaikuttaa niin maaperän kuntoon kuin liiketoiminnan kannattavuuteen. Helppoutta ja ennakoitavuutta maatalouteen tuovat tänä päivänä myös digitaaliset älyrenkaat.


Maaliskuu, 2022

Routavauriot voivat vahingoittaa autoa pahasti - ohjauskulmien tarkistaminen saattaa olla aiheellista

Autoilijat kokevat nyt päivittäin, että kadut ja tiet ovat harvinaisen huonossa kunnossa. Isoja ja syviä kuoppia on runsaasti. Hyvällä tuurilla kuoppaan ajosta selviää pelkällä säikähdyksellä, mutta melko usein renkaiden ohjauskulmat saattavat vääristyä. Myös pahempia vahinkoja sattuu, jos syvään kuoppaan ajaa liian kovalla vauhdilla. Seurauksena voi olla jopa rengasrikko, ja myös jousitus tai iskunvaimentimet saattavat vahingoittua.

Lokakuu, 2021