Kuormaa tavarat turvallisesti automatkoille – Muista myös tarkistaa renkaiden ilmanpaineet kuormaa vastaaviksi

20.05.2021

Sään lämmetessä moni vie veneen vesille tai kuljettaa tavaraa kodin ja kesämökin välillä. Olipa mukana iso tai pieni kuorma, tavaroiden oikeanlainen pakkaaminen autoon tai peräkärryyn vaikuttaa sekä omaan että muiden tieturvallisuuteen merkittävästi. Painavaa kuormaa kuljettaessa tulee huomioida myös tarpeeksi korkea renkaiden ilmapaine. 

– Tärkein muistettava asia on, että tavaroiden paikka autossa on tavaratilassa, ei matkustamossa. Jos matkustamossa on mukana pieniä välttämättömiä tavaroita, oikeita paikkoja esimerkiksi puhelimille, tableteille ja eväille ovat istuintaskut ja lokerot. Hattuhylly, jalkatilat tai takapenkki eivät ole turvallisia kuljetuspaikkoja, sillä pienetkin esineet voivat äkkijarrutuksen tai törmäyksen sattuessa aiheuttaa paljon vahinkoa, sanoo rengas- ja autonhuoltoketju Vianorin kuluttajakaupan johtaja Vesa Laitinen

Pakatessa on hyvä huomioida muutama perusasia. Painavimmat tavarat sijoitetaan tavaratilaan alimmaiseksi kiinni selkänojaan niin, että ne kuormittavat selkänojia mahdollisimman tasaisesti. Kevyemmät tavarat pakataan lähemmäs auton perää tai päällimmäiseksi. Kuorma ei saa ylettyä takapenkin selkänojan yläreunan yli, ja tavarat on hyvä pakata niin, että ne tukevat toisiaan ja pääsevät liikkumaan mahdollisimman vähän. 

– Tavaratilassa saattaa olla kiinnityslenkkejä, joiden avulla tavaroita pystyy tukemaan. Siellä on myös kiinnityspisteitä, joihin saa tarvittaessa sidottua esimerkiksi kuormaliinat pitämään tavaroita paikallaan. Erilaisia kuormaamista helpottavia välineitä voi myös ostaa erikseen, kuten turvaverkkoja, sanoo Laitinen. 

Joissakin farmarimallisissa autoissa on tavaratilan ja matkustamon välissä rullattava turvaverkko, mikä mahdollistaa yli selkänojan reunan menevän kuorman. Tällöin ylimmäiseksi tulisi kuitenkin aina laittaa vain kevyitä tavaroita, ja pakkaamiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Kevyitä tavaroita voi tarpeen tullen kuljettaa myös suksiboksissa. Silloinkin ne tulee kiinnittää hyvin, ja samoin suksiboksin itsensä kiinnitys kannattaa tarkistaa. 

Usein auton tavaratilaa voi tarvittaessa suurentaa taittamalla takapenkkien selkänojat eteenpäin. Silloin tavaroiden huolellinen kiinnittäminen esimerkiksi kuormaliinoilla on erityisen tärkeää. 

Raskaampi kuorma edellyttää korkeampia renkaiden ilmanpaineita 

Ennen matkaan lähtöä on vielä hyvä vilkaista auton alle, sillä täyteen kuormatun auton rengaspaineiden tulee olla korkeammat kuin kevyellä kuormalla liikuttaessa. Oikeat rengaspaineet erilaisille kuormille löytyvät auton ohjekirjasta. 

Tuoreen kyselytutkimuksen* mukaan vain 22 prosenttia suomalaisista tarkistaa rengaspaineet vastaamaan korkeampaa kuormaa. Rengaspaineet vaikuttavat ajamisen turvallisuuteen, sillä liian alhaisilla rengaspaineilla ajaessa rengas joustaa liikaa kuorman alla ja voi vahingoittua. Autoa myös on vaikeampi hallita ääritilanteissa. 

– Hyvä nyrkkisääntö on, että rengaspaineet kannattaa tarkistaa vähintään kerran kuukaudessa, renkaanvaihdon yhteydessä ja silloin, kun kuorma on tavallista painavampi, summaa Laitinen. 

Turvallisuuden lisäksi oikea rengaspaine vaikuttaa myös renkaiden kestävyyteen, ajamisen taloudellisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen. Jos rengaspaineet ovat liian pienet, polttoaineenkulutus kasvaa ja renkaan elinikä lyhenee merkittävästi. 

Huomioi peräkärryn kuormauksessa painopiste ja säädökset 

Peräkärryn kuormaamiseen pätevät omat sääntönsä. Kuorma esimerkiksi on aina sidottava kiinni, eikä se saa sivusuunnassa mennä vaunun laitojen yli. 

– Myös kuorman painopiste tulee ottaa huomioon. Takapainoinen peräkärry voi ääritilanteessa irrottaa auton takarenkaat tienpiennasta, jolloin auton ohjattavuus katoaa. Peräkärry tuleekin aina lastata siten, että se on etupainoinen, Laitinen muistuttaa. 

Auton vetokoukkuun kohdistuvan, alaspäin painavan massan sallittava määrä vaihtelee automallin mukaan. Maksimikuormitus selviää vetokoukun tyyppikilvestä tai mukana toimitettavista dokumenteista. Mikäli tyyppikilpi on haalistunut tai dokumentteja ei ole, tieto yleensä löytyy vetokoukun valmistajan internet-sivuilta. Vetokoukkuun kytkettävä suurin vetomassa selviää rekisteriotteesta tai Traficomin verkkosivuilta. 

– Jos perävaunun vetämistä koskevat erilaiset massa- ja ajokorttisäännökset tuntuvat monimutkaisilta, yleensä kysymyksiin löytyy vastaus Traficomin internetsivuilta, vinkkaa Laitinen. 

*Kyselytutkimuksen teetti Nokian Renkaat, ja sen toteutti YouGov-tutkimuslaitos maaliskuussa 2021. Kyselyyn vastasi 1000 suomalaista.


Uutiset

Tammikuu, 2023

Maksimoi akun käyttöikä talven rasituksissa – lue Vianorin yksinkertaiset vinkit

Auton akku rasittuu kovilla pakkasilla ja huonokuntoinen akku voi silloin hyytyä nopeastikin. Jotta auto ei jätä tien päälle kesken matkan tai käynnistymättä kokonaan, kannattaa akun kunto tarkastaa. On myös olemassa yksinkertaisia keinoja, joilla saat pidettyä akun toimintakykyisenä mahdollisimman pitkään - oli kyseessä sitten polttomoottorikäyttöinen auto tai hybridi.


Joulukuu, 2022

Mitä kaikkea kotimekaanikon tulee huomioida modernissa autossa?

Nykyaikaisista autoista löytyy suuri määrä erilaista autoilijan elämää helpottavaa teknologiaa. Tietotekniikka on integroitu autoihin täysin ja se mahdollistaa useiden lisävarusteiden sekä mukavuus- ja turvallisuusvarusteiden toiminnan.  Kotimekaanikon kannalta autojen muutos on merkittävä, ja kannattaakin olla tarkkana, jos tarkoituksena on korjata tai huoltaa auto itse.


Marraskuu, 2022


Lokakuu, 2022

Oikeanlainen säilytys pidentää renkaiden käyttöikää

Optimaaliset säilytysolosuhteet auttavat pitämään renkaan kumiseoksen ominaisuudet kunnossa ja renkaat pidempään turvallisina. Tärkeintä on säilyttää renkaat sisätiloissa suojassa auringonvalolta, kosteudelta ja esimerkiksi öljyiltä ja rasvoilta. Vääränlaiset säilytysolosuhteet lyhentävät renkaiden käyttöikää ja voivat jopa tuhota ne.  Isompien rengaskokojen yleistyessä säilytystila käy monissa kodeissa vähiin ja siksi rengashotellipalveluiden kysyntä onkin kasvanut.


Syyskuu, 2022

Tulevana talvena yritysasiakkailla on renkaita, mistä valita

Syksyisten kelien myötä talvikin alkaa jo kolkutella nurkan takana. Parhaan turvan liukkailla ja lumisilla teillä tarjoavat luotettavat talvirenkaat, jotka ovat jokaisen yrityksen työntekijälle halpa henkivakuutus – turvallisuuden peruspilari, josta ei kannata tinkiä. Vianorissa talvirengasvalikoima on tänäkin vuonna maailmantilanteesta huolimatta laaja eivätkä tuotteet lopu varastosta. Olipa hakusessa minkä hintaluokan renkaat tahansa, Vianorista löytyy kattava tarjonta eri valmistajien tuotteita kaikenlaisiin tarpeisiin.


Elokuu, 2022

Nyt kannattaa tarkistaa autoa syksyn kelejä varten – näillä vinkeillä ajat turvallisesti

Syksyn lähestyessä auto on hyvä valmistella pimeitä ja sateisia kelejä varten. Valojen toiminta ja suuntaus kannattaa tarkistaa, sillä toimittamattomat tai väärin toimivat valot heikentävät liikenneturvallisuutta. Lisäksi tuulilasin ja pyyhkijänsulkien kunnon tarkistaminen on helppo tapa lisätä niin omaa kuin muidenkin turvallista matkantekoa. Nyt on myös oikea aika vilkaista kesärenkaiden kuntoa: riittääkö niissä pito, kun liikenteessä on paljon pieniä koululaisia, ja pystyvätkö renkaat vielä estämään vesiliirron sateisilla teillä?


Kesäkuu, 2022

Nyt on oikea aika tarkistaa auto kesälomia varten + 5 vinkkiä, miten säästää polttoainekuluissa

Kesälomien lähestyessä on hyvä tarkistaa, että auto ja renkaat ovat kunnossa, jotta rattiin voi hypätä rennoin mielin. Varmistamalla perusasiat, kuten voimassa olevan katsastuksen ja toimivat valot, kesän automatkat sujuvat turvallisesti ja ilman ikäviä yllätyksiä. Reissuja suunnitellessa monia varmasti mietityttää polttoaineiden korkea hinta. Myös polttoaineenkulutukseen voi itse vaikuttaa yllättävänkin pienillä asioilla.


Toukokuu, 2022

Ohjauskulmien tarkastaminen ja ilmastointihuolto pienentävät polttoaineenkulutusta kesän automatkoilla

Väärät ohjauskulmat lisäävät polttoaineenkulutusta, kun renkaiden vierintävastuksesta tulee suurempi. Ne myös aiheuttavat renkaiden epätasaista kulumista ja heikentävät pidemmällä aikavälillä auton muita osia. Monikaan ei tiedä, että myös huoltamaton ilmastointijärjestelmä kasvattaa selvästi polttoaineenkulusta. Ilmastointijärjestelmän kylmäaineesta voi haihtua vuosittain jopa 10-15 prosenttia, mikä lisää kompressorin työtä ja vaikuttaa siten polttoaineenkulutukseen.

Ennakkotilaukset ja uudelleenpinnoitus auttavat kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajia syksyyn valmistautumisessa

Maailmanlaajuisten rahti- ja materiaaliongelmien vuoksi renkaista saattaa tulla markkinoilla pulaa tulevana syksynä. Toimitusaikojen pidentyessä ja hintojen noustessa on hyvä valmistautua syksyyn ajoissa. Ennakkotilaus on paras tapa varmistaa kohtuullinen hintataso ja renkaiden saatavuus. Koska hinnankorotukset ovat pinnoittamispuolella olleet maltillisempia ja saatavuus on hyvällä tasolla, on uudelleenpinnoitus kustannustehokas ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kuorma- ja linja-auton renkaiden ostajille.


Huhtikuu, 2022

Maatalouden rengasvalinnat vaikuttavat niin ympäristöön kuin viljelyn kannattavuuteen

Maan rakenteen tiivistyminen vaikuttaa suoraan sadon määrään ja siten viljelyn tuottavuuteen. Tiivistymistä voidaan kuitenkin estää erilaisin keinoin, ja renkaat ovat tärkeä osa tätä työtä. Maatalousrenkaiden valinnalla voi siis vaikuttaa niin maaperän kuntoon kuin liiketoiminnan kannattavuuteen. Helppoutta ja ennakoitavuutta maatalouteen tuovat tänä päivänä myös digitaaliset älyrenkaat.


Maaliskuu, 2022

Routavauriot voivat vahingoittaa autoa pahasti - ohjauskulmien tarkistaminen saattaa olla aiheellista

Autoilijat kokevat nyt päivittäin, että kadut ja tiet ovat harvinaisen huonossa kunnossa. Isoja ja syviä kuoppia on runsaasti. Hyvällä tuurilla kuoppaan ajosta selviää pelkällä säikähdyksellä, mutta melko usein renkaiden ohjauskulmat saattavat vääristyä. Myös pahempia vahinkoja sattuu, jos syvään kuoppaan ajaa liian kovalla vauhdilla. Seurauksena voi olla jopa rengasrikko, ja myös jousitus tai iskunvaimentimet saattavat vahingoittua.

Lokakuu, 2021